Denník N

Koronavírus nahráva streamovacím službám. Akcie Netflixu výrazne rastú

Kto vsadil počas marcového prepadu na rekordný záujem o streamovacie služby, má dnes doma zhodnotenie cez 30 percent.

Hoci akcie streamovacej spoločnosti Netflix  v polovici marca strácali rovnako ako väčšina titulov na kapitálových trhoch v dôsledku obáv zo začiatku koronakrízy, nakoniec Netflix dokázal z reštrikcií výrazne vyťažiť. Za posledný mesiac a pol si pripísal k hodnote 38 percent.

V prvom kvartáli 2020 narástli v dôsledku vypuknutia pandémie COVID-19 predplatitelia Netflixu o 16 miliónov. V praxi to bolo 2-krát ako plán. Počas 13 rokov existencie firmy ide o najvyšší rast za kvartál počas.

Hodnota spoločnosti na burze vďaka výraznému nárastu užívateľov od marcového prepadu vzrástla z hodnoty 299 USD za akciu na úroveň 412 USD za akciu. Pre porovnanie – pred prepadom sa akcie obchodovali na hodnote okolo 388 USD za akciu.

Samozrejme, ďalší kvartál už pre spoločnosť nemusí byť taký silný, nakoľko jednotlivé ekonomiky postupne uvoľňujú prísne opatrenia a ľudia by sa postupne mohli opäť začať viac zdržiavať aj mimo svojich domovov.

Zo súčasnej situácie vyťažila aj spoločnosť Walt Disney, ktorá prevádzkuje vlastnú streamovaciu službu pod názvom Disney+. A to aj napriek tomu, že pred marcovým prepadom sa akcie Disney obchodovali na úrovni 141 USD a následne sa prepadli hlboko pod stodolárovú hranicu. Aktuálne sa Disney obchoduje okolo 112 USD za akciu. Od marcového prepadu si  tak akcie pripísali výrazný zisk na úrovni 33 percent.

Netflix sa v súčasnosti môže pochváliť 182 miliónmi predplatiteľov a Disney+ len päť mesiacov od spustenia služby až 50 miliónmi predplatiteľov, čo je skoro dvojnásobok oproti číslam zo začiatku februára 2020. Opäť sa tak potvrdilo, že tam, kde niektoré spoločnosti kvôli dôsledkom pandémie masívne strácajú, sú iní schopní masívne zarábať.

 

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).