Denník N

Prvý máj na fínsky spôsob

Prvomájové sprievody dávno nie sú v našich končinách v móde. Tento sviatok je už navždy spojený s érou socialistickou. Bola som dokonca presvedčená, že sa oslavuje iba v ,,budovateľských” krajinách. Vôbec mi nenapadlo, že prácu môžu ľudia oslavovať aj bez toho, aby im to strana a vodca prikázali. Zajtra je vo Fínsku sviatok Vappu a jeho oslavovanie je vcelku vtipnou záležitosťou. Neveríte?

Hoci je sviatok Vappu presne 1. mája, oslavy začínajú už 30. apríla. Teda začínali by, ak by neboli tento rok zrušené kvôli hrozbe nákazy koronavírusom. Rovnako ako na Slovensku, je aj vo Fínsku Vappu sviatkom práce, ale aj študentov a študentiek a rovnako aj oslavou jari a postupného oteplievania sa. Hoci, nepreháňajme! Minulý rok na Vappu snežilo a dnes bola teplota u nás, na juhu, len okolo 6 stupňov. Čo už. Nie je jar ako jar.

Najskôr trošku histórie. V minulosti bolo Vappu sprevádzané zapaľovaním ohňov. Starí Fíni zvykli páliť bielu vlnu, aby vyhnali zlých duchov a spravidla bol v tento deň po prvýkrát v roku vyhnaný na pastviny hovädzí dobytok. Fíni sviatok oslávili tancom a pitím medoviny. Tradícia pálenina ohňov na sviatok Vappu pretrvala len v niektorých oblastiach, kde žije prevažne švédsky hovoriace obyvateľstvo. Inak sa ohne pália počas letného slnovratu, po fínsky na Juhannus.

K oslave jari sa postupne pridala oslava práce (nemalou inšpiráciou boli aj krajiny strednej Európy) a zo Švédska imigrovala tradícia trávenia tohto dňa vonku. Mladí muži, spravidla študenti, chodili od domu k domu spievajúc piesne oslavujúce príchod jari. Ľudia mali jesť a piť v prírode, čo im malo dodať do ďalšieho roka silu a zdravie. Takto sa postupne premiešali všetky tri témy, ktoré sa počas Vappu oslavujú – príchod jari, sviatok práce ako i oslava študentstva.

Tradične sa až do dnes pije sima, alebo medovina. Svoje miesto má aj šumivé víno alebo šampanské. Rodina má spravidla piknik niekde v parku a na jedálnom lístku nesmie chýbať tzv. tippaleipä, čo je sladké chrumkavé pečivo, ktoré sa podáva iba v tento deň. Iba pre zaujímavosť dodám, že vo Fínsku je veľa koláčov, ktoré sa pripravujú a jedia len v presne určené dni. Ale o tom blog niekedy inokedy.

Tradičné prvomájové pečivo – tippaleipä. Zdroj obrázku: https://www.martat.fi/reseptit/tippaleivat/

Ľudia, ktorí ukončili vysokoškolské štúdium, si v tento deň dajú na hlavy svoje typické biele čiapky, tzv. teekkarilakki. Behajú s touto čiapkou, často aj v karnevalovom oblečení, po meste alebo v sprievodoch. Ak tipujete, že alkohol počas tohto sviatku zohráva svoju rolu, nie ste ďaleko od pravdy. Počas 1. mája majú študenti prázdniny a preto to 30. apríla poriadne roztočia. Každé mesto má svoje tradície.

Absolventská čiapka, tzv. teekkarilakki. Zdroj obrázku: https://www.wahlman.fi/tuotteet/teekkareille/

V Helsinkách univerzitní študenti a študentky prichádzajú k soche Havis Amanda v blízkosti prístavu, na hlavu jej dajú absolventskú čiapku a často ju aj iným spôsobom ozdobia. Do fontány nalejú penu a skáču či kúpu sa v bublinách.

Ozdobená Havis Amanda. Zdroj obrázku: https://www.in4mo.com/spring-and-vapuu-in4mo/

1. mája sa potom začína niečo ako festival pod holým nebom, na ktorom majú študenti a študentky rôzne vystúpenia, alebo koncerty.

Vappu je pre všetkých, okrem študentov, podstatne pokojnejším sviatkom. Deťom sa k 1.5. spravidla kupujú balóny, ktoré už týždeň míňam v každom obchode. Oficiálne sa otvára sezóna pre chalupárov, ktorí nezriedka vyrážajú na svoju mökki. Ostatní piknikujú vonku, buď hromadne alebo individuálne. V podstate je to jedna z mála príležitostí, ako vidieť niekoľko stoviek Fínov a Fínok dobrovoľne na jednom mieste pokope :)

Piknik počas Vappu. Zdroj obrázku: http://ekladata.com/JQXKQAPRZaOZ8kydIP-_oPQ-omI.jpg

Vtipné sú tieto sviatky. Od mojej spomienky, ako asi 6-ročná mávam vlajkou ZSSR so svojím ocinom na prvomájovom sprievode v Prievidzi, sa dnes zabávam na ľuďoch, ktorí nahí skáču do fontány plnej bubliniek v teplotách málo nad nulou. Nuž, iný kraj, iný mrav :)

Hyvää Vappua! Pekný 1. máj všetkým!

Teraz najčítanejšie

Ľubica Vyšná

Som rozpoltená medzi dve krajiny. Jedna už nie je úplne mojím domov a tá druhá sa ním ešte úplne nestala. Aj o tom budú moje príspevky. O živote vo Fínsku, aj o živote na Slovensku. A aj o kadečom inom. Príjemné čítanie! V angličtine som začala viac blogovať na vlastnej stránke: www.mysalmiakkilife.fi