Denník N

Koronomika podľa Matoviča.

Koronomika (Coronomics) je zjednodušene ekonomika po pandémii. Úročené oddĺženie odďaľuje konkurzy a investície, pretože nezbaví povinnosti splácania dlhov. Odpisovanie (odpúšťanie) časti dlhov podľa predkrízových obratov ako jedna z možností s dôvetkom, že druhá vlna infekcie by bola hospodárskou katastrofou, najmä ak už dnes je časť ekonomík EÚ zadĺžená tak, že si ďalšie dlhy nemôže dovoliť. Otáznym začína byť spôsob umorenia dlhov, najmä ak napr. Taliani majú najväčší privátny majetok v pomere k HDP v Európe a menšie privátne dlhy ako napr. Nemci. Jednou z šancí na oživenie je využiť boj s klimatickou zmenou na ekologizáciu nášho majetku (spaľovacie motory, vykurovanie a pod.) a vôbec spôsobu života (vzdelávanie, zalesňovanie a kolobeh vody).

751 tis. nemeckých prevádzok a podnikov (10,1 milióna Nemcov)  požiadalo o Kurzarbeit, z toho 89% v kategórii 1 až 99 zamestnancov (92% gastronómia, 43% služby), priemysel 44% …

O to viac poteší rastúci počet nezávislých a (ne)obyčajných asistentiek našich volených zástupcov ľudu. Bez ohľadu na metodiku a priebeh výberového konania som rád, že Boris 007 nie je ministrom zahraničných vecí a nemá v gescii personálnu agendu našich zastupiteľských úradov na všetkých kontinentoch.

Ako svojho času povedal nový rytier našich spravodajcov, Kollár bol aj dobrý básnik. Jeho najznámejší básnický počin – Sláva dcéra, prebásnený do moderného šatu s názvom Dcéra Sláva, našiel generačné pokračovanie v diele Trémy Petra z pera autorského dua Kočner-Tóth, digitalizovaného do názvu Petrova Threema. MTV už údajne pripravuje unplugged záznam v plnom paragrafovom znení.

Nákazlivý optimizmus Borisa 007 prináša nádej, že konečne po rokoch porieši dlhové otroctvo našich ľudí, veď presadil do progamového vyhlásenia vlády takmer všetko z rodinnej agendy. Chcem veriť, že sa nebudú rozlišovať korona dlžníci od tých dátumovo starších. Tak ako kedysi staro- a novo-dôchodcovia. Len v opačnom garde … a že sa nájde dosť vôle a zdrojov pre všetkých.  Úfam sa, že pesimistický a optimistický variant modelu uspokojovania nárokov má už vláda k dispozícii.

Ak má byť základným kritériom pri posudzovaní následkov koronakrízy dôstojnosť človeka, potom by sme mali akceptovať fakt, že možnosti štátu nie sú neobmedzené. Predchádzaním šírenia vírusu znižujeme imunitu hospodárstva spojenú so sociálnou obranyschopnosťou najmä tých v produktívnom veku. Zdravotné kontra hospodárske riziká. Na jednej strane ilúzia, že štát sa postará, na druhej strane ohrozenie (vy)budovanej pozície, spoločenského statusu, kariéry, pracovného šťastia. Ako keby sme sa zadĺžili na cestu okolo sveta a účet príde až po návrate domov.

Koronakríza ukázala, že prognózovanie vývoja (priebehu pandémie) vládnucej partii veľmi nejde. Richard to už vie a neventilovať odborné riziká na strane koaličných partnerov bude preňho čoraz obtiažnejšie. Karanténa nepomôže a … nakoniec ani Igor nie je Iveta.

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie