Denník N

Čas v karanténe sa dá využiť aj rozumne – vzdelávajte sa!

Foto - Unsplash
Foto – Unsplash

V karanténe sme zavretí už takmer dva mesiace a zdá sa, že ešte dlho budeme. Viacerí športujú, kváskujú či streamujú na Instagrame. Málokto sa vzdeláva, no práve teraz, keď máme viac voľného času, by sme to mali robiť. Pritom to nemusí byť vôbec nudné či zdĺhavé – prinášame vám zoznam skvelých filmov a kníh, ktoré stoja za to!

 

1. / An Inconvinient Truth

Dokument režíroval Davis Guggenheim v roku 2006 podľa scenáru Al Gora, bývalého viceprezidenta USA. Film je inšpirovaný prezentáciou, ktorou sa Al Gore podľa svojich slov prihováral ľuďom na celom svete viac ako tisíckrát. An Inconvinient Truth sa snaží upozorniť na problematiku globálneho otepľovania. Dalo by sa povedať, že úspešne – dokument bol viackrát ocenený, získal dokonca Oscara. V roku 2017 vyšlo pokračovanie, Truth to Power.

2./ Chasing Coral

Chasing Coral je orginálny Netflix dokument režírovaný Jeffom Orlowskim. Pracovalo sa na ňom tri roky, viac ako 500 hodín strávili pod vodou. Vo filme sú obsiahnuté snímky z tridsiatich krajín. Úderný podtitulok What lies below reveals what lies ahead (Čo leží pod nami prezrádza, čo leží pred nami) stelesňuje myšlienku celého filmu, ktorý sa venuje koralom ako dôležitej zložke podmorského ekosystému. Takisto približuje, ako ich klimatická kríza ohrozuje. Po dopozeraní si môžete pozrieť aj Chasing Ice od rovnakého režiséra.

3./ The 11th Hour

Herec Leonardo DiCaprio je všeobecne známy svojím postojom k životnému prostrediu. V roku 2007 natočil film The 11th Hour, v ktorom na kritický stav upozorňuje opäť. Vo filme vystupujú viaceré významné osobnosti – od Michaila Gorbačova po Stephena Hawkinga. Myšlienka filmu je výstižne znázornená na plagáte, ktorým ho propagovali – naša Zem zdeformovaná obrovským odtlačkom ľudskej stopy. Leonardo DiCaprio si minulý rok opäť vyskúšal rolu producenta, a tak vznikol film Ice on Fire, ktorý odporúčame takisto.

4./ This Changes Everything

Štvorica producentov sa inšpirovala rovnomennou knihou Naomi Klienovej a natočila tento film, ktorého ústredným motívom je zmena ako taká. Film stavia do kontrastu kapitalizmus a prírodu, kritizuje lídrov, ktorí sa tvária, že majú moc nad všetkým – ešte aj nad životným prostredím. Čo je ale najhlavnejšie – komunikuje pre niektorých kontroverznú myšlienku, že klimatická kríza je skvelou príležitosťou prebudovať náš stroskotaný ekonomický systém na niečo radikálne lepšie. Buď sa zmeníme, alebo budeme zmenení.

5./ Cowspiracy: The Sustainability Secret

Film Kipa Andersena a Keegana Kuhna z roku 2015 spôsobil na sociálnych sieťach veľký rozruch a viacerých inšpiroval k prechodu na vegánsku stravu. Cowspiracy totiž ukazuje nepeknú realitu mäsového priemyslu, upozorňuje na množstvá vody, ktoré sú tam vyplytvané, na pesticídy, emisie skleníkových plynov, či deforestáciu kvôli výsadzbe krmovín. Rozhodne stojí za pozretie – a následné prehodnotenie nášho jedálneho lístka.

6./ The Age of Consequences

Často sa hovorí, že klimatická kríza je širokospektrálny problém, a preto je také náročné nájsť nejaké riešenie. To si uvedomil aj Jared P. Scott, ktorý vo svojom dokumente hovorí o prepojenosti klimatických problémov na všetky oblasti nášho života – zameriava sa hlavne na vojnové konflikty, ktoré majú často príčiny v suchách či záplavách a následných ekonomických problémoch. Vykresľuje budúcnosť sveta v neustálej vojne, ak nebudeme konať, aby sme klimatickú zmenu zastavili.

7./ Climate Refugees

Snaha nájsť ľudskú tvár klimatickej zmeny. Takto opísali tvorbu svojho filmu Michael Nash a Justin Hogan. Počas produkcie dokumentu precestovali takmer päťdesiat krajín a vyspovedali viaceré významné osobnosti – napríklad Baracka Obamu či Nancy Pelosiová. Film mal premiéru v roku 2010 na Sundance festivale a získal viacero ocenení.

8./ Hlúpi bieli muži

Hoci je táto kniha už takmer dvadsať rokov stará, problémy v nej opísané sú stále aktuálne. Filmár Michael Moore hlavne kritizuje bushovskú Ameriku, no analyzuje politiku USA aj ako celok. V kapitole Pekná planéta, nikto na nej sa zaoberá fosílnymi palivami, nedostatkom pitnej vody či mäsovým priemyslom, skúma ich dopad na životné prostredie a hľadá vinníka – je ním hlúpy biely muž. Do tejto skupiny zahŕňa všetkých privilegovaných, ktorí majú moc a peniaze na iniciovanie zmeny, no pre vlastné pohodlie tak nerobia. Kniha satiricky popisuje americkú kultúru a vysvetľuje prepojenosť klimatickej krízy a politiky.

9./ This Is Not A Drill: An Extintion Rebellion Handbook

Rozdelená na dve časti Tell the TruthAct Now, prvá kniha hnutia Extintion Rebellion popisuje taktiku a politiku hnutia Extintion Rebellion a vymenúva veci, ktoré sa im podarili, spolu s vecami, ktoré by ešte chceli dokázať. Kniha je tlačená na recyklovanom papieri a okrem praktických informácii k protestom obsahuje aj vyjadrenia politikov či vedcov z celého sveta, ktorí v knihe vysvetľujú urgentnosť krízy, v ktorej sme sa ocitli a nutnosť konať.

10./ No One Is Too Small to Make a Difference

Biografia Grety Thunbergovej publikovaná minulý rok obsahuje jedenásť rečí, ktoré prezentovala pred politikmi či štrajkujúcimi celého sveta. Kniha, rovnako ako samotná autorka, inšpiruje čitateľa k činu v duchu hesla Horí nám dom. Upozorňuje na začiatok celosvetového hnutia – bolo tam len jedno dievča, ktoré sa nebálo povedať, čo si myslí.

 

Barbora Výrostková, Košice
Autorka je maturantka, lokálna žurnalistka a klimatická aktivistka

Teraz najčítanejšie

Fridays for future

Fridays for future je študentská iniciatíva, ktorá vznikla na podnet Švédky Grety Thunbergovej. Je tvorená mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej planéty, preto sa snažia štrajkovaním upútať pozornosť autorít na jej neistú situáciu. Prostredníctvom blogu sa pokúsime o problematike klimatickej krízy edukovať aj širokú verejnosť, a to komentovaním aktuálneho diania na tomto poli, reportovaním najnovších vedeckých správ či zverejňovaním našich príhovorov zo štrajkov.