Denník N

Liečime tu a teraz.

Ahojte, volám sa Denisa,

som z humanitárnej organizácie MAGNA a na začiatku korona krízy, keď bolo všetkého nedostatok sme okamžite z vlastných zásob poskytli ochranné pomôcky slovenským zdravotníkom na Kramároch. Okamžite sme sa pustili aj do zháňania ďalších respirátorov, dezinfekcií a hygienických potrieb a vytvorili sme mobilné zdravotnícke tímy.

Chránime tých, ktorých koronavírus ohrozuje najviac. Seniorov v domovoch, onkologických pacientov, ale aj zdravotnícky personál, ktorý sa o nich stará. Nechceme im len doniesť krabice zásob a nechať ich odkázaných samých na seba. Učíme ich ako sa chrániť, ako ochranné masky a všetky pomôcky používať, sledujeme ich zdravotný stav a nechavame ich testovať. Príklady zo sveta nám totiž ukazujú, že je životunebezpečné, ak sa koronavírus dostane do uzatvoreného prostredia ako sú domovy seniorov alebo k pacientom so zníženou imunitou.

Uprostred toho zhonu sa mi dostala do rúk domáca úloha mojej 11-ročnej dcéry: „Už som si zvykla na túto novú situáciu, možno budeme všetci zatvorení ešte dlhý čas. Musíme sa prispôsobiť a zvládnuť to. Koronavírus zmenil svet. Nič už nebude také ako predtým, dúfajme, že nám táto skúsenosť prinesie pozitívne zmeny a naučí nás viac nielen o vírusoch a krízach, ale o nás samých a o ľudskosti tiež,“ napísala svojim kamarátom a spolužiakom a aj mňa prinútila na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa.

Predsa len práca v humanitárnej organizácii je o pomoci ľuďom v núdzi, v krízovej situácii, o pomoci ľuďom, ktorých životy zasiahli vojny, epidémie, či živelné katastrofy. Pandémia hlboko zasiahla do bežných životov každého jedného z nás.

Ak sme sa doteraz spoliehali na to, že žijeme v spoločnosti, ktorá sa vie postarať napríklad o seniorov, v novej situácii sa musíme aj my na Slovensku, v Európe, viac pýtať, čo môžeme urobiť, aby sme pomohli tým, ktorí sú v ohrození.

Denne si uvedomujem, že pandémia ťažko zasiahne aj našich pacientov v krízových oblastiach. Ak boli odkázaní na našu pomoc doteraz, celosvetová kríza, ktorá pohltí zdroje, pocit bezpečia a zdravia, v tak rozvinutých krajinách, zasiahne ešte viac trpiace krajiny, kde zdravotníctvo nefungovalo už pred koronavírusom. Či už sú to hladujúce deti a ženy v Južnom Sudáne, chorí v Konžskej demokratickej republike, Sýrčania vyhnaní vojnou zo svojich domovov bez prístupu k základnej zdravotnej starostlivosti, či iracké ženy, ktoré hľadajú bezpečné miesto na pôrod. Alebo sú to naši HIV pacienti v Kambodži, všetci si zaslúžia našu pozornosť a pomoc.

Chcela by som Vás poprosiť, aby ste sa na chvíľu z izolácie svojej obývačky pozreli na svet s nadhľadom. Aby ste s nami videli tých, ktorí naozaj potrebujú pomoc, či už sú to seniori a zdravotníci na Slovensku, alebo tisíce trpiacich pacientov niekde ďaleko vo svete.

Túto krízu prekonáme ako ľudia len s ľudskosťou a budeme vďační ak nám pomôžete pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Liečime vďaka Vám. Tu a teraz.

Každé euro – dokonca každý cent – má teraz význam. Vaša veľkorysá mesačná podpora je pre naš boj s koronavírusom kľúčová – pomohla nám okamžite reagovať a poskytuje dlhodobú podporu na pomoc zraniteľným ľuďom.

Denisa Augustínová

Denisa v roku 2001 založila spolu s Martinom Bandžákom humanitárnu organizáciu MAGNA. Osobne sa zúčastnila väčšiny MAGNA misií vo svete vrátane Haiti, Južného Sudánu, Konga, Nepálu, Libanonu, Iraku a pod. V teréne trávi viac ako 11 mesiacov v roku. Ako operačná riaditeľka koordinuje humanitárne i dlhodobé liečebné projekty na troch kontinentoch s viac ako 1 200 prevažne medicínskym personálom v teréne.

Teraz najčítanejšie

MAGNA

Sme zdravotnícka humanitárna organizácia. MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne máme lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny. Organizácia bola založená v roku 2001 na Slovensku - Martinom Bandžákom a Denisou Augustínovou - a na základe ich priamej skúsenosti s epidémiou AIDS v Kambodži začala poskytovať zdravotnú pomoc obetiam katastrof po celom svete. Prostredníctvom MAGNA nemocníc zaisťujeme deťom a ich rodinám zdravotnú starostlivosť, lieky a jedlo.

Tento blog je platený.