Denník N

Môže sa expolitik stať generálnym prokurátorom?

Foto: TASR
Foto: TASR

Vládni predstavitelia potvrdili správy z médií, že uvažujú aj o Danielovi Lipšicovi ako o nástupcovi Jaromíra Čižnára. Diskusia o voľbe generálneho  prokurátora tak zrejme nebude o najlepšom možnom procese výberu. Ale sústredí sa na jednu otázku: môže bývalý politik zastávať takúto funkciu? 

Rovnakú debatu sme už mali pri voľbách ústavných sudcov. Viacerí mienkotvorcovia či osobnosti z právnického sveta odpovedali: áno, aj kandidát s politickou minulosťou by mal mať šancu uchádzať sa o túto funkciu. Ale len v prípade, že spĺňa pár dôležitých podmienok: naozaj sa vyzná do ústavného práva. Nie sú pochybnosti o jeho charaktere. A medzi jeho politickým pôsobením a kandidatúrou uplynulo pár rokov, stihol už “vychladnúť.”

Podobne sa dá nazerať aj na otázku voľby generálneho prokurátora. No žiada sa povedať, že v jej prípade treba byť dvakrát opatrný pri posudzovaní nezávislosti kandidáta. Veľmi ťažko sa dajú vymazať z pamäte politickí súperi, proti ktorým kandidát roky (neúspešne) bojoval a veľmi ľahko sa dá podľahnúť nutkaniu využiť funkciu najmocnejšieho muža trestného systému na revanš.

Ako však toto riziko posúdiť? Oprieť sa dá napríklad o minulosť kandidáta. A podľa nej projektovať budúcnosť. Z tohto pohľadu by dlhý track-record D. Lipšica mohol byť skôr jeho výhodou. O charaktere a vzťahoch Dobroslava Trnku v čase, keď sa o rovnaký post ešte len prvýkrát uchádzal, sme vedeli pomerne málo. Čo mnohým politikom aj novinárom umožnilo vkladať do neho veľké nádeje. Ako hanebne to dopadlo, dnes vieme už všetci. O Lipšicovi vieme takmer všetko. Čo neznamená, že v prípade zvolenia nebude nakoniec sklamaním. Ale nádeje, ktorí do neho niektorí vkladajú, sa na rozdiel od D. Trnku a J. Čižnára aspoň dajú oprieť o niečo reálne.

Prvé reakcie komentátorov označili nápad Lipšic generálnym prokurátorom za nehoráznosť a ako najväčšiu výhradu uvádzajú konflikt záujmov. Nie v tom zmysle, že bude určite rozhodovať v konkrétnom prípade, pri ktorom ho nemožno považovať za nezaujatého. Ale v tom zmysle, že jeho politická príslušnosť k súčasnej vládnej koalícii je neodškriepiteľná a ťažko sa mu bude vysvetľovať, že jeho rozhodovanie týkajúce sa káuz spojených so súčasnou opozíciou alebo vládou nie je politicky motivované.

Moja otázka je, že či v slovenskej politickej realite, v ktorej dve dekády proti sebe súperia dva bloky strán, je vôbec možné, aby tento všeobecne formulovaný konflikt záujmov neexistoval v prípade kandidáta expolitika? Asi len hypoteticky.

Ak je teda v slovenských pomeroch nemožné, aby kandidát expolitik nebol spakruky obvinený s konfliktu záujmov, mali by sme sa vrátiť k základnej otázke, či je vôbec prípustné, aby právnik s politickou minulosťou na funkciu generálneho prokurátora kandidoval. Ak je odpoveď kladná, D. Lipšic má určite odborné kvality, vďaka ktorým by mal dostať šancu o túto funkciu súťažiť. Jeho morálne predpoklady hodnotiť nebudem, lebo na to je podľa mňa priskoro.

Tento text nemá byť obhajobou, ani odsúdením nápadu navrhnúť ho ako kandidáta a meniť kvôli tomu zákon. Ale pokusom presmerovať pozornosť od formálnych znakov a všeobecných formulácii o konflikte záujmov k podstate. V prípade voľby generálneho prokurátora mi po skúsenosti s D. Trnkom a J. Čižnárom príde menej dôležité, ako veľmi nezávisle sa kandidáti o tento post budú javiť navonok. A skôr ma trápi, ktorí z nich má najlepšie odborné, manažérske a charakterové vlastnosti zmeniť činnosť prokuratúry tak, že občania začnú veriť, že aj na Slovensku platí zákon pre každého.

Trochu to ale vyzerá, že “najlepšia vláda v histórii” si tieto a podobné otázky nekladie. Nediskutuje verejne o najlepšom spôsobe výberu, ale už komentuje mená. Predstavte si to pohoršenie, keby R. Fico pred siedmimi rokmi ešte pred voľbou generálneho prokurátora hovoril, že najviac by sa na túto funkciu hodil jeho spolužiak J. Čižnár! Matovič so Sulíkom a Šeligom akoby nechápali, aké mimoriadne dôležité je, aby tento výber generálneho prokurátora férovým nielen bol, ale aj sa takým v očiach verejnosti a ďalších kandidátov javil.

Pavel SIBYLA

 

 

Teraz najčítanejšie

Pavel Sibyla

Som bývalý reportér týždenníka Trend, exriaditeľ Nadácie Zastavme korupciu, autor dvoch prozaických kníh, člen hnutia Progresívne Slovensko. V súčasnosti učím a tiež tvorím podcast s názvom Proti noci.