Výber fínskych chutí

Môj blog rozhodne nemá ambíciu byť blogom o jedle. Ale písať o Fínsku a nenapísať o zvláštnych chutiach, ktoré sú na miestom jedálnom lístku, by bolo ukrátením Vás, mojich čitateľov a čitateľky, o cenné informácie o krajine tisícich jazier. A ak dočíate do konca, nájdete aj jeden jednoduchý a chutný recept.
- Ražný chlieb alebo po fínsky ruisleipä – je považovaný za typický fínsky produkt s dlhou históriou. V dnešnej dobe má viaceré tvary a podoby, ale tradične sa piekol s dierou v strede. Chleby sa nasúvali na dlhú tyč a boli týmto spôsobom skladované. Ražný chlieb sa teší veľkej obľube a tam, kde našinec hľadá v obchode tú správnu mieru chrumkavosti, Fín sa poteší pomerne hutnému cestu a tenkému a tvrdému chlebu. A ako to dopadne, keď sa stretne fínsky chlieb a švédsky nôž? To vidíte na obrázku nižšie :)
- Ryžový koláč z Karélie alebo Karjalanpiirakka – tenučké chrumkavé cesto naplnené ryžovou kašou. Tento koláč pochádza z východnej Karélie, ktorá bola odstúpená po vojne Rusku. Originálna, ryžová verzia sa tradične podáva teplá a natretá vajíčkovou pomazánkou. Inak je tento lokálny produkt v podstate bez výraznejšej chute. Videla som ho už jesť aj s plátkom čerstvého lososa alebo inou oblohou, čiže je to akoby fínska verzia nášho obloženého chlebíčka. Alternatívne môže mať zemiakovú alebo mrkvovú plnku. U nás v rodine sa názory na tento koláč líšia – dvom členom rodiny chutí, dvaja ho odmietajú.
zdroj obrázku: https://www.saimaalife.com/wp-content/uploads/2017/12/karelian-pies-in-finland.jpg - Mämmi – fínsky veľkonočný puding. V hlavnej réžii je opäť ražná múka a ražný slad. Je to v podstate dezert alebo zdravá maškrtka. Tradične sa konzumuje naozaj počas veľkonočných sviatkov. Zriedkavo sa dá kúpiť v nejakom inom období roka. Mämmi treba dať šancu, hoci vzhľadom je to skôr odpudivá čierna gebuzinka. Obsahuje veľa proteínov, vlákniny a železa. Sladká chuť sa dosahuje v procese kvasenia, bez pridania cukru. Podáva sa preliate šľahačkovou smotanou a komu sladká chuť nestačí, posype si mämmi i cukrom. Názory v rodine máme podelené rovnako ako v prípade ryžového koláča. Raz ročne mämmi zvládneme a spravidla máme jednu krabicu v mrazničke pre návštevy zo Slovenska.
zdroj obrázku: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/mammi__easters_own_superfood/5291419 - Salmiakki s popisným slovenským názvom slané sladké drievko. Sami počujete ten kontrast ,, slané sladké drievko“ a presne tak to aj chutí. Samu by ma zaujímalo, prečo sú Fíni a vlastne celá severná Európa zbláznení do tejto kombinácie chutí. Samostatné sladké drievko alebo pelendrek mi chutia. Samostatné slané mňamky tiež, ale dokopy? A táto chuť si veru našla svoje širokosprektrálne uplatnenie – od malých cukríkov, ako plnka v čokoláde, ako príchuť vodky (áno!), nanukov, koláčov… až po príchuť kondómov. Salmiakki sa tu proste nedá vyhnúť a okoštovanie rozhodne stojí za to. Mne celkom chutí v čokoládovej kombinácii a salmiakki zmrzline som prišla úplne na chuť. Priznám sa, že pohárik Salmiakki vodky tiež zvládnem. Na pobavenie pripájam reklamu fínskej spoločnosti Fazer na ich salmiakki zmrzlinu. Rozdiel v reakcii cudzincov a domácich je evidentný na prvý pohľad :D
- Lonkero – alkoholický miešaný drink. Dá sa kúpiť v plechovke alebo ako čapák v bare rovno do pohára. Má naozaj fínsky pôvod a bol špeciálne navrhnutý ako nápoj Olympijských hier v Helsinkách v roku 1952. Originál namiešali vo firme Hartwall a recept je strážený ako oko v hlave. Existujú samozrejme napodobeniny ale priznám sa, že mne najviac chutí iba originál a aj pôvodná chuť, v ktorej je gin a grapefruit. Zmyslom bolo, aby sa nápoj podával už namiešaný. Barmani a barmanky tak mali uľahčenú prácu a mohli obslúžiť rýchlejšie väčšie množstvo ľudí. Nápoj sa mal podávať pôvodne naozaj iba počas spomínaných OH ale nakoniec si ho Fíni a Fínky tak obľúbili, že ho nájdete v ponuke podnikov do dnes.
zdroj obrázku: https://www.toptaste.fi/artikkeli/aito-lonkero-juhlistaa-olympiavuotta-historiallisella-filmilla/ - nakoniec Lososová polievka alebo Lohikeitto – výborná, výdatná a rýchlo uvarená. Podáva sa ako hlavné jedlo, podobne ako náš guláš alebo kapustnica. Ak by ste chceli priviesť servírovanie k dokonalosti, môžete si dať k polievke mierne opečený ražný chlieb potretý tenkou vrstvičkou masla. Táto polievka nám chutí všetkým a preto ju varím vo veľkom, 8 litrovom hrnci.
zdroj obrázku: https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-keitot/suvi-terasniskan-kermainen-lohikeitto
Na túto fínsku dobrotu a na spomínané množstvo potrebujete:
2 kg čerstvého lososa bez kože
1 väčší pór (môže byť aj cibuľa, ale mne sa zdá pór jemnejší)
8 veľkých zemiakov
6 väčších mrkiev
400 ml smotany na varenie
kôpor
Pór a mrkvu nakrájame na kolieska. Zemiaky na väčšie mesiačiky, podobne ako do gulášu. Lososa na kocky.
Do hrnca dáme 2 polievkové lyžice masla a 1 lyžicu oleja. Ja dávam olivový. Opražíme na ňom zľahka pór, pridáme mrkvu a zemiaky. Mierne opražené zalejeme vodou. Do vody pridáme 2-3 lyžičky soli, 5 ks bobkobého listu, 10 guličiek nového korenia a necháme variť. Keďže losos sa uvarí veľmi rýchlo, pridávame ho až keď máme zeleninu už polomäkkú. S lososom pridám aj na jemno nakrájaný čerstvý kôpor. V prípade núdze nahrádzam sušeným. Keď mám lososa uvareného, pridám smotanu a privediem k varu. Polievka je hotová!
Dobrú fínsku chuť všetkým!