Denník N

Rozdávanie ihrísk nebola pomoc regiónom

Bývalá vláda zvykla často zdôrazňovať svoj záujem o regióny. Výjazdové rokovania ministrov po regiónoch kde-tu pričarovali nové ihriská či štadióny. Na prvý pohľad to vyzeralo dobre, keby druhou rukou vláda samosprávam nepodkopávala nohy…
Nová vláda má teraz pred sebou výzvu, ktorou môže priniesť nový dialóg a nevyhnutnú reformu. Samosprávy to potrebujú ako soľ.

Predchádzajúca vláda sa netajila tým, že samosprávy trestá za neúspech vo voľbách. V minulom roku  prijala novelu zákona o nezdaniteľnej časti základu dane. Zložitý názov no výsledok bol veľmi jednoduchý. Samosprávy prišli o 149 miliónov EUR. Pre lepšiu predstavivosť ide v Trnavskom kraji o celoročnú prevádzku autobusových liniek v okrese Dunajská Streda.
Dopady na ostatné kraje ilustruje nasledujúci obrázok.

Fotka Samosprávne kraje.
Zdroj: Združenie samosprávnych krajov

Obrovský vplyv mala táto zmena aj na obce a mestá. Skalicu táto zmena pripravila o zhruba pol milióna EUR. Tieto prostriedky sme mohli využiť na rozvoj sociálnych vecí, dopravy či školstva… Zároveň sme ich mohli využiť na znižovanie dlhu, ktorý vyskočil počas finančnej krízy a naďalej sa v mestách pohybuje na úrovni 20%.

Vláda mala s obcami a mestami iné plány. Od prehry v komunálnych voľbách začal SMER vnímať samosprávy ako svojho nepriateľa.

Obedy zadarmo neboli zadarmo…

Blížili sa parlamentné voľby a s nimi sa zvyšovali aj tlaky na samosprávy. Jedným z gólov, ktorý strelila vláda do bránky samosprávam boli obedy ‘‘zadarmo‘‘. To, čo sa na prvý pohľad javí ako bezplatná vec  bola ZMOSom vyčíslená na 25 miliónov EUR. Účet za ňu zaplatili samosprávy, ktoré okrem prípravy obedov museli zabezpečiť najímanie nových zamestnancov či zväčšovanie jedální.

Ďalším opatrením vlády SMERu bola tzv. chodníková novela, ktorá zaviedla povinnosť pre mestá a obce udržiavať všetky chodníky v rámci svojho územia. Vláda neposkytla samosprávam žiadne finančné prostriedky ani inú materiálnu pomoc. Táto úloha bola prakticky nesplniteľná. ZMOS vyčíslil toto opatrenie na ďalších 80 miliónov EUR, ktoré zaplatili samosprávy.

V rovnakom období prichádzali rekreačné poukazy či plošné zvyšovanie platov zamestnancov samospráv, čo spôsobovalo ďalšie a ďalšie výpady príjmov. Ak by som ale tvrdila, že bývalá vláda vôbec nepomáhala primátorom a starostom, tak by som klamala, pomáhala… ale svojim.

Dotácie pre ‘‘našich‘‘ starostov a primátorov…

Vláda Smeru svoj štýl netransparentnej a skorumpovanej politiky nerealizovala len v Bratislave. Veľmi dôkladne ho prenášala aj na úroveň miest a obcí. Príkladom je rok 2019, kedy boli vyčlenené prostriedky na pomoc menej rozvinutým regiónom. Na okres Bardejov putovala suma 1,3 milióna EUR. Ak by ste predpokladali, že sa dotácie rozdeľovali podľa veľkosti obce alebo miery nezamestnanosti, boli by ste na omyle. Rozhodovala najmä stranícka príslušnosť. Pravdepodobnosť získania dotácie, ak ste kandidovali za stranu Smer bola 95%. Ak ste kandidovali za opozičnú stranu, vaša šanca na získanie dotácie bola približne 50%.

article_photo
Zdroj: Transparency International Slovensko

Inak tomu nebolo ani v okrese Rimavská Sobota, kde sa vláda s pomocou sústredila najmä na stranícke obce. Pravdepodobnosť získania dotácie pri koaličných stranách bola 80%, zatiaľ čo pri nekoaličných len niečo na úrovni 30%.

Tento spôsob politickej korupcie (tzv. patronáž) sa za vlády Smeru používala veľmi často. Peter Pellegrini v posledný mesiac svojho pôsobenia rozdal 24 dotácií pre obce, z ktorých 11 putovalo tým s nálepkou SMER. To predstavuje polovicu všetkých dotácií, hoci strana SMER má starostov len v približne 20% obcí.

Týmto ukončila vláda SMERu svoje 8 ročné pôsobenie a s ňou skončil aj štýl ich politiky. Teraz prišiel čas na potrebné zmeny. Otvára sa priestor na nastavenie dialógu medzi samosprávami a vládou. Je mojim cieľom aby sa úlohy pre samosprávy nepridávali za trest ale po dôkladnej diskusii. Bude dôležité prehodnotiť všetky kompetencie najmä z hľadiska ich finančného krytia. Súčasný stav nedovoľuje realizovať samosprávam potrebný rozvoj a zabezpečovať kvalitné poskytovanie verejných služieb. Zároveň je dôležité, aby bol akýkoľvek vzťah samospráv a novej vlády určený transparentne a na základe spravodlivých kritérií. Toto sú moje ciele na najbližšie 4 roky.

Teraz najčítanejšie

Anna Mierna

Primátorka kráľovského mesta Skalica a poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za stranu OĽaNO.