Denník N

Hrozí koaličná kríza?

Zdroj: internet, TASR
Zdroj: internet, TASR

Sulík verzus Matovič.

Toto je naozaj vďačná otázka. Najmä v politických diskusiách! Áno, odkazy cez médiá či sociálne siete nie sú prekvapením. Každý kto politickú scénu nejaký čas sleduje vie, že si takto  vymieňali názory predsedovia strán v každej koalícii, keď sa v niektorých témach nezhodovali. Dobrý politik či diplomat využíva všetky dostupné možnosti, aj verejné vyjadrenia, ak to považuje za potrebné.  V tomto vypätom období sa ani nemôžeme čudovať, že dochádza k stretu názorov. Na novovzniknutú koalíciu sa z každej strany valí kritika i otázky, čo robiť?  Lídri jednotlivých strán sa snažia robiť pre voličov maximum, pretože oni im dali dôveru. Jedným slovom, atmosféra je hustá! Ostrejšie statusy alebo odkazy jednej, druhej či tretej strany vôbec nemusia znamenať otvorený konflikt v jadre koalície. V žiadnom prípade to nepoukazuje ani na to, že by sa mal zopakovať scenár z čias Radičovej vlády.

Richard Sulík je otvorený. Presadzuje najmä hospodárske záujmy krajiny. Je v tomto smere naozaj razantný, pretože vníma devastujúce dopady blížiacej sa ekonomickej krízy.  Tá postihuje najmä malých a stredných podnikateľov. Pre mnohých z nich je práve Richard Sulík  akési „svetlo“ na konci tunela. Igor Matovič zasa prebral krajinu v čase zúriacej pandémie. Vníma svoju zodpovednosť za životy a zdravie ľudí. Chce ukázať nám doma, ale aj svetu, že korona krízu zvládneme s najnižším počtom obetí. Chce získať pred zákernou chorobou čas, aby sa u nás neopakoval taliansky scenár.  Môžeme teda hovoriť o strete názorov týchto dvoch politikov, no určite nie koaličnej kríze či dokonca o rozpade koalície.

V boji s vírusom COVID-19 sa pomaly blížime do cieľovej rovinky. Pomaly sa otáčajú presýpacie hodiny a tento čas treba rozumne využiť. Nielen na účinné optarenia proti pandémii, ale aj na plnenie záväzkov, ktoré má vláda v programovom vyhlásení. Nemrhajme týmto vzácnym časom hľadaním problémov tam, kde nie sú. Pripravujme pôdu pre uskutočnenie dobrých a potrebných reforiem. Hneď po porazení zákerného vírusu sa musíme spoločne vrhnúť na reformovanie justície, verejnej správy i školstva. Podnikateľské protredie v našej krajine potrebuje oživenie a pomoc ako soľ už dnes.

Verím, že súčasná ťažká situácia koalíciu posilní a strany budú ťahať za jednu stranu povrazu. Vďaka rôznorodosti priorít jednotlivých strán sa pozitívna zmena môže udiať na viacerých frontoch súčasne. To je však možné iba vtedy, ak budú strany spoločne presadzovať ciele, ktoré si vytýčili na minulotýždňovom hlasovaní v parlamente.

Teraz najčítanejšie

Milan Laurenčík

... na zaslúženom dôchodku.... Bývalý podpredseda NRSR a člen Zahraničného výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu NBÚ. Bývalý podpredseda ŽSK, poslanec a predseda Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva ŽSK. Od 2014 do 2016 starosta obce Terchová. ... zasadzujem sa o rozvoj regiónov, v ktorých bude radosť žiť....