Denník N

Stanovisko otca k sťažnosti voči inštitúciám SR na medzinárodnej pôde

Pokračovanie inštitútu občianskej neposlušnosti v medziach zákona ako predobraz pripravovanej sťažnosti SLO-2018/1 adresovanému Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu pre systematické zlyhávanie inštitúcií nášho štátu v prípade sociálno-právnej ochrany našich detí. Prinášam znenie textu adresovaného dámam na Našom súde, Našom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny vrátane mediátorky a matky nášho dieťaťa.

Vážené dámy v Našom Meste,

touto cestou Vám dávam na vedomie ďalšie kroky v zmysle doterajšej mojej, bohužiaľ, jednosmernej komunikácie a vykonaných procesných úkonov.  Opieram sa o inštitút občianskej neposlušnosti v medziach zákonov SR z dôvodu systematického zlyhávania štátu v prípade sociálno-právnej ochrany mojej maloletej dcérky, o ktorú som v minulosti požiadal a neodstal v požadovanej kvalite a čase, k akým sa zaväzujeme.

O inštitút sťažnosti k Vašim nadriadeným z objektívnych a dostatočne v minulosti vysvetlených dôvodov nemám záujem. O medializáciu formou bulvarizácie svojho príbehu vlastnou iniciatívou taktiež nemám záujem. Jediným verejným komunikačným kanálom je môj blog na Denníku N.

V pondelok dňa 11. mája som absolvoval konzultačný telefonát s poslancom Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku a zároveň členom Výboru pre ľudské práva, spravodlivosť a vnútorné záležitosti členských štátov ohľadne usmernenia mojich ďalších krokov vo veci sťažnosti voči inštitúciám Slovenskej republiky. Dôvody pre toto konanie som už dostatočne v minulosti adekvátnym spôsobom tiež vysvetlil.

Následne výstupy z tohto telefonátu a ďalších mnou iniciovaných stretnutí budú zohľadnené už vo vyplnenom formulári sťažnosti SLO-2018/1 adresovanému Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu v predmetnej veci. Ide o medzistupeň k oficiálnej žalobe voči Slovenskej republike pre porušenie viacerých článkov medzinárodne uznaných právnych dohovorov/konventov podpísaných aj SR, ktoré sa dotýkajú rodičov a práv dieťaťa (1921/2013, 2079/2015, 160/1996), a o ktorých sa domnievam, že boli porušené. Vychádzam z predpokladu, že ide o systematické zlyhávanie inštitúcií nášho štátu.

Túto informáciu dávam na vedomie aj Vašim nadriadením, aby vopred vedeli, čo sa deje v ich vlastných radoch. Argumentačne som v sťažnosti SLO-2018/1 vysvetlil, prečo som nepostupoval v zmysle aktuálne platných procesných úkonov na národnej úrovni. Je ňou vysoká administratívna záťažnepružnosť neefektívnosť výkonu práva v SR; všeobecne povedomie o klientelizme a korupcii v štátnych orgánoch v SR; neprimeraná finančná záťaž pre žiadateľa s rizikom sociálneho vylúčenia a pádu na hranicu chudoby, ktorá je spojená s dosiahnutím adekvátneho zdôvodnenia a opodstatnenia pre urýchlené konanie vo veci sociálno-právnej ochrany dieťaťa od momentu, keď jeden z rodičov o to požiada štát.

Činím voči medzinárodným inštitúciám vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť bez aktuálneho právneho zastupovania v predmetnej veci, keďže ešte oficiálny text obžaloby voči SR nebol podaný.

S pozdravom,

Pavol Ďuriš

Teraz najčítanejšie

Pavol Ďuriš

Občiansky aktivista, predseda OZ K prameňom Bebravy, vyštudovaný politológ, analytik v bezpečnostných otázkach štátu, partner pre pivo v oblasti remeselného pivovarníctva a hrdý študent Politickej akadémie ročníka 2019/2020 z dielne IPEV-U. Hrdý ISFJ (introvert-sensitive-feeling-judgement a HSP (highly sensitive person) :-) "Dnes nejhlubší city a největší obětavost nepotřebuje barikád. Počínáme chápat, že sebeobětování není nejúčinnější, stává-li se v tichosti a neznámosti v dílně, pracovně, kdekoli. Počíname pochopovat, že největší idealism je pevné předsevzetí, ne umírat, ale žít, neboť žít je mnohem těžší úkol než umřít. Položit život v rozčilení a fantastickém rozechvění je mnohem snadnější, než život ten udržovat v rozmyslném úsilí, potírajícím všecko to, co život ten ohrožuje." T.G.M. SOUKUP, František. T. G. Masaryk jako politický prukopník, sociální reformátor a president státu. Ústřední delnické knihkupectví a nakladatelství, Praha 1930, s. 202 - Naše nynejší krise.