Denník N

C. Hansen: New City Katechizmus (Čitateľský denník 20/2020)

„Existuje mnoho prastarých, excelentných a overených katechizmov. Načo vyvíjať úsilie a písať ďalšie? Niektorí ľudia by dokonca spochybnili motívy človeka, ktorý by sa chcel na niečo také podujať. Dnes si však väčšina ľudí neuvedomuje, že písanie nových a nových katechizmov na interné použitie bolo kedysi normálnou, dôležitou a potrebnou súčasťou života zboru.

Katechizmus bol súčasťou pôvodnej anglikánskej Knihy spoločných modlitieb. Evanjelické zbory mali VeľkýMalý katechizmus Martina Luthera z roku 1529. Rané škótske zbory začínali so Ženevským katechizmom Jána Kalvína z roku 1541, pokračovali Heidelberským katechizmom z roku 1563 a neskôr vytvorili a využívali Katechizmus Johna Craiga (1581), Duncanov latinský katechizmus (1595) a Nový katechizmus z roku 1644, napokon zakotviac pri Westministerskom katechizme (…)

Katechizmy boli písané s minimálne troma cieľmi. Prvým bolo predložiť zrozumiteľný výklad evanjelia, ktorý by evanjelium nielen vysvetlil, ale takisto detailne rozobral jeho hlavné piliere, ako napríklad biblické učenie o Bohu, ľudskej prirodzenosti, hriechu a tak ďalej.

Druhým cieľom bolo tento výklad ušiť na mieru vtedajšej doby a kultúry, adresovať herézy, chyby a falošné presvedčenia, ktoré v nej prevládali, a potlačiť ich. Tretí cieľ bol pastoračného charakteru: formovať jedinečný ľud či protikultúru, ktorá mala odrážať podobu Krista nielen v jednotlivcoch, ale aj v spoločnom živote zboru. Stačí jeden celistvý pohľad na tieto tri ciele a je zrejmé, prečo katechizmy potrebujeme i dnes.“

„Hľa, katechizmus s peknou obálkou, a ešte ho aj prekladala Martinka!“, povedal som si, a vytiahol peňaženku. Moje grafické potešenie pokračovalo, aj keď som zbežne zalistoval dovnútra  — ale vás asi zaujímajú iné oné.

Katechizmus je samostatný literárny žáner určený na zodpovedanie základných kresťanských vieroučných otázok. Čo je Boh? Prečo musel Kristus trpieť? Spasia nás dobré skutky? Otázky tvoria samostatné kapitoly, v ktorých sú jednoducho a krátko zodpovedané a doplnené príslušnými citátmi z Biblie.

Toto vydanie, ktoré má na svedomí zoskupenie The Gospel Coalition, je vytvorené na základe dvoch klasických reformovaných katechizmov, WestministerskéhoHeidelberského. Každú otázku tu okrem obligátnej odpovede sprevádza vždy aj dvojica krátkych úvah — jedna od súčasného teológa, druhá od dávno mŕt… nejakej historickej osobnosti. Zamyslenia Johna Pipera, Dona Carsona či Timothy Kellera sa tak striedajú s tými od Augustína, Jána Kalvína alebo Martina Luthera. Na tých druhých je trocha vidno, že texty veru nepísali špeciálne pre túto knihu — nie vždy sa až tak úplne týkajú konkrétnej katechetickej otázky. Ale šak nemôžme mať všetko.

Až na túto malú výtku je New City Katechizmus výborný — zrozumiteľný, stručný, siahajúci do histórie, ale zároveň relevantný aj pre dnešok. Forma, akou je napísaný, je ideálna na krátke každodenné čítanie — teda tak som ho čítal ja. Preto mi aj trvalo das tri mesiace, kým som ho dotiahol až do konca.

Ak sa vám čítať nechce — a ste fanúšikmi audia — katechizmus nájdete aj na YouTube v podobe audioknihy. V nej si však nebudete môcť vychutnať tú peknú grafiku a originálne ikonky, ktoré sprevádzajú každú novú kapitolu!

C. Hansen: New City Katechizmus
Porta Libri, 2019
240 strán
*
95 %

Moje písačkykresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.