Denník N

MAMA zástera

Lujzina mama vytvára pre Plamienok špeciálne zástery. Je na nich nakreslený odkaz od jej dcérky: Zástera – to je mama, kuchyňa, domov, láska.

Lenka je mama dvoch dcérok, Lujzy a Zoji. Lujza odišla ako 5-ročná a Zoja, ktorá má dnes dva roky, sa narodila o 13 dní neskôr. Sestričky sa už nestretli.  V tejto výnimočnej a náročnej situácii Plamienok stál pevne pri ich rodine.

Lujza bola takmer 4 roky onkologickou pacientkou. Až sme sa raz aj my zo dňa na deň dostali do bodu, keď jej už na oddelení v nemocnici nevedeli ponúknuť šancu na život… Deň, keď sa nám radikálne zmenili životy. Zároveň sme v tejto nesmierne ťažkej situácii cítili, že s pomocou Plamienka to zvládneme, že budeme môcť byť pri nej až do konca a že spolu spravíme všetko pre to, aby jej bolo posledné týždne najlepšie, ako sa len dá,“ hovorí Lujzina mama Lenka. Boli to veľmi intenzívne chvíle aj vzhľadom na to, že som bola v poslednom trimestri tehotenstva a naozaj sme netušili, ako toto celé naše deti naplánujú. Stihnú sa ešte stretnúť? Odíde Lujza skôr, ako sa stihne jej vytúžená sestrička narodiť? Najdesivejšia bola pre mňa predstava, že budem musieť odísť do pôrodnice a budem nútená ju nechať doma. Opustiť ju v tom najťažšom. Počká na nás, kým sa vrátime? Nikdy nezabudnem, ako ma pani riaditeľka po telefóne ubezpečovala, že ak by na mňa prišiel pôrod, poskytnú nám intenzívnu starostlivosť u nás doma a budú pomáhať manželovi, aby sme to všetci zvládli. Pocit bezpečia, ktorý nám Plamienok poskytoval, bol neskutočný. Patrí im veľká vďaka, vďaka za to, že sme mohli byť s Lujzou v domácom pohodlí, v tichosti, v objatí aj prijatí, v nekonečnej láske. A potom jedno ráno odišla,“ pokračuje Lenka. O 13 dní neskôr sa narodila Zoja.

Lujza pred svojím odchodom nechala mame niekoľko krásnych kresieb. Na jednej z nich je kostrbatým detským písmom napísané slovo mama a tvárička s úsmevom.  Lenka sa rozhodla, že si vzácnu kresbu nenechá iba pre seba. Pošle ju do sveta ako spomienku na svoju dcérku a zároveň pomôže Plamienku. Dnes sa v e-shope Plamienka predávajú zástery s Lujziným obrázkom pre mamu. 

„Dlho som rozmýšľala, čo s ním a kam s ním. Mať ho pri srdci… Až mi to raz zhodou okolností celé do seba zapadlo. Ušijem peknú ľanovú zásteru. Mama – kuchyňa – domov – láska. To ide dokopy! Tvorenie ma vždy bavilo a je pre mňa istým spôsobom terapiou, a tak som začala hľadať možnosti, ako zhmotniť moju predstavu. Lujza mala veľmi rada pekné veci a ja dúfam, že by k nim patril aj tento kúsok. Cieľom nie je predať ich čo najviac. Budem rada, ak sa Vám zástera skutočne zíde a bude Vám prinášať radosť. Ak sa Vám bude príjemne nosiť a budete z nej mať dobrý pocit. A keď nakoniec pomôže nielen Vám v kuchyni, ale zároveň i ľuďom v ťažkej situácii,“ píše Lenka v sprievodnom liste priloženom ku každej zástere.

Cenu ľanovej zástery  tvoria náklady na materiál a poplatok za krajčírku, zvyšok z každej zástery putuje pre detský mobilný hospic Plamienok.

MUDr. Mária Jasenková, riaditeľka detského hospicu Plamienok, hovorí: Ak nevyliečiteľne choré dieťa zažije teplo domova, dostáva ten najväčší dar, ktorý mu svet môže ponúknuť. Lujzikina zástera je skutočným symbolom tohto domova. Jej kúpou spolu darujeme deťom Plamienka to najcennejšie. Ďakujeme.“

Lujzina mama vkladá do každej zástery kus svojho i dcérkinho srdca. „Naše baby sa stretnúť nestihli, no Lujza navždy bude súčasťou nášho života. Bez Plamienka a jeho darcov by sme nemohli spolu zažiť to, čo sme zažili najmä za posledné dva dni jej života. Je to niečo, z čoho čerpáme dodnes a asi aj navždy budeme. Niečo, čo nám dáva pokoj a silu ísť ďalej. Zo srdca Vám ďakujeme!“  

Chcem si kúpiť zásteru a pomôcť deťom v Plamienku.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.