Denník N

Prípad Michael Flynn – návod aj pre Slovensko?

Vo Washingtone sa pobúrenie nad návrhom na stiahnutie obžaloby poradcu prezidenta Trumpa Generálnym štátnym zástupcom Williamom Barrom zmenilo na údiv, keď federálny sudca Sullivan naznačil, že by vec nemusela byť taká jednoduchá.

V trestnej veci ovplyvňovania prezidentských volieb a amerických orgánov Ruskom, ktorú ako jednu z prvých v rámci svojho vyšetrovania predložil súdu mimoriadny štátny zástupca Robert Mueller, sudca Sullivan pripustil, že k stiahnutiu obžaloby by sa mohli vyjadriť tí, ktorí majú na veci oprávnený záujem, a to v postavení tzv. amicus curiae, teda priateľa súdu.

Takým rozhodnutím vyslal sudca Sullivan masívny signál Generálnemu štátnemu zástupcovi, najmocnejšiemu človeku Spojených štátov pokiaľ ide o vynucovanie práva, že verejný záujem môže stáť nad zásadou, že pánom trestnej veci je štátny zástupca.

Pripomeňme si, že poradca prezidenta Trumpa M. Flynn sa k skutkom, ktoré mu mimoriadny štátny zástupca kládol za vinu, opakovane priznal, a teda by sa zdalo, že je nemožné, aby Generálny štátny zástupca Barr teraz, tak povediac na Čižnára, povedal, že skutok sa nestal. Flynn však tento problém vyriešil tvrdením, že sa priznal len pod nátlakom svojich advokátov, a teda v rozpore so skutočnosťou. To, zdalo sa, stačilo na to, aby došlo zo strany W. Barra k definitívnemu stiahnutiu obžaloby.

Lenže, ako je uvedené vyššie, ani to teraz nemusí stačiť, lebo Spojené štáty nie sú Slovensko, a teda posledné slovo bude mať súd. Pri všetkých odlišnostiach, ktoré medzi Spojenými štátmi a Slovenskom panujú v právnych úpravách tejto oblasti, ponúka sa porovnanie.

Slovenská prokuratúra na základe vlastného rozhodnutia nestíha obrovský diel trestnej činnosti. To hlavne tam, kde existujú prepojenia na politickú mafiu. Od okresných cez krajských prokurátorov až na Generálnu prokuratúru, vrátane úradu Dušana Kováčika, sa nestíha všetko, čo sa nestíhať dá. Výsledkom je, že úspešnosť prokurátorov na súde je viac ako 90%-ná.*  Ak je to ale tak, tak potom vlastne o odsúdení zločincov rozhodujú nie súdy, ale prokurátori.

Preto aj na Slovensku je treba hľadať cesty, ako obmedziť monopol prokurátora nad rozhodovaním v trestných veciach.

Čím skôr, tým lepšie.

____________________________________

*Na okraj: V Sovietskom zväze bola táto úspešnosť 100%-ná.

Teraz najčítanejšie