Denník N

Generálny hygienik Igor.

Pozajtra (15.mája) otvára Rakúsko hranice s Nemeckom. A hoci sme v boji s hnusobou najlepší, nie sme prví. Ukazuje sa, že dôležitejšie sú iné čísla. Záchrana letnej sezóny doma a zrejme tranzit k Jadranu. Lebo “slunce, vzduch a jahody“ sú asi najprirodznejšou “protizápalovou“  odpoveďou na obmedzenia karantény. Ekonomika nepustí. Vlastne obdobie testovania bude zrejme jedným z najúspešnejších období pontifikátu generálneho hygienika Igora a jeho družiny.

Štátnu kasu nahradil pojem špajza, kam nemôže čert, pošle … Galka, z tajnej služby sa stala služba … verejná. Autorské literárne večery nahradilo čítanie z Threemy, autorský rukopis archívy prepisov hovorov (sledovaných účastníkov). Nový druh Dobšinského s prológom v období kešu a zápletkou štylizovanou do digitálneho rozsudku na konci príbehu. Epilóg … uvidíme.

Masírovaní mienkotvornou tlačou, médiami a atmosférou sociálnych sietí akosi prestávame vnímať, že to, čo sa nám odohráva pred očami má niekde svoj počiatek (štiepenie strán a prehraté voľby), kreovanie budúcich hrdinov (víťaz volieb ako zlodejská mafia) a improvizovaný happyend (formovanie novej mafie).

Ak premiér Igor dôveruje etalónu rodinnej politiky viac ako ostatným, potom vie, že môže. A nebyť spravodajského eléva Rajtára (Galka), ktorý sa infiltroval do Demokratickej strany, ani by som týmto smerom asi neuvažoval. Nielen SaS-ka sa rozpadla na viac častí, ako mala členov, ale v tieni záujmu sa podarilo niečo podobné aj KDH.  A nejde ani tak o počet hnutí, straničiek a spolkov na kandidátkach iných subjektov, ako skôr o osoby zjednocujúce obsah v pozadí.

Ak dnes považujeme čítanie z Threemy za dôkaz, potom (pri akože šoku z obsahu) mlčky ignorujeme fakt, že odkódovaný obsah sa stal digitálnou zbraňou v rukách analógovej spravodlivosti. A akosi ani nevadí, že už odsúdení môžu zobchodovať výšku trestu pri správnom zodpovedaní kvízových otázok.

Pri všetkej úcte k pozostalým a účastníkom súdneho sporu, možnosť dlhodobo(?) čítať “bezpečnú“ komunikáciu záujmových osôb nevyváži oficiálny dôvod, pre ktorý bola táto komunikácia odtajnená, navyše ak by  dodatočné modifikovanie archivovanej komunikácie nerobilo “majiteľom zdrojového kódu“ problém. Možno len nerozumiem.

Ak dnes vládne bulváru komunikácia špecialistky na Apeninský polostrov, možno je dôležité niečo iné. S uvoľňovaním opatrení to súvisí zrejme len okrajovo …

Teraz najčítanejšie