Denník N

Otvorenie obchodov v nedeľu je Božie

V tom čase išiel Ježiš v sobotu cez obilné pole. Jeho učeníci boli hladní a začali trhať klasy a jesť. Keď to videli farizeji, povedali mu: „Pozri, tvoji učeníci robia, čo neslobodno robiť v sobotu.“

Slovo premiéra o dočasnom zatvorení obchodov počas nedieľ môže pod presvedčením konzervatívneho krídla z vlastných radov, umocnených „tradičnou Rodinou“ Borisa Kollára a iniciatívou platformy za „normálne Slovensko“ družiny Smer-Kotleba (mafošisti) vojsť do stratena.

Nadhadzovanie hodnotových otázok zo strany mafošistov bude určite strategickým nástrojom pre vbíjanie klinu do koaličných prasklín. Možno sa spoľahnúť, že pri chýbajúcej prevahe nadhľadu nad presvedčením to môže eskalovať až do totálneho rozbitia.

Nie je šťastím, že mnohé z očakávaných hodnotových náloží budú formované na báze „kresťanskej kultúry“. Zatváranie obchodov sa poniektorým môže javiť ako krok podporujúci svätenie nedele, či viac času pre rodiny. Ale v duchu nielen príbehu z obilného poľa, či vyťahovania ovce z jamy v deň sviatočný, treba zdôrazniť, že nad všetkými aplikáciami Božej vôle je Sloboda. Inak na seba berieme podobu farizejov a strážcov zákona, ktorí sa ex post dozvedeli, že šliapu poriadne vedľa.

Ak je pre nás ctenie nedele zásadné nemusíme – slobodne do obchodov chodiť, dokonca môžeme – slobodne odmietnuť prácu, ktorá si vyžaduje nedeľnú dochádzku do zamestnania. Nemôžeme však brániť tým, čo do takejto práce slobodne chodiť (aj vďaka 100% príplatkom) chcú alebo potrebujú, alebo tým, čo akurát potrebujú „uzdraviť“ v nedeľu. Preto odhliadnuc od deštrukčného zámeru opozičnej návnady a ekonomickej trafenosti opatrenia (v čase krízy zákonom znižovať obraty, príjmy zamestnancov, či dokonca pracovné miesta) stojí tento nápad aj na exegetických hlinených nohách.

Lebo milosrdenstvo je viac ako obeta.

Teraz najčítanejšie