Denník N

Dočasná odborná stáž pre zahraničných lekárov a koronavirus

Pred par dňami bola v parlamente schválená zmena zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá zahŕňala aj dlho očakávanú možnosť odbornej stáže pre zahraničných lekárov po uznaní vzdelania (diplomu) na Slovensku. Taký postup integrácie zahraničných lekárov v Česku funguje dlhé roky a je s nim spokojnosť. U nás Odborná stáž mohla byť v platnosti od septembra 2019. Mohla byť schválená aj spolu so stratifikáciou a hoci rátala len so zahraničnými lekármi, nie so sestrami alebo zubármi, bola vítaná a podporovaná zahraničnými zdravotníkmi ako dobrá možnosť zoznámiť sa zo slovenským systémom zdravotníctva a správny prvý krok. Ako ale ten starý návrh zmenil koronavirus?

Do schváleného textu zákonu pribudlo časove obmedzenie, že zmena je platná „výhradne počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19“ a dôvodovej správe sa dočítame, že „stážista nebude môcť pokračovať v činnosti po odvolaní tejto krízovej situácie.“ Hoci to prešlo, vyzerá to dosť jednostranne a demotivujúco z hľadiska zahraničných lekárov a iných zdravotníkov a obavám sa, že to nepriláka posily slovenským zdravotníkom o ktoré sa zákonodarca pokúsil. Nižšie sa pokúsim vysvetliť prečo.

Uzatvorené hranice

Keďže máme do odvolania krízovej situácie uzatvorené hranice logicky mi vychádza, že prihlásiť sa môžu len lekári, ktorí sa už teraz nachádzajú na Slovensku. Žijú tu s rodinami a nevykonávajú svoje povolenia z dôvodu dlhodobo zle nastaveného systému a hlavne absolútnej absencie systému prípravy ako takej, na čo upozorňujem dlhodobo. Podľa mojich skromných prepočtov je teraz na Slovensku len taká stovka zahraničných lekárov, ktorí spĺňajú zákonné podmienky podľa nového zákona: 39 lekárov ktorí sa prihlásili na jarnú skúšku, lekári, ktorí pracujú ako sanitári a takí, ktorí bývajú na Slovensku ale nevykonávajú svoju činnosť, ale stihli urobiť uznanie svojho diplomu pred krízou.

Jarná skúška pre zahraničných lekárov sa zrušila

Zahraniční lekári po uznaní diplomu majú spraviť odbornú skúšku, ktorá potvrdí ich kvalifikáciu. Skúška býva 2 krát za rok, a to na jar a jeseň. Je to zložitá odborná skúška v cudzom pre nich jazyku, na ktorú sa musia samostatne pripravovať minimálne rok. Tento rok sa skúška mala konať 19. až 20. marca a prihlásilo sa na ňu 39 lekárov. Mesiac po termíne sa skúška zrušila a hoci to nazvali presunom na jeseň, fakt toho, že jarná skúška 2020 sa nekonala vôbec, sa nemení. Okrem toho tým presunom zablokovali prihlásenie sa ďalších záujemcov o skúšku, keďže oficiálny termín na jesennú skúšku je stále 18.2.2020. Na stránke sa stále sa stále nachádza informácia, že „prihlasovanie pre ďalších uchádzačov a uzávierku zasielania prihlášok oznámime na webe v krátkom čase.„

Navrhnutá možnosť online testovania zahraničných lekárov, po analógii s online štátnicami absolventov Lekárskej fakulty, nebola schválená a len prehĺbila sklamanie cudzincov pripravených na skúšku. Ak by im bolo umožnené preukázať svoje znalosti na skúške, pre niektorých z nich by ani odborná stáž nebola by potrebná.

Zahraniční zdravotníci ponúkli pomocnú ruku v čase krízy ale bez odpovede

Zahraniční zdravotníci ešte 15. marca vyhlásili Iniciatívu: Spojme sa a pomôžme Slovensku!, v ktorej ponúkli svoju odbornosť a chuť pomôcť Slovensku ako dobrovoľníci v čase COVID-19. Boli medzi nimi nielen lekári, ktorí sa vedia prihlásiť na odbornú prax, ale aj iní zdravotníci ako sestry, zubári alebo farmaceuti, na ktorých zákon nemysli. Otvorený list ministrovi zdravotníctva bol poslaný 23.marca a to bez odpovede do dnešného dňa.

Nedostatok lekárov je dlhodobá záležitosť ale chýbajú aj sestry

Odborná stáž bola konečne schválená, ale, ako som uviedla, žiaľ len s platnosťou počas krízového stavu. Zažívame teraz dobu, kedy si mnohí uvedomili nielen dôležitosť medicínskych pracovníkov ale aj ich nedostatok. Preto kvalitných, vzdelaných a skúsených zahraničných lekárov potrebujeme. V dôvodovej správe sa uvádza, že „predložený návrh vychádza z podnetov poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti najmä z regiónov s nedostatkom zdravotníckych pracovníkov.“ Nespomína sa ale, že podnety prichádzali dávno pred krízovou situáciou, nikto nechcel, aby bola odborná stáž obmedzená len na krízovú situáciu spôsobenú koronavírusom a okrem lekárov dlhodobo chýbajú aj sestry, ktorých chýba 3 krát viac ako samotných lekárov a to 15 000. A to nie len v regiónoch.

Zaver

Zahraniční zdravotníci môžu byť prínosom pre slovenské zdravotníctvo, a to  nielen počas koronavirusu. Slovensko má potenciál prilákať kvalitných zahraničných špecialistov a aspoň čiastočne nimi nahradiť nedostatok personálu. Nedostatku čelí a bude čeliť naša krajina aj po navýšení počtu študentov lekárskych fakúlt, ktorí môžu prísť do praxe len po ukončení štúdia a ak sa rozhodnú zostať na Slovensku. Prijatá odborná stáž pre zahraničných lekárov, ale nemusí dosiahnuť cieľ navýšenia počtu zdravotníckych pracovníkov počas krízovej situácie a to z dôvodov, prepojenosti viacerých premenných. Veď možno tá stovka zahraničných lekárov môže stratiť záujem o stáž po opakovaných sklamaniach, ako napríklad ignorancie ich dobrovolnickej iniciatívy alebo zrušení skúšky bez možnosti dodatočného prihlásenia. Nehovoriac už o ignorované chýbajúcich sestier, farmaceutov, zubárov a pod. Verím ale, že krízová situácia bude čoskoro zrušená a odborná stáž ostane v platnosti aj naďalej s malými vylepšeniami, ktoré budú prediskutované s ľuďmi z praxe ako aj so zahraničnými zdravotníkmi.

Teraz najčítanejšie

Alona Kurotova

Neviem sa bezradne pozerať na veci, ktoré považujem za nefunkčné a nelogické a vtedy mám múzu písať. Venujem sa problematike detí cudzincov a krajanov, zahraničných zdravotníkov a podnikateľov a vidím v týchto oblastiach dosť výrazné medzery. Myslím si, že v dnešnej dobe globalizácie sa nemôžeme vyhýbať cudzincom, ale využívať ich potenciál v prospech nás všetkých.