Denník N

M. Säfström: Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách (Čitateľský denník 22/2020)

Vráskavce spia vždy iba jednou hemisférou mozgu. Inak by zabudli vyplávať na povrch, aby sa nadýchli, a utopili by sa!! (…) Zebry sú čierne s bielymi pruhmi — nie biele s čiernymi pruhmi! (…) Losy cítia, keď im mucha sadne na parohy! (… krokodýly) jedlo nežujú, miesto toho prehĺtajú kamene, ktoré im pomáhajú rozomlieť potravu v žalúdku!

Maja Säfström je švédska architektka, ktorá zároveň kreslí veľmi rozkošné ilustrácie zvierat. A keďže ju priatelia presvedčili, aby skúsila niečo vydať aj knižne, dostala sa k nám táto útla kniha o tých najzaujímavejších, najšokantnejších a najneuveriteľnejších faktov zo sveta fauny.

Klokany, pštrosy, krokodíly, medvede, včely, muchy, žraloky! A pásavce! Každému zvieraťu je venovaná jedna dvojstrana s krátkym textom, ale o to väčšími a štedrejšími ilustráciami. Tie sú čiernobiele a veľmi sympatické. Veľké hlavy, divne posunuté oči, starostlivé šrafovanie. Neide tu o dokonalé stvárnenie reality, ale presne takéto kresby — a emócie, ktoré vyvolávajú — si malí čitatelia zapamätajú na celý život. Veď aj ja si dodnes pamätám na kreslené knihy o dinosauroch, ktoré som so sebou ako prcek všade nosil.

Ilustrovaný atlas ale nie je určená len pre deti, veru nie! Ak máte vzťah k výtvarnu a radi držíte v rukách krásne veci, tak ju isto oceníte, aj keď už nechodíte do školy. Aj v slovenskom preklade vyšla v pevných doskách, s príjemnou razbou a papierom. Proste krásny zberateľský kúsok.

Ak sa vám kniha zapáči, môžete skúsiť aj ďalšie Atlasy — Rozkošné mláďatáPrehistorické zvieratá. Ďalšiu prácu autorky, ktorá má svoj malý ateliér a obchodík priamo v Štokholme, nájdete aj na jej webe.

No a mne ostáva dúfať, že sa táto séria tak skoro nevypredá. Výtlačok, ktorý tu recenzujem, som totiž kúpil k narodkám svoje mladšej setre. A bolo ozaj veľmi ťažké pustiť ho z ruky!

M. Säfström: Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách
Albatros, 2018
120 strán
*
100 %

Moje písačkykresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.