Denník N

Lepšiu čakáš, horšia príde… Vládnu nám tajtrlíci, alebo trpaslíci?

Kedysi, keď som bol ešte mladý, hrával som v miestnom pohostinstve karty.  Často som si pri nich povzdychol: „Lepšiu čakáš, horšia príde.“

Pred 29. februárom som veril, že Slovensko bude mať dobrú novú vládu. Ak sme pred voľbami mali veľké nádeje, tak ich môžeme poslať niekam. Takmer každý deň, pri každej informácii o fungovaní novej vlády, pri prečítaní rozhovoru s niektorým členom vlády si na ten starý povzdych spomeniem.

Jeden z tých prvých rozhovorov, bol rozhovor s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. Ten rozhovor na denníku N mal titulku „Boris nechcel tajtrlíka, preto si vybral mňa“

Po vymenovaní do funkcie ministra poslal do vedenia štátnych firiem presne tých ľudí, ktorých mu nadiktoval predseda. Dokonca vraj závratnú kariéru na jeho ministerstve robí syn neslávne známeho právnika a predsedov sused. Ale pán minister dopravy určite nie je tajtrlík.

Predseda síce slabšej, ale tiež koaličnej stany sa nechá premiérom verejne urážať, nechá si zasahovať do svojich kompetencií, dokonca sa nechá vyháňať z vlády. Bez verejnej reakcie. A ešte sa vyjadrí, že jeho strana zostane v koalícii za každých podmienok. A nemajú tiež žiadne červené čiary, za ktorými by odišli z koalície. Jeho minister školstva si nechal zo strany premiéra arogantne zasahovať do svojich kompetencií a tiež bez reakcie. Tiež určite nie sú tajtrlíci.

To minister zdravotníctva z tej najsilnejšej strany, to je úplne iný prípad. Po vzhliadnutí jeho videa, ako vyliečil svojho brata z pazúrov jogy a okultizmu, pre mňa až desivý. Nezaregistroval som žiadnu reakciu pána ministra na toto video. Pre mňa, by bola jediná adekvátna reakcia demisia. Ale to môžem len snívať. Stačila by mi aj tlačovka, kde by povedal: „Prepáčte, trošku sme sa s chalanmi opili a porobili blbosti. Nie sme jediní, čo natočili k tomu aj priblblé videjko. Pozrite sa, čo natáčal svojho času bývalý premiér.“ Toto by mohla byť konečne po dlhom čase zaujímavá tlačovka.

Fascinuje ma aj správanie pána premiéra resp. veľkého vodcu. O všetkom chce rozhodovať sám. Dobre to nie je také fascinujúce, nie je prvý ani posledný. Fascinujúce pre mňa je to, že mu to tolerujú ľudia okolo. Takmer vždy oveľa znalejší a múdrejší. Nezaregistroval som, že by ho niekto, niekam poslal.
Hovorí sa, že ľudia rastú s funkciou. Mnohí aj veľmi vzdelaní si v dôležitej funkcii uvedomili, ako veľa sa musia ešte učiť.
U pána premiéra to však neplatí. A už si to aj všetci všimli. A tak ho jeho verní ospravedlňujú, že je dobré, keď zostal rovnaký ako dávno predtým. To len my trošku mysliaci si myslíme, že predseda modernej krajiny by sa mal správať inak. A potom sa čudujte, keď v západnej Európe rozmýšľajú, či viete jesť príborom.

Mám aj nejaké vzdelanie z riadenia a tak sledujem ako funguje riadenie tejto vlády. Je veľa aj vzdelanejších ľudí, ktorým musí z toho pohľadu behať mráz po chrbte.

Človek by očakával, že vláda je skupina odborníkov, ktorí robia dôležité rozhodnutia a ich aplikáciu nechávajú na svojich podriadených. V skutočnosti pôsobia skôr ako zo šoubiznisu – každý deň hodiny pred kamerami. To potom nemajú kedy vládnuť a ani písať vládny program. Pred voľbami sa chválili, že majú najlepšie programy. Tak by malo stačiť len Ctrl+C a Ctrl+V. To by zvládol aj bývalý kapitán. Napriek tomu stihli dodržať ústavu len s odretými ušami.

Moja profesionálna prax ma naučila, že keď sa dostane neschopný blbec do riadiacej funkcie, tak nerieši skutočné problémy, ale vytvorí si svoje nové a tým sa venuje. Alebo rieši nedôležité veci, ktoré by mali riešiť nižšie postavení. Veľká časť tejto vlády tak funguje. Jeden príklad na ilustráciu.

V žilinskej firme TENTO sa pokazil papierenský stroj. Na opravu potrebovali servisného technika z Veľkej Británie. Bežná situácia veľkých podnikov. Iste v dobe COVID-19 trochu komplikovanejšie. Krízový tím zadefinuje podmienky, ktoré nemusia byť moc zložité. Servisný technik po vstupe na Slovensko prejde testom na Covid-19, ak bude negatívny, urobí si svoju prácu s minimalizáciou kontaktov a odletí späť do Británie. Na splnenie podmienok dohliadne okresný hygienik alebo iný radový štátny úradník.

Realita v réžii vlády SR: Na letisku v Žiline ho čaká minister vnútra a predsedníčka VÚC. Tá prišla našťastie bez exorcistu, ako má zvykom. A ešte k tomu urobili aj tlačovku. Človek by si myslel, že títo papaláši majú dôležitejšiu prácu.

Takmer každý deň robí vláda resp. jej ministri tlačovky. Absurdné je, že média neinformujú hovorcovia, ale samotní ministri. Úlohou najvyšších vládnych činiteľov je predsa robiť niečo iné a nie stáť pred kamerami. Keby bolo mesiac pred voľbami, tak sa to dá pochopiť, ale teraz o tri a pol roka skôr?
Asi platí to vyššie uvedené.

Ešte jedna asociácia z mladosti. Aj tí najhlúpejší žiaci mali dosť rozumu, aby keď nevedia čo robiť, skúsili aspoň odpísať od susedov. Keďže máme aspoň dvoch schopnejších susedov, mohli by. Myslel so tých na západ, len pre boha neodpisujte od tých na severe a juhu.

Pred koronakrízou sa nám podarilo vidieť v Radošinskom naivnom divadle vynikajúcu (ako vždy) hru Stanislava Štepku „Čo sa sníva trpaslíkom“. Hoci je táto hra z prostredia slovenského „šoubussinesu“, tá základná myšlienka platí aj na spomínaných papalášov.

Viete čo sa sníva trpaslíkom? Nie to, že raz vyrastú na našu veľkosť. Snívajú o tom, že my ostatní raz klesneme na ich úroveň.

Preto neviem, či sme si zvolili tajtrlíkov alebo trpaslíkov.

Pri sledovaní tejto vlády a parlamentu ma desia aj iné veci.

  1. Trvalo mesiac, kým sa premiér Matovič, začal podobať na premiéra Fica (nadávanie novinárom a vlastne všetkým, ktorí si dovolia ho kritizovať),
  2. Naši ľudia musia dostať funkcie, aj keby sme museli meniť zákony (voľba generálneho Lipšica),
  3. Ignorovanie zákonov a rokovacieho poriadku (skrátené konanie pre vytvorenie nového ministerstva)
  4. Kríza COVID-19 je pre vládu požehnaním. (všetky svoje zlyhania s riadením krajiny ospravedlňujú krízou),
  5. Tak rýchlo si pošliapavať po ľudských právach netrúfol ani Fico (ignorovanie správy ombudsmanky),
  6. Spolupráca vládnej koalície s fašistami (zvolenie za predsedu výboru a viaceré spoločné hlasovania),
  7. Sľubovaný boj proti mafii (s mafiou vo vláde to asi pôjde ťažko),
  8. Prerastanie bigotných stredovekých riešení do fungovania štátu (minister zdravotníctva, zákaz interrupcii, zákaz predaja v nedeľu),
  9. Populistické riešenia od prvého dňa vlády víťazia nad odbornosťou (vlaky zadarmo, štátne byty, 13. dôchodok),
  10. Žiadna vízia ako urobiť Slovensko lepšou krajinou (boj proti korupcii a kradnutiu nie je vízia, to je samozrejmosť),

Z vyššie uvedeného pre mňa vyplýva len jedno. Keď táto vláda skončí Slovensko bude horšou krajinou pre život ako je dnes. O koľko horšia závisí od toho ako dlho budú v tejto zostave vládnuť.

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.