Denník N

Typ propagandy, ktorú šíri Kulturblog už prispel k vyhasnutiu ľudských životov

Lívia a celý Kulturblog týmto videom šírili konšpiračnú teóriu s názvom „The Great Replacement“.

Začína sa to prejavovať na mojom psychickom zdraví. Empiricky analyzovať videá a texty plné prekrúcania štatistických dát, klamstiev a nenávisti zo mňa vysáva energiu a reálne by sa tým mali zaoberať naše orgány činné v trestnom konaní výraznejšie.

Kulturblog, ktorý prednedávnom vymazali z Facebooku a následne sa toto združenie znova vrátilo má aj youtube kanál. Ich predvolebný výlet vyprdol do virtuálneho sveta video s názvom „Progresívny Londýn“.

Tu je moja reakcia so zdrojmi, ktoré triezvo a bez zaujatosti rozoberajú problémy kriminality v Londýne.

1. Problém s kriminalitou, a hlavne zvýšeným výskytom útokmi nožmi, súvisí so znížením rozpočtu pre políciu o 20% počas vlády konzervatívcov v rámci úsporných opatrení. Mestá a obce sú financované štátom, ale aj miestnymi daňami, ktoré sú rozličné podľa konkrétnej oblasti. Londýn sa snažil tieto opatrenia kompenzovať zvýšením daní, ale žiaľ, nestačí to.

Zdroje:
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/uk-43699623
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/uk-england-london-51292727

2. Aj škrty v rozpočte pre sociálny sektor, teda hlavne určený pre rodiny a deti, sú silným faktorom pre zvyšujúcu sa kriminalitu.

Zdroje:
https://www.google.com/amp/s/www.independent.co.uk/news/uk/home-news/children-social-services-cuts-uk-funding-youth-centres-councils-charities-violence-a8796241.html%3famp

Zvýšenie chudoby a asymetrie príjmov prispeli k tomuto trendu zásadným spôsobom taktiež.

Zdroje:
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/business/2020/feb/07/uk-live-poverty-charity-joseph-rowntree-foundation

 

3. Netreba zabúdať aj na zvýšený počet xenofóbnych útokov, ktoré sú priamym dôsledkom štvavej propagandy v Británii zo strany združení podobných Kulturblogu.

Zdroje: https://www.google.com/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/uk-50054915

Kulturblog nás chce prostredníctvom ústnych prdov Lívie presvedčiť, že všetky tieto skutočnosti nie sú relevantné a za všetko zlo v Londýne môže islam a ľudia s hnedou farbou pokožky.

Uťahovať si zo slovenských imigrantov, ktorí kritizujú imigráciu je síce vtipné, ale takýmto spôsobom neuvažuje nikto, kto má nábeh na podporovanie neonacizmu. Pre nich je národná identita až druhoradá. Prvoradá je totiž rasová identita. „Biela rasa“ je ich identita a toto aplikujú na celú Európu. Každý ostatný je pre nich narušiteľ a potenciálny cieľ agresie.

Keď už píšem o agresii, zároveň sa dostávam k vyvrcholeniu tohto príspevku. Lívia a celý Kulturblog týmto videom šírili konšpiračnú teóriu s názvom „The Great Replacement“. Vyhľadajte si to cez google. Nájdete plno stránok, ktoré strašia „Kalergiho plánom“, „kultúrnym marxizmom“ a „globálnym židovským sprisahaním“. Sama o sebe je to dosť paranoidná a nenávistná omáčka plná nezmyslov a agitovania voči nepriateľom neonacizmu. Nie je to však to najhoršie.

Kvôli šíreniu tejto konšpiračnej teórie zomreli ľudia. Neveríte mi?

Každý strelec, ktorý sa hlásil k neonacistickej ideológii v posledných rokoch, to mal vo svojom manifeste.

Brenton Tarrant, strelec, ktorý vystrieľal celú mešitu na Novom Zélande, mal toto napísané na titulnej stránke svojho manifestu.

Zdroje: https://www.radicalrightanalysis.com/2019/03/18/the-great-replacement-decoding-the-christchurch-terrorist-manifesto/

To isté platí o strelcovi, ktorý zabíjal v synagóge v Pittsburghu.

Zdroje:
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2019/10/tree-life-and-legacy-pittsburghs-synagogue-attack/600946/

Strelec z El Paso.

Zdroje:
https://www.thedailybeast.com/el-paso-shooting-racist-lie-great-replacement-fuels-terrorist-attacks

Strelec z Halle

Zdroje:
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/09/two-people-killed-in-shooting-in-german-city-of-halle

Strelec z Hanau

Zdroje:
https://www.thelocal.de/20200220/what-we-know-about-hanau-shooter-tobias-r

Anders Breivik, ktorý je s vysokou pravdepodobnosťou vzorom aj pre Kulturblog.

Zdroje:
https://www.biography.com/crime-figure/anders-behring-breivik

Pre Breivika bola inšpiráciou aj Slovenská pospolitosť, kde pôvodne začínal Kotleba so svojimi politickými aktivitami.

Zdroje:
https://domov.sme.sk/c/5991717/breivik-si-vsimol-ze-slovensko-pristahovalcov-nevita.html

Všetky tieto útoky spĺňajú definíciu terorizmu:

Za terorizmus sa považuje každé nezákonné použitie sily a násilia proti osobám alebo majetku so zámerom zastrašiť vládu, civilné obyvateľstvo či jeho určitú skupinu a tým dosiahnuť určité politické alebo spoločenské ciele.

Ako budeme brať takýchto ľudí na Slovensku? Budeme čakať až sa objaví dostatočne vygumovaný jedinec nakazený propagandou Kulturblogu a podobných zoskupení, ktorý potom vystrieľa rómsku osadu? Potom sa týmto problémom budeme zaoberať? Možno ani potom nie. Možno médiá opäť použijú prívlastky ako „krajne pravicový“, „fašista“ alebo „neonacista“. Zabudnú však na slovo „terorista“. Niet pochýb o tom, že na Slovensku si pestujeme ľudí, ktorí majú potenciál vykonávať teroristické útoky voči svojim nepriateľom.

Možno sa mýlim, ale nevidel som ani jednu slovenskú stránku, ktorá by poukázala na ideologické prepojenie vo videu kulturblogu s manifestami nebezpečných neonacistických teroristov. Možno si to všimne niekto z NAKA alebo niekto z našich spravodajských služieb a začne to riešiť. Možno si to všimne nejaký politik a bude o tom aspoň rozprávať.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Račko

Na základe svojich skúseností z interakcie s pravicovými extrémistami sa snažím poukazovať na ich metódy propagandy, symboliku a ďalšie prejavy moderného fašizmu a neonacizmu. Okrem toho propagujem ľavicové hodnoty a sociálnejšie alternatívy k súčasnej politickej situácii.