Denník N

Marketing je fialová krava

Startup Academy #12. Mojou snahou je ti zrozumiteľne predstaviť koncept vlastného podnikania, ktorý ti v dobe „po“ pandémii môže pomôcť postaviť sa na vlastné nohy. A to doslova.

-1 a ½ minúty čitania-

Tieto blogy píšem v časoch pandémie, boja s Covidom 19 (Jar, 2020). Následná panika a  paralýza ekonomiky obnažila finančnú kondíciu slovenských domácností. Ak vydržíš, ponúknem ti dôvody, prečo sa nad možnosťou podnikať aspoň zamyslieť a aj to, ako na to od A až po Z.

Marketing je fialová krava

Veľmi kreatívne a už celkom aj prefláknuté vysvetlenie toho, čo vlastne Marketing je, použili Seth Godin a neskôr ho parafrázoval aj náš Michal Truban.

Rodina z mesta cestuje do hôr na dovolenku a rovno za mestom vidia stádo kráv. Dcéra už z diaľky kričí, “Tatííí, zastav… poďte sa pozrieť …aha kravy. Otec křičí: „Rýchlo foťte, sú tu kravy, to je paráda, rýchlo, rýchlo fotťe,  kým ich ešte vidno…” Tak sa to opakuje ešte tri – štyri krát, no opakujúci sa zážitok stráca na intenzite.Až tesne pred ich hotelom vidia „ďalšie“ stádo. A v ňom jedna s kráv je Fialová. Vyskáču zase všetci z auta von a kričia “Fíha, wau, ahaáá, veď tá je fialová…”

Avšak Marketing má dva konkrétne a veľmi rozdielne prístupy a je na tebe, ktorý si zvolíš:

  • Založený na samotnom Marketingu (Nabušená reklama, hučanie do zákazníka, aký je tvoj produkt či služba skvelá. V popredí je to, čo chceš predať zákazníkovi a nie riešenie konkrétneho problému, ktorý má zákazník, … je to všetko to otravovanie, ako otvoríš oči a už sa to na teba sype – net, rádio, telka, billboardy, etc.)
  • Založený na trhu a zákazníkovi samotnom (je poctivejší, predtým než predávaš, zisťuješ čo ľudia skutočne potrebujú, v popredí je riešenie klientovho problému a samotný vzťah medzi tebou a klientom)

Na Marketing priamo nadväzuje Predaj (Sales). Jednoduchý rozdiel medzi nimi je v tom, že: Marketing rozoznie tvoj telefón, a Sales rozozoznie tvoju pokladnicu. Avšak bez Marketingu nebude ani Sales a bez Sales nebude Marketing :)

S ambicióznymi ľudmi a nie len o podnikaní, sa zhováram aj v podcaste Krok vpred.

Teraz najčítanejšie

vyber univerzity

Roman

Verím, že každý z nás je strojcom svojho štastia. Sami si vieme ovplyvniť vlastný osud a tým ďalej pomôcť druhým.