Denník N

Na čo ísť do divadla, keď ho máme opäť v parlamente.

Tešili sme sa, že fašisti utrpeli miernu porážku a Smer nevyhral voľby. Demokracia na Slovensku je zachránená! Necelé 3 mesiace po voľbách a máme opäť dôvod na plač.

Len pár týždňov, ba dokonca dní dozadu sme sa obávali toho, že koalícia môže ľahko padnúť najmä kvôli sporu medzi Sulíkom a Matovičom. Našťastie Sulík si na Igorovu rétoriku už dávno zvykol a zmieril sa s tým, že bude vnímaný za toho zlého. V niektorých prípadoch si bežný laik môže povedať, že skôr mu to vyhovuje než prekáža. Vo výsledku to napokon nie je až také zlé, ako to interpretovali médiá. Členovia vo vláde nemajú problém pracovať, čo sa týka najmä odborných záležitostí.

Po stránke ideologických však kolujú vo vláde výrazne odlišné hodnoty. V tých si už mnohí zvykli na to, že sa s veľkou pravdepodobnosťou nezhodnú. Na scénu teda prichádza Smer a ĽSNS a ich nová spoločná platforma, ktorú iniciovali vo štvrtok.

Poďme sa však vrátiť do doby po výsledku parlamentných volieb. Smer prijal porážku a kritizoval každý návrh vlády Igora Matoviča a Kotlebovi už tradične preskočilo, keď začal po voľbách so sériou konšpiračných videí. Každý si však hral na vlastnom piesočku. Netrvalo dlho a verejná spolupráca ĽSNS so Smerom sa začala rýchlo črtať do reálnej podoby. Ak ignorujeme platformu za nenávistné Slovensko (iný názov si ani nezaslúži), už pred dvomi týždňami sme si mohli povšimnúť spoločnú tlačovku Smeru s ĽSNS.

14. máj však priniesol jasné stanovisko opozície. Komunisti s fašistami vyhlásili vláde vojnu. A urobili to skutočne podlým, no zároveň efektívnym spôsobom. Práve v deň, keď ani samotná vláda nebola schopná podporiť správu ochrankyne ľudských práv, už spomínaní extrémisti využili slabinu vlády a založili platformu, ktorá má slúžiť ako aká si ideologická zbraň na jediný cieľ. Rozvrátenie vlády. A aby toho nebolo málo, začali k sebe volať členov z OĽANO a Sme Rodina.

Aj napriek tomu, že poslanci z OĽANO odmietli takúto spoluprácu, je naozaj dôležité zostať na pozore. Akékoľvek návrhy zákonov, ktoré budú okorenené ideologickou podstatou môžu veľmi ľahko prejsť. Prvý takýto zákon predložili už tento pondelok. Týka sa nedeľného zákazu predaja v obchodoch. A ak si niektorí mysleli, že Žigove vyhlásenie o vylúčení poslancov, ktorí uzatvorili túto spoluprácu s ĽSNS niečo zmení, tak sa môže mýliť. Dokým je vo vedení Smeru Fico, Kotleba má aj naďalej ochrannú a teda aj pomocnú ruku. A je úplne jedno či Podmanický odišiel zo Smeru alebo nie. Takýchto poskokov v Smere je stále dosť.

Poslanec za Smer Ľuboš Blaha na spoločnej fotografii s Milanom Uhríkom (ĽSNS)

Ako som už vyššie uviedol, táto (dala by sa nazvať) fašistokomunistická koalícia tak môže bezhlavo naďalej si predkladať svoje populistické zákony, vďaka čomu sa dostávame do situácie, že množstvo takýchto zákonov prejde s podporou členov strán z OĽANO a Sme Rodina a zároveň pôjde o porušenie programového vyhlásenia vlády. Stačí len pred novelu nalepiť známku „kresťanské“ a o vec máme postarané. A že si niekto povie, že nikto nemôže byť tak naivný, aby naletel takýmto hlúpostiam? Stačí sa len pozrieť na facebookovú os Záborskej a Vašečku a o zábavu máme hneď postarané.

Na záver sa skúsme zamyslieť nad tým či skutočným dôvodom prípadného budúceho pádu vlády bude nakoniec dlho ospevovaný Sulík alebo strana Za ľudí, ktorá, ak si dobre pamätáme, mala prieťahy so vstupom do vlády alebo to bude práve poslanecký klub OĽANO či Sme Rodina. A aby sme náhodou neboli prekvapení aj z toho, že jediný, kto toto šialenstvo zastaví bude Pellegrini, ktorý ako prípadný nový predseda Smeru (alebo inej strany) zastaví s jeho stúpencami  koketovanie s fašistami. Aký paradox že? Vládu Matoviča udržal Peter Pellegrini. Na každoštvorročné divadlo v parlamente sme si už bohužiaľ po voľbách zvykli a ani po týchto voľbách to nie je žiadna výnimka.

Teraz najčítanejšie

Adam Alexanderčík

Zdravím. Volám sa Adam. Som študentom práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Mám 20 rokov. Rád sa zaujímam o verejne spoločenské problémy. O politiku som sa začal zaujímať po vražde J. Kuciaka a M. Kušnírovej. Za tie 2 roky je to už takou súčasťou môjho vnútorného sveta, bez čoho nedokážem žiť. Okrem toho som však nikdy neupustil od fotografovania a cestovania, s ktorými sa bežne delím aj s mojimi politickými myšlienkami na mojom instagrame @adam.alexandercik  :)