Denník N

Nezhadzujme prácu novinárov!

Počas vlád Smeru boli hlavnou opozíciou novinári, nebol to Matovič, ani Sulík. Hlavnou silou boli ľudia ako Jano Kuciak. S novou vládou na to ľudia rýchlo zabudli a najkritizovanejší sú dnes novinári.

Počas dlhého vládnutia Smeru to boli práve novinári, ktorí odhaľovali kvantum špiny z dielne predošlej vlády. Práve z ich článkov následne čerpala opozícia. Bývali členovia vlády a “ich ľudia” sa báli práve novinárov a nie politikov. Práve preto došlo aj k smutnej udalosti a novinársku obec opustil Jano Kuciak.

Prešli však dva roky a ľudia akosi zabudli na význam novinárskej práce. Prišla nová vláda, prišli nové chyby a s nimi aj kritika novinárov, ktorá vyvíjala pozitívny tlak. Ten už ale verejnosť nepochopila. “Veď Smer je preč, prečo média stále kritizujú”. Túto vetu v podobných kontextoch vidno v každej internetovej diskusii.

Nuž prečo? Robia si svoju prácu. Bohužiaľ s Borisom Kollárom prišlo množstvo rizikových ľudí, ktorých treba strážiť práve kritickými článkami. Práve tlakom novinárov sa môže vždy zabrániť pochybným nomináciam, či tendrom.

Dávajme si veľký pozor na to, ako sa správa k médiam premiér a verejnosť. Máme tu v našej krátkej histórii veľmi nepekný príklad, ako to dopadne, keď neberieme novinársku prácu vážne.

Prosím vás nehľadajme za kritickými názormi na vládu ihneď sklamanie z toho, že sa nedostali do parlamentu kandidáti, ktorých podľa nás žurnalisti preferovali. Lebo to tak nie je. Roky sa vďaka ním dozvedáme o prešľapoch politikov z jednej, alebo druhej strany, práve vďaka ním sa rozbehli viaceré trestné stíhania. Keďže máme v parlamente len chabú opozíciu, tak to budú práve noviny, ktoré budú objektívne informovať o chybách súčasnej vlády.

Vážme si prácu novinárov, pretože zohráva obrovskú rolu v našich životoch.

Teraz najčítanejšie