Denník N

Nespoliehaj sa na štát, sám si strojcom svojho šťastia!

Startup Academy #16. Mojou snahou je ti zrozumiteľne predstaviť koncept vlastného podnikania, ktorý ti v dobe „po“ pandémii môže pomôcť postaviť sa na vlastné nohy. A to doslova.

-1 a ½ minúty čitania-

Tieto blogy píšem v časoch pandémie, boja s Covidom 19 (Jar, 2020). Následná panika a  paralýza ekonomiky obnažila finančnú kondíciu slovenských domácností. Ak vydržíš, ponúknem ti dôvody, prečo sa nad možnosťou podnikať aspoň zamyslieť a aj to, ako na to od A až po Z.

Ak sa psychológovia sa zhodnú v tom, že len minimálne percento našich rozhodnutí sú vedomé, existuje niečo ako vlastná vôľa? Tá, ktorá dovedie k tomu, čo chceš. Mnoho z toho, ako naprílad reaguješ v konkrétnych situáciách, na čom sa smeješ, načo máš chuť, ako sa obliekaš, čo si o svete vôbec myslíš, je len zrkadlom tvojich minulých skúsenosti.

  • Sú veci, ktoré práve teraz robíš a vieš, že ich robíš – vedomá akcia, tvorí len 2% percentá.
  • Ďalších možno 3-5 % tvoria akcie, na ktoré si vieš spomenúť. To sú tie, ktoré si robil napr. min. týždeň či pred mesiacom.
  • No a potom je až cca. 90 % vecí, na ktoré si nevieš spomenúť, no sú súčasťou toho, čo tvorí tvoje vlastné ja.

Nepozorovateľný rast

Nie je dôležité, ako sa k tebe ľudia správali, či čo si začil v minulosti. Dôležité je to, čo chceš ty, aby bolo v budúcnosti! Môžeš sám a vedome ovplyvniť svoj život! A to v dobrom a v zlom. Deň za dňom, postupne po malých krokoch. Stačí sa rozhodnúť a môžeš „rásť“, presne tak, ako malé semienko, s ktorého sa po rokoch stane mohutný strom. Nepozorovateľne rastie. Príklad: Rozhodeš sa, že začneš cvičiť. Máš počiatočnú motíváciu, no prestaneš po 3 dňoch. Iný, ktorý cvičiť neprestane ani po 3 mesiacoch, bude pomaličky rásť a spevňovať. Postavíte sa vedľa seba a uvidíš diametrálne rôzne výsledky (výkonnostne aj vizuálne).

Rozhodnutia

V živote robíme každý z nás denne rozhodnutia a dajú sa rozdeliť hlavne na tie – ťažké a ľahké. Život je však ťažký rovnako pre každého a ver, že všetci máme pochybnosti. Presne tak  ich mali aj Jobs, či Gates. To kde si teraz, je len priamym výsledkom rozhodnutí z minulosti. Keď budeš stáť v živote pred nejakým „väčším“ rozhodnutím, uprednostni vždy to ťažšie. Tie sú väčšinou tie správne, tie ťa posunú a s nimi vieš rásť. Úspešní ľudia robia rozhodnutia rýchlo a menia ich pomaly,  tí neúspešní ich robia pomaly a menia ich veľmi rýchlo.

Motivácia vs. Drive

Každým dňom v živote robíme ďalšie a ďalšie rozhodnutia. Ich pôvod je buď konkrétna motivácia, alebo celkový drive – tvoj zápal.

  • Motivácia – je skôr krátkodobá (napr. veľa ľudí po novom roku by chcelo prestať fajčiť či schudnúť, no časom rezignujú).
  • Drive – je neustály. Pestuješ určitý životný štýl, máš to v krvi, chceš, veríš, ideš, tvoríš… Ak ho v sebe nakopneš, je nekonečný a môžeš opakovane dosahovať predtým nepredstaviteľné veci. Budeš si hľadať ďalšie a ďalšie méty, v ktorých môžeš uspieť! Fakt :)

Pondelok vs. Piatok

Zamestnanci majú jednu zaujímavú vlastnosť, ktorá ich odlišuje od podnikateľov a to že nemajú radi pondelky. Väčšina z nich určite nie a ak neveríš všimni si pondelňajšiu rannú MHD. Naopak v piatok, ich nálada vystrelí exponencionálne hore a piatočný večer pri poháriku je dokonca highlightom celého týždňa. No práve od pondelka do piatku sú tie „podstatné dni“, kedy môžeš budovať svoju budúcnosť! Nie v sobotu, nie v nedeľu, keď sú tvoji zákazníci a partneri doma. Keď nik z nich neplatí za tvoj tovar a služby, keď s nimi nie si na stretnutí. Teš sa na každý deň a hlavne ten pracovný! No a ak makáš na svojom, pôjde ti to o to ľahšie.

S ambicióznymi ľudmi a nie len o podnikaní, sa zhováram aj v podcaste Krok vpred.

Teraz najčítanejšie