Denník N

Do kríža, podľa kríža

Včera (20.5. 2020) RTVS odvysielala nový diel relácie „Do kríža“, tentokrát na tému potratov. Relácia však bola tendenčná a tým skôr ublížila verejnej debate o etických témach.

Včera odvysielala RTVS nový diel relácie Do kríža, tentokrát na tému potratov. Dvaja moderátori, Daniška a Chrappa, moderovali debatu s hosťami Vladimírom Palkom a Martinom Poliačikom. Hádam netreba pripomínať, že potrat a potratový zákon je rozdeľujúca a emotívna téma a že ako taká si vyžaduje nestrannú a citlivú diskusiu. Relácia Do kríža však takú diskusiu neponúkla. (Link je nižšie, zvážte sami.)

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15289

Moderátori nemoderovali. V prvom rade, moderátori tejto relácie nevystupovali ako praví, nestranní moderátori, ale ako záujmové strany. Daniška a Chrappa nemoderovali názorový spor medzi hosťami, ale aktívne a opakovane hájili svoj vlastný postoj voči jednému z hostí. Toto nie je pravá debata. V pravej debate sa stretnú dve strany a vyjadria svoj nesúhlasný postoj, aby publikum malo možnosť v pokoji a s rozvahou zvážiť polarizujúci problém. Moderátor je tam nato, aby tejto výmene názorov napomáhal. V tejto „debate“ išlo o troch ľudí, ktorí spoločne tlačili na toho, kto s nimi nesúhlasil, aby si priznal chybu. Zo všetkých vstupov moderátorov to najlepšie vystihuje záverečné slovo od Danišku: „Ďakujem pánovi poslancovi Poliačikovi za to, že prišiel diskutovať a hájiť neobhájiteľné.“ (čas 48:10)

O potratoch bez žien. Na fakt, že o potratoch sa debatovalo bez žien poukázali Poliačik aj niektoré ženy z publika. V téme ako táto to oprávnene pôsobí tendenčne. Potrat je predsa spor, v ktorom sa zjavne stretáva právo ženy na rozhodovanie sa a právo plodu na život. Jadrom problému je teda aj to, nakoľko má slovo ženy v tejto veci váhu. Tým, že autori relácie nepovažovali za potrebné hlas ženy počuť, naznačili, čo si o veci myslia a rozhodli za nás, divákov, vopred.

Je to práve tá strana tohto sporu, ktorá je „za život“ a proti interrupciám, ktorá opakovane volá po potrebe otvoriť a viesť verejnú debatu na túto tému, ktorej zrejme záleží na tom, aby sa viedla dobrá debata. No na ochote viesť dialóg zrejme nepridá, ak sa budú robiť takéto tendenčné relácie. (Jedine, že by cieľom bolo zmanipulovať tých, čo sa nerozhodli alebo nesúhlasia.) Myslím si, že preto stojí za úvahu pouvažovať nad výberom moderátorov, ktorí sa budú v téme nielen orientovať, ale budú schopní debatu viesť nestranne. Inak takáto relácia nemá čo robiť vo verejnoprávnej televízii, ktorú spoločne financujeme a ktorá má slúžiť nám všetkým.

Teraz najčítanejšie