Denník N

Nezatvárajte nám obchody v nedeľu, ZN: Študenti!

Počuli sme to od poslancov Kresťanskej únie aj od Sme rodiny. Argumentom je, že aj obchodníci a obchodníčky si zaslúžia byť v nedeľu s rodinami.

Lenže má to aj inú stránku. V obchodoch sú často zamestnaní na dohodu brigádnici. Práve oni sú platení od hodín. Brigádnikmi môžu byť študenti a študentky, ale aj starší ľudia poprípade dospeláci. Nemáme presné dáta, koľko dohodárov môže byť v maloobchode – koľko študentov a študentiek, slobodné matky a otcovia, či dôchodcovia.

Od 1.5.2019 je v platnosti legislatíva prostredníctvom ktorej je v nedeľu príplatok je vo výške 100% minimálnej hodinovej mzdy. Dohodári, ktorí pracujú 10h denne, pri minimálnej hodinovej mzde (3,33, v nedeľu teda 6,66 v hrubom) tak prídu o 66€ za prácu v nedeľu (študenti si môžu požiadať o vrátenie dane), ak niektorí pracovali každú nedeľu bavíme sa o 250€ a viac. (Dôraz – príklad je o minimálnej hodnote)

V malých regiónoch, kde zamestnať sa nie je jednoduché to môže byť aj problémom.  Už po zavretí obchodoch cez štátne sviatky to bolo pre dohodárov nešťastné, nakoľko regulérny zamestnanec dostane zaplatené aj cez štátny sviatok, avšak ľudia platení od počtu hodín nedostanú nič.

Mojím zámerom bolo upozorniť na tento fakt, lebo rozumiem, že je fér a správne sa baviť o čase strávenom s rodinou, na druhej strane je dôležité komunikovať aj stav financií. Poukazať na to, že pre niektoré skupiny to môže byť likvidačné, pretože najviac to môže uškodiť práve nemajetnejším a najrizikovejším skupinám ohrozených chudobou. Kým nebudeme vedieť koľko ľudí z akých skupín príde o financie, nepodporujme tento zákaz. 

Veď si len spomeňte na to, koľko milých ľudí Vám v obchodoch blokuje a majú označenie brigádnik.

Ak by ste sa ale rozhodli posielať študentov a študentky do škôl, mám pre Vás ešte jednu informáciu. Za vynikajúce štúdijné výsledky môžu dostať štipendium. Aj ja som ho dostala – jednorázový príspevok vo výške 290 €. Skoro ako tie 4 odpracované nedele. (Zároveň každá fakulta má inú výšku štipendia)

Teraz najčítanejšie

Bibiána Kleinová

Predsedníčka OZ Nespi-Spiš. Študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Nexterie Leadership Academy. Večný cestovateľ, neriadená strela, rodený optimista, kreatívna duša.