Denník N

Negatívne úrokové sadzby sú ako posledné na zozname Bank of England

Britská centrálna banka ide tiež cestou tlačenia peňazí, záporné úroky však zatiaľ vylučuje.

Hospodárstvo Veľkej Británie trpí následkami koronakrízy podobne ako v prípade štátov EÚ. Podľa banky Barclays je však zníženie úrokových sadzieb pod nulovú úroveň poslednou politickou možnosťou, ktorú by predstavitelia Bank of England (BOE) v súčasnosti zvolili.

Finančné trhy sa snažia identifikovať, ktoré fiškálne kroky zvolí anglická centrálna banka pri pomoci britskej ekonomike. Pravdepodobne prvou voľbou Bank of England by mohli byť obnovené nákupy aktív, naklonené aj v prospech rizikovejších aktív. V júni očakávajú ďalších 100 miliárd libier (120 miliárd dolárov) kvantitatívneho uvoľnenia.

Následne by BOE mohla znížiť úrokovú sadzbu schémy termínovaného financovania pod nulovú úroveň v prípade bankových pôžičiek a zjednodušiť účtovnícke alebo kapitálové pravidlá na zníženie nákladov na poskytovanie úverov a posilnenie úverovej ponuky. Konečnou možnosťou pred prechodom na záporné sadzby by bola kontrola výnosovej krivky s explicitným usmernením o udržaní sadzieb nezmenených alebo nižších v dohľadnej budúcnosti.

Podľa ekonómov v súčasnej fáze krízy nie sú záporné sadzby odpoveďou. BOE sa správne zameriava na politiky kvantitatívneho uvoľňovania a fungovanie finančného trhu, čo de facto umožňuje vláde nasadiť politickú reakciu na vírus bez toho, aby čelilo neusporiadaným alebo nepriaznivým podmienkam financovania na finančných trhoch.

Diskusia o tom, či sú negatívne sadzby správnou reakciou na hospodársky pokles v Spojenom kráľovstve, sa v posledných týždňoch zintenzívnila. Centrálna banka už znížila úrokové sadzby na 0,1 % a obnovila nákup dlhopisov s cieľom bojovať proti kríze. Tieto kroky však môžu podľa Bankf of England doviesť krajinu k najhoršiemu poklesu za posledných 300 rokov.

Teraz najčítanejšie

CFD World_M. Kristoff

Martin Krištoff

Viac ako dva roky som pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. a následne som pracoval ako hlavný analytik spoločnosti CFD World. Venujem sa dlhodobo portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov.