Denník N

Ako neonacisti zneužili na svoju propagandu nevinnú žabu

Vážení, alt-right je eufemizmus pre neonacizmus a keď tento pojem používate, robíte presne to čo chceli autori tohto pojmu, pretože to znižuje závažnosť celého kontextu. Alt-right neznie tak nebezpečne ako neonacizmus a práve to bol cieľ neonacistov.

Ďalší meme, ktorý do istej miery súvisí s pravicovým extrémizmom a nerozoberá sa na Slovensku, je žabiak Pepe. Generácia fašistov a neonacistov, ktorá je momentálne aktívna v politike nemá k internetovej kultúre blízko, ale tá ďalšia sa už do nej aktívne zapája. Myslím tým generáciu Y (Millenials) a generáciu Z (Zoomers). Obzvlášť generácia Z je k tomuto náchylná, pretože ich život definuje omnoho viac kultúra na internete, než v prípade starších ročníkov narodenia, a keď sa zaujímate o trendy v rámci tohto média, určite natrafíte na Pepeho.

V žiadnom prípade nie je na mieste tvrdiť, že Pepe má extrémistické korene. Pôvod tejto postavičky nájdeme v komiksoch autora menom Matt Furie z roku 2005. Okrem Pepeho v nich vystupujú aj iné postavičky, ktoré však nikdy nenabrali popularitu.

V roku 2008 vyšiel diel komiksu, v ktorom si Pepe stiahne gate, aby močil. Spolu s ikonickým výrazom tváre a sprievodným citátom „feels good man“ Pepe nabral obrovskú popularitu na notoricky známej sekcii /b/ v rámci fóra 4chan.

Po rokoch je stále rozumné konštatovať, že väčšina variácií a používanie Pepeho v memoch nemá extrémistický podtón. Populárne emotikony s vyobrazením Pepeho sa používajú bežne na streamovacej službe twitch.tv, v rôznych herných komunitách a na sociálnych sieťach. Príklady sú napr. „monkas“, „peepohappy“, „pepelaugh“, „pepehands“ atď. Nemožno však vylúčiť aj možnosť, že extrémisti utilizujú neškodné variácie Pepeho. V tomto prípade je potrebné sledovať kontext celej konverzácie, statusu a získať viac informácií. Je to mätúce a má to byť. Ak nerozumiete symbolike, ktorú používajú fašisti a neonacisti, tak sa vám vysmejú, povedia vám, že vás vytrollovali, že ste idiot. Jean-Paul Sartre vo svojej knihe „Antisemita a Žid – Úvahy o židovskej otázke“ píše o tom, že cieľ antisemitu nie je presvedčivo rečniť, ale vyviesť z miery, skresľovať, agitovať, naštvať a miasť. Inými slovami, nesnaží sa priniesť racionálne argumenty, ale snaží sa vytvoriť si priestor, aby na vás mohol rétoricky hádzať špinu. O tomto budem podrobnejšie písať v inom príspevku.

Zdroj:
https://knowyourmeme.com/memes/pepe-the-frog

Poďme sa pozrieť na to, ktoré variácie Pepeho pochádzajú priamo z prostredia /pol/. Je to sekcia na stránke 4chan, ktorej dominuje neonacistická propaganda. Kľudne sa tam choďte pozrieť. Veľmi populárna variácia je tzv. honkler, clown pepe alebo clown world. Pamätáte sa na „znak ok“ meme alebo meme s pitím mlieka? Ján Benčík nám pripomenul, že strelec z Christchurch ukázal ok symbol do kamery (https://dennikn.sk/blog/1693127/inspirovani-tarrantom/). Keď konfrontujete neonacistov s tým, že ok symbol naberá v ich kruhoch extrémistický kontext, ohradia sa a povedia, že to je len vtip alebo meme. Čo ak vám poviem, že ukazovanie tohto gesta ironicky a neironicky je vlastne to isté? Ak si neonáckovia myslia, že vytrollili médiá s ok symbolom a pitím mlieka (https://www.nytimes.com/2018/10/17/us/white-supremacists-science-dna.html), nerozumejú podľa mňa pojmu troll. Je to ako keby si originálni nacisti povedali, že chcú vytrolliť Weimarskú republiku tým, že vytvoria červenú vlajku s bielym kruhom a doprostred dajú svastiku. Tí idioti z mainstreamu si budú myslieť, že to má niečo spoločné s nacistami. Potom budú tie vlajky viať a keď ich niekto označí za nacistov, vysmejú sa mu. Áno, operujeme s extrémistami, ktorí sú na až absurdnej úrovni stupidity. Vieme, že tieto „trollovacie“ trendy vždy začnú na krajne pravicovej /pol/ sekcii 4chanu, takže už vieme, že neonacisti sú autori tohto odpadu, potom sa to šíri medzi ďalšími neonacistami a používajú to „ironicky“ aby sa navzájom identifikovali a zbiehali. O akej irónii sa tu teda bavíme? To isté platí aj o vlajke Kekistanu, ktorá je extrémne podobná tej nacistickej. Zmysleli si, že si vytvoria fiktívnu krajinu Kekistan kde si budú môcť slobodne šíriť svoje „ironické“ memečka s komunitou voličov „božieho cisára“ Trumpa. Nič z tohto nie je ironické. Ak používa niekto určitý symbol v nejakej krajne pravicovej komunite, naberie aj extrémistický kontext. Tautologicky je nemožné aby to bolo ironické. Takto fungujú symboly. Napr. slovanský kolovrat alebo severské runy. Neonacisti majú bohatú históriu adoptovania si symbolov, ktoré pôvodne s nimi nemajú nič spoločné.

Poďme však späť ku clown Pepemu. Cieľom tohto memu je vytvoriť dojem, že žijeme vo svete, ktorý je hore nohami, ktorý nedáva zmysel, ktorý je iracionálny, šialený. Kto riadi svet podľa tohto memu? Židia. Ktoré aspekty sveta majú byť šialené? Homosexualita, transgenderizmus, migrácia z krajín tretieho sveta, ktorá má zapríčiniť miešanie medzi rasami a všetko to má byť ešte pretláčané cez médiá, Hollywood, hudbu a ďalšie prostriedky. Cieľ je podľa nich eliminácia „bielej rasy“. Úplne štandardná neonacistická propaganda, ale zabalená do nevinne vyzerajúceho Pepeho s kostýmom klauna. Občas sa môžete stretnúť v článkoch s tým, že tento meme pochádza z prostredia alt-right.

Vážení, alt-right je eufemizmus pre neonacizmus a keď tento pojem používate, robíte presne to čo chceli autori tohto pojmu, pretože to znižuje závažnosť celého kontextu. Alt-right neznie tak nebezpečne ako neonacizmus a práve to bol cieľ neonacistov. Vymýšľať pojmy ako alt-right, bieli separatisti, paleo-konzervatívci, kresťanskí nacionalisti, generation identitaire, strasseristi, ultra-tradicionalisti, európski nacionalisti, Ľudová strana – Naše Slovensko, či Kulturblog je jasný pokus neonacistov infiltrovať sa do mainstreamovej politickej kultúry. Je zaujímavé, že moderní neonacisti kritizujú politickú korektnosť, ale celá ich činnosť je definovaná miernejším jazykom, nejednoznačným a menej toxickým sebaoznačením v porovnaní s neonacistami, ktorí deklarujú svoju ideológiu otvorene. Taktiež radi kritizujú postmodernizmus, neuvedomujúc si, že celá ich prítomnosť na internete a symbolika má silný postmoderný nádych. Vlastné umenie nemajú takže si vyberú niečo, čo je úplne mimo kontextu toho, čím sa zaoberajú a nemusí samo o sebe znamenať nič. S vysokou pravdepodobnosťou väčšina z nich ani nevie čo je postmodernizmus. Ešte by som rád ešte pripomenul, že spolu s clown Pepem sa často objavuje citát „vzbura proti modernému svetu“. Nejedná sa o vzburu proti technológiám, ale proti tomu čo som už opisoval vyššie. LGBT komunita, globalizmus, migrácia z tretieho sveta a všetky liberálne princípy, ktoré sú dnes štandardom.

Zdroje:
https://rationalwiki.org/wiki/Clown_World

https://forward.com/fast-forward/423812/white-nationalist-clowns-honk-honkler/

https://www.belltower.news/rechte-cyberkultur-glossar-ueber-die-extrem-rechte-digitale-subkultur-84077/

Teraz prejdime ku „groyper“ meme. Tento meme vznikol tým istým spôsobom ako clown world a to pozmenením Pepeho. V tomto prípade ho spravili obéznym. Nebudem sa o ňom príliš obšírne rozpisovať, stačí, keď si povieme, že súvisí s menom Nicholas J. Fuentes. Táto variácia Pepeho znázorňuje jeho neonacistickú frakciu a slúži zároveň ako identifikácia pre jeho priaznivcov v rámci podujatí, kde prišli provokovať. V súčasnosti ide o jedného z najvplyvnejších neonacistov v USA a svoj vplyv šíri aj medzi mladými neonacistami na Slovensku. Sám seba označuje ako tradičného katolíka, ale rád rozpráva o tom ako všetko ovládajú Židia, ako sa Holokaust neudial, ako treba obnoviť super majoritu bielych v USA atď. Často sa stretávam s názorom, že viera v Boha a neonacizmus sa vylučujú, ale opak je pravdou. V dnešnej dobe pochádza najviac neonacistov z radov katolíkov a protestantov. Ak uvidíte niekoho s profilovkou kde je vyobrazený „groyper“, je to neonacista.

V zdrojoch uvádzam aj stránku kde sú ďalšie extrémistické variácie Pepeho. Zároveň prikladám článok o iniciatíve originálneho tvorcu Pepeho, ktorý sa spojil s ADL aby očistil Pepeho od zlej povesti.

Zdroje:
https://www.memri.org/reports/followers-online-activist-nick-fuentes-groyper-army-promote-anti-semitic-racist-and-anti

https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/11/11/20948317/alt-right-donald-trump-jr-conservative-tpusa-yaf-racism-antisemitism

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-trump-israel-anti-semitism-alt-right-white-nationalism-1.8168636

https://www.timesofisrael.com/in-the-us-the-groyper-army-seeks-to-make-anti-semitism-mainstream/

https://www.adl.org/education/references/hate-symbols/pepe-the-frog

https://www.adl.org/news/press-releases/adl-joins-with-pepe-creator-matt-furie-in-social-media-campaign-to-savepepe

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí si prečítali tento článok. Ak sa vám páčil, ocenil by som ak by ste ho zdieľali. Globalizmus so sebou prináša aj vplyvy zo zahraničia, o ktorých sa u nás príliš nediskutuje. Snažím sa teda prinášať informácie o ideológiách a entitách, ktoré si väčšina z nás nemusí všimnúť a registruje už len následky, ktoré sa manifestujú formáciou názorov mladej generácie. V budúcom článku na túto tému si povieme ako sa radikalizuje konzervatívec na fašistu alebo až neonacistu.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Račko

Momentálne som doktorandom na Institut für Vor- und Frühgeschitliche und Provinzialrömische Archäologie, ktorý je súčasťou Fakultät für Kulturwissenschaften v rámci Ludwig-Maximilians-Universität München. Na základe svojich skúseností z interakcie s pravicovými extrémistami sa snažím poukazovať na ich metódy propagandy, symboliku a ďalšie prejavy moderného fašizmu a neonacizmu. Okrem toho propagujem ľavicové hodnoty a sociálnejšie alternatívy k súčasnej politickej situácii.