Denník N

Stratený muž a Šialená hra sú dobrou voľbou oddychu pri napínavom čítaní

Ak si dokážete oddýchnuť aj pri čítaní napínavých románov, mám pre vás dva knižné tipy. Román Stratený muž je síce o čosi pomalšie plynúcim rodinným detektívnym príbehom, no napriek tomu je napínavý až do samého konca. Šialená hra je zase dynamická jazda plná zvratov a psychologických zápletiek s prekvapivou a nepredvídateľnou pointou.

Stratený muž

 

Veľmi zaujímavý príbeh z austrálskeho vnútrozemia. Rozľahlé pustiny a púšte a v nich rodinné farmy a usadlosti. Ľudské obydlia sú často od seba vzdialené desiatky až stovky kilometrov, a tak keď sa v nehostinnej krajine niekto stratí alebo koná neuvážene, je skoro vždy odsúdený na istú smrť.

Autorka románu Stratený muž sa upriamuje na jednu takúto usadlosť a tiež na tajomstvá, ktoré sa po rodinnej tragédii vynárajú. Zameriava sa na osudy troch bratov a ostatných členov rodiny, ktorí sa vyrovnávajú zo smrťou rodinného príslušníka. Telo jedného z troch bratov sa totižto nájde uprostred pustatiny, v bezprostrednej blízkosti legendami opradeného náhrobku, iného rovnako strateného muža.

V podstate v komornom rodinnom príbehu sa rozohráva zaujímavá psychologická dráma, ktorej jednotliví hrdinovia počas života mnohé stratili, a tak sa celkovo a bytostne tiež cítia stratení. Okrem príležitostného zablúdenia v austrálskej púšti, každý z nich blúdi vo vlastnom živote a mnohé ich minulé životné rozhodnutia im komplikujú nájsť tú správnu cestu.

Čitateľ tak postupne zisťuje, že každý z hrdinov zápasí s vlastnou vnútornou temnotou, a že každý člen rodiny skrýva vlastné tajomstvá. Dej je okrem toho celkom napínavý, miestami až detektívny a v neposlednom rade s prekvapivým rozuzlením.


Jane Harper: Stratený muž, Tatran 2020, Preklad: Simona Klimková

 

Šialená hra

Sebastian Fitzek ma už niekoľkokrát presvedčil o svojom talente výborného rozprávača súčasných napínavých príbehov. Jeho knihy sú často zmesou psychologickej drámy, kriminálky a politického thrilleru. V mnohom pripomína kombináciu súčasnej severskej krimi a povedzme bestsellerov Robina Coooka.

Každý jeho thriller je plný zvratov, psychologických zápletiek a v neposlednom rade je príbeh postavený na veľmi zaujímavom nápade. Nie je tomu inak ani v prípade románu Šialená hra. Všetko je od začiatku nepriehľadné a spletité. Je to mystifikačná skladačka, ktorá sa začína záhadným zmiznutím jednej ženy a následnou rukojemníckou drámou v populárnej berlínskej rozhlasovej stanici.

Obidve udalosti spolu prekvapivo súvisia. Ozbrojený psychopat v rádiu spustí morbídnu rozhlasovú hru, počas ktorej sa vyhráža zabitím rukojemníkov, ak sa náhodný volaný poslucháč neohlási správnym, vopred určeným heslom. Chce pokračovať v hre tak dlho, kým do štúdia nepríde jeho záhadne stratená snúbenica.

Napätie sa stupňuje. Do deja vstupuje niekoľko ďalších postáv. Pavučina mysterióznosti a tajomstiev sa ešte viac zhusťuje, a keď má čitateľ už pocit, že sa niečo rozmotáva, v ďalšom slede sa to opäť ešte o čosi viac zauzlí. Ako to však v prípade Fitzeka býva, na konci čaká každého čitateľa prekvapivá a nepredvídateľná pointa.


Sebastian Fitzek: Šialená hra, Tatran 2020, Preklad: Linda Magáthová

Teraz najčítanejšie