Denník N

Štát sa pri karanténe pýta na sexuálnych partnerov

Štát v súvislosti s koronavírusom ukazuje tvár Leviathana. Chce napríklad vedieť, kto je váš sexuálny partner. COVID-19 pritom nie je sexuálne prenosné ochorenie.

Nikto zrejme nebude spochybňovať, že COVID-19 je závažným epidemiologickým problémom.  Vieme,  že vírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou, napríklad aj bozkom. Podľa dostupných poznatkov sa ale vírus SARS-CoV2, pôvodca choroby COVID-19 neprenáša vaginálnym ani análnym stykom. Vo formulári na registráciu do karantény sa Vás však štát opýta aj na osoby, s ktorými budete mať kontakt s výmenou telesných tekutín. Týmto inotajom sa v medicíne označuje sexuálny kontakt. Štát sa teda pýta, s kým budete mať počas karantény sex. Vopred.  Preventívne.  Bezdôvodne. Pritom v samotnom formulári sa  uvádza aj „fyzický kontakt“, čo úplne postačí aj na zisťovanie s kým sa môžno budete bozkávať.

Celkom úprimne, nechápem, načo chce štát registrovať sexuálneho partnera pri ochorení, ktoré sa neprenáša sexuálne. Zber údajov, ktoré celkom zrejme nesúvisia so spôsobom prenosu koronavírusu nie je v poriadku. Nie je v poriadku, aby štát takéto údaje bezdôvodne spracovával a neunúval sa ani povedať, ako dlho ich mieni uchovávať  a za akým účelom. Bolo by celkom zaujímave vedieť, ako sa na tento zber citlivej kategórie osobných údajov pozrie Úrad na ochranu osobných údajov a Generálna prokuratúra.  Tak, ako aj na iné veci v súvislosti s opatreniami, ktoré Slovenská republika prijíma.

Update 24.5.2020 o 22:20 hod:  Poslanec Dostál napísal podnet na adresu zodpovednej osoby za ochranu osobných údajov na Úrade verejného zdravotníctva. Z nejakého záhadného a tajomného dôvodu  podrobnejšie členenie typov kontaktov vo formulári na https://ekarantena.korona.gov.sk/  zmizlo.  zostal len typ kontaktu „domácnosť“ alebo „dopravný prostriedok.“

Update 25.5.2020 o 0615 ZULU:  Pod týmto statusom vznikla bohapustá a humorná diskusia o telesných tekutinách.  Ak práve pijete kávu, najskôr ju dopite, lebo oprskáte monitor.

 

 

 

Teraz najčítanejšie