Denník N

Denníky z karibskej karantény

O vlnách, Kafkových orgánoch a Gabovom teritóriu

Za obzorom Karibiku, v ružovo-modrom vzduchu sa slnko pomaly kĺže do oceánu. Vlny si šumia, nech sa deje čokoľvek. Občas zaburácajú, občas ich takmer nepočuť. Ale nejak ich počuť vždy. Pochlipkávam si svoje neskoré espresso z čiernočiernej kolumbijskej kávy a čítam miestne noviny. Prípady stúpajú, nikto nevie, čo bude. Krajina je v móde tých najtvrdších opatrení už dva mesiace – a nič. Krajina Gabriela Garcíu Marquéza. Ktovie, čo by Gabo – ako ho tu volajú – povedal na svojich costeños v čase korony…


Západniar sa často mrzko nahnevá, keď vidí plné ulice, aj napriek zákazom. Policajtov, ktorí pokutujú s jedným okom slepým. No človeka obvykle ihneď zaplavia výčitky – súdiť ľudí, ktorí sa tiesnia v malých chatrčiach, ktorých zákaz vychádzania obral o zdroj obživy? Väčšina z nich sú povolania ulice. Ľudí v krajine, kde sociálna nespravodlivosť a nerovnosť príležitostí bijú do očí ako slnko na pravé poludnie? Odsúdiť žobrajúcich Venezuelčanov bez rúška? Chcieť zodpovednosť od tých, čo pri pochode za lepším svetom na juh kontinentu nemajú nič, len západ a východ slnka? Človek však intuitívne cíti, že kdesi je problém. A to krásne, maslovo-zamatové more nedáva odpovede.


V mobile cinkne správa. Píše Loïc, spriaznený spoluuviaznutý Portugalčan. Loïc má repatriačný let! He made it! Na pondelok. S nemeckou ambasádou, z Bogoty cez Limu do Frankfurtu, let pokračuje až do Istanbulu. Na ceste do Lisabonu Loïca síce neminú tri noci strávené na letisku či vo vzduchoprázdne medzi časovými pásmami. Predtým musí uraziť asi 17 hodín v aute do Bogoty, cesta stojí niekoľko sto dolárov, prítomné je riziko nevyspytateľnosti kolumbijského vnútrozemia. Riziká sú malé, ale guerrily tu stále pôsobia. Loïc vraví, že let bol drahý. Prednosť majú tí, čo mali pôvodnú, teda zrušenú, letenku s Turkish Airlines, ktorí za repatriáciu nič neplatia. Nič je tisíc dolárov. Rozbúcha sa mi srdce, o tomto nič neviem, píšem pani z ambasády v Brazílii. Slovensko v tejto 50 miliónovej krajine totiž žiadny zastupiteľský orgán nemá. Nakoniec zisťujem, že o lete som vedela, ale zmenili jeho odlet, a let som odmietla v čase, keď sme ešte nevedeli, že medzinárodné lety nebudú až do konca leta (teda toho európskeho – tu je leto stále). Všetci sme ešte čakali, až začnú naše pôvodné lety. Ten môj bol s Turkish Airlines.


Spomínam si správu, v ktorej som sa explicitne svojho zastupiteľského orgánu opýtala na záležitosť s využitím pôvodnej letenky. Zastupiteľský-nezastupiteľský orgán vtedy napísal: „žiaľ na tento let nie je možné použiť už zakúpenú letenku, pretože tento let má humanitárny charakter, je to mimoriadny let určený na repatriáciu občanov Turecka a cca 30 voľných miest Veľvyslanectvo Turecka v Bogote ponúklo veľvyslanectvám členských krajín Európskej únie pre ich občanov. Museli by ste si zakúpiť novú letenku.“ Poprosím Loïca o detaily, obratom posiela e-mail od svojej ambasády, ktorý uvádza úplný opak. Preposielam ho veľvyslanectvu, na odpoveď si počkám.


Buble vo mne žlč. Rozprávky tisíc a jednej moci, ktorá ma necháva bezmocnou, už asi stý-krát za posledné mesiace. Tentoraz zase rozumiem viac kafkovskej bezmocnosti z nezmyselnosti než Marquézovému svetu nekonečna a zmyslov. Nezostáva nič, len lapať po dychu v karibskom večnom vánku. Vrchnosť sa splietla. Hm. Zase raz. Kam zase volať? Aerolinky, ministerstvo, ambasádu v susednej krajine, ktorá rieši uviaznutých Slovákov v asi šiestich ďalších krajinách? Na českú ambasádu, nemeckú? V Európe je beztak hlboká noc…


Nad balkónom na 36. poschodí mi preletí čierny pelikán, dole vo svete sa rozsvietia pouličné lampy, palmy vrhajú na prázdne ulice tancujúce tiene. Nie, tieto opakované vydesenia kafkovským svetom v karibskom raji nikam nevedú… Dopijem svoje espresso, zhltnem správy o nových troch stovkách prípadov v Cartagene, miliónovom meste. Za obzorom mizne rybársky motorový čln a vlny si šumia… nech sa deje čokoľvek. Čas dokončiť prácu a začať variť večeru. Toto je Gabove teritórium.






Image may contain: sky, cloud, tree, outdoor and nature

Teraz najčítanejšie