Denník N

Suja, Kotleba a Danica „jejdawau“ na proteste majiteľov fitnescentier

Protestná akcia únie fitnescentier na diaľnici vedúcej do Bratislavy sa nezaobišla bez politizácie. Protestnej jazdy sa totiž zúčastnili aj poslanci Kotlebovej ĽSNS Miroslav Suja a Marek Kotleba.

A symbolicky, prostredníctvom reklamy na dodávke, bola prítomná aj Danica Mikovčáková, ktorú kvôli jej pestrej minulosti, na ktorú upozornil Radovan Bránik v blogu „Tradičná slovenská rodina v šokujúcom podaní volebnej kandidátky ĽSNS,“ v parlamente nahradil práve Miroslav Suja a v súčasnosti je asistentkou Mareka Kotlebu, ktorý robil Sujovi na proteste sprievod.

Kotlebovci sa akciou na ktorej sa zúčastnili ich členovia a dodávky oblepené straníckymi znakmi a sloganmi, pochválili na svojej stránke, sebe vlastným spôsobom. Fotkou Vladimíra Šimíčka z Denníka N, ktorý tak nenávidia. Na fotografii vidieť stranícku dodávku blokujúcu spolu s ostatnými vozidlami premávku na diaľnici D1 v smere do Bratislavy.

Pridali aj krátky text na straníckom webe.

Kotlebovci vo svojom texte premiéra veľmi nešetrili, ale ani Igor Matovič sa veľmi neokúňal a ako je jeho zvykom, reagoval po svojom. Úvahou na zmenu zákona, ktorý by blokovanie diaľnice posudzoval ako trestný čin: „aby nejaká fašistická vymletá hlava nezablokovala diaľnicu na tri dni.“ Pretože podľa premiéra: jediní kto vytrvalo huckal na pôvodný plán – zablokovanie diaľnice na 6 hodín, boli prítomné Kotleby.“

TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann

Miroslav Suja, ako majiteľ zariadenia Fitness a Solárium Power Gym v Detve mal na účasť na proteste právo, problém sa týka aj jeho osobne. Iná vec je, že prílišnou aktivitou, radikálnymi návrhmi a použitím vozidiel polepených znakmi Kotlebovej ĽSNS sa opakovane pokúšal zneužiť protest na stranícku politickú propagandu. Faktom však je aj to, že vedenie protestu Sujovou angažovanosťou nebolo veľmi nadšené a politizáciu protestu ústami jedného z organizátorov, Pavla Kiseľa, odmietlo.

Keď sme už pri týchto dvoch pánoch poslancoch, určite nikoho neprekvapí, že ani jeden z nich nie je nepopísaný list. Brat bývalého vodcu Slovenskej pospolitosti a predsedu rozpustenej strany Slovenská Pospolitosť – národná strana, Mariana Kotlebu, Marek Kotleba, spolu s bratmi vlastnil obchod KKK – anglická móda, v ktorom poskytovali zľavy totožné s neonacistickou symbolikou, za ktorú v súčasnosti Marián Kotleba čelí súdnemu stíhaniu.

Aj Marek bol v súvislosti s ponúkaným sortimentom odsúdený na pokutu 500 € za prečin rozširovania extrémistických materiálov, keď v obchode predával oblečenie a odznaky so symbolmi neonacizmu, neofašizmu, ako i skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Samozrejme, Marek Kotleba ani len netušil o čo ide a tvrdil, že iba vychádzal v ústrety požiadavkám zákazníkov. Konečne, rovnako sa správa v súčasnosti aj jeho slávnejší brat, ktorý tiež netuší čo symboly 14, 88 a 14/88 znamenajú. Vraj, ako číslo 88 môže znamenať HH a nebodaj „Heil Hitler!“ keď v slovenskej abecede sú ôsme v poradí písmená ĎĎ, čiže trebárs aj „Ďobe ďateľ.“ A určite iba preto, že Marek doposiaľ netuší, čo by šifry 1488 a 88 mohli znamenať, ho tak fascinujú práve tieto čísla v rôznych podobách.

Inak samozrejme rovnako ako jeho brat Marian, nemá s nacistickými symbolmi a ich propagáciou nič spoločné. Rovnako ich kamarát Bohuš, potetovaný od hlavy až po päty nazi kérkami medzi ktorými nechýbajú pretetované hakenkrajce, runy SS, ani brána do Auchswitzu. Čisto náhodou tiež z prostredia známej nitrianskej činkárne.

Marek Kotleba ako kandidát v parlamentných voľbách 2020 ponúkal riešenia v oblasti výchovy detí a mládeže.

Ako vidieť, má na to vďaka svojej minulosti všetky predpoklady. Takto sa snažil „vychovávať“ policajtov keď pacifikovali jeho brata a ďalších parťákov 8.8.2009 v Šarišských Michaľanoch počas protestu „proti cigánskemu teroru.“

A takto s kamarátmi pochodoval 14.3.2010 v deň výročia vzniku Slovenského štátu, ktorý ochotne poslal do táborov smrti desaťtisíce svojich občanov.

Ale Marek rád by vychovával aj iných, trebárs Rómov vo Važci spolu s rasistom Mazurekom, takto úradne ociachovaným Najvyšším súdom SR.

Rovnako ako Marek Kotleba, nie je nepopísaným listom ani Miroslav Suja, ktorý absolvoval výcvik v 5. pluku špeciálneho určenia. Hoci mal ponuku aby zostal v armáde, uprednostnil možnosť robiť výcvik mužov na doživotie odsúdeného mnohonásobného vraha a šéfa mafie Mikuláša Černáka či hliadkovanie počas mafiánskych večierkov. Napríklad počas oslavy 31. narodenín bossa Černáka. Samotný Suja sa o tom vyjadril v roku 2017 pre Plus 7 dní takto: „Bol som vycvičený v 5. pluku špeciálneho určenia, mal som teda špeciálny výcvik, tak som začal trénovať chalanov v súkromnej bezpečnostnej službe u Černáka. To znamená veci, ktoré sa týkali streľby alebo sebaobrany, jednoducho veci, ktoré bolo treba.“ V roku 1996 mal v súvislosti s vyšetrovaním vydierania problémy so zákonom.  V Detve mu preto prischla medzi ľuďmi prezývka  „Černákov vojak“.

Radovan Bránik na túto tému napísal: „Suja je bývalým špičkovým príslušníkom 5 pluku špeciálneho určenia a z armády sa neskôr vybral priamo do služieb neskôr na doživotie odsúdeného Mikuláša Černáka. V jeho SBS Security 3 mal na starosti výcvik členov a počas pôsobenia v nej bol súdený za vydieranie. Neskôr bol v prípade autonehody odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví a nedávno mal ďalšiu autonehodu, ktorej vyšetrovanie ešte nie je ukončené. V Detve ho volajú Černákov vojak a na ruke nosí tetovanie “Aeterna Germanitas”, čo Suja prekladá ako „večné bratstvo.“ Rovnaké má na ruke jeho syn a niekoľko ďalších ľudí zo skupiny černákovcov, ktorí ostali za zvláštnych okolností na slobode, hoci sa priamo podieľali na brutálnych zločinoch ich šéfa.Sujova partička s podivným tetovaním.

Vrátane samotného Suju a jeho hajlujúceho synáčika.

Členov spolku Radovan Bránik predstavil takto:

Podľa Rada Bránika mal Suja aj iných, nemenej zaujímavých kamarátov.

Pre kotlebovský poter je však evidentne vzorom a rešpektovanou autoritou.

Podobne ako Marek Kotleba, potrebu vychovávať iných pociťuje aj Miroslav Suja. Po tom ako došlo vlani v polovici decembra k vážnemu incidentu vo Važci, Suja takto „vychovával“ policajtov: „Bratríčkovanie sa a podávanie rúk asociálom a ľuďom, ktorí porušujú zákon, dáva veľmi zlý signál pre občanov. Apelujem na vás, aby ste si vstúpili do svedomia a neprichádzali do kontaktu s takýmito ľuďmi ako kamaráti, ale ako muži zákona.

Spolu s Ondrejom Ďuricom sú odborníkmi ĽSNS na bezpečnosť. Podľa Denníka N Suja nabáda k držaniu strelných zbraní: „Zbraň je podľa mňa dobré mať, máš takú väčšiu istotu, je dobré mať minimálne základný strelecký výcvik“ a kritizuje tých, ktorí rozhodujú o podmienkach držby zbraní: „Títo ľudia sa boja, že sa budeme brániť nie ako jednotlivci, ale už ako národ. Ak je národ ozbrojený a cíti krivdu, dokáže povstať. Iné je, keď národ povstane so zbraňou v ruke, a iné s prázdnymi rukami.“ Myslím, že sú to slová, ktoré sa oplatí zapamätať. Najmä ak ich vyslovil člen extrémistickej strany a bývalý ochrankár mafiánskeho bossa.

Suja, ako bývalý člen strany Zelených si dopraje aj takýto „všedný“ dopravný prostriedok, akiste šetrný k nádhernej prírode v Podpoľaní. Občas si na ňom zašantil aj synáčik Gabriel s kamarátmi.

Hoci Suja tvrdí, že má rád iba ľudovú hudbu, akosi sa „nechtiac“ primotal aj k organizovaniu koncertu Rogelovej neonacistickej skupiny Krátky proces, na ktorý sa chystal, aká to náhoda, aj Marek Kotleba. Hoci tvrdil, že o koncerte nič nevedel, vysvitlo, že zmluvu o nájme priestorov, kde sa mal koncert konať, podpísal práve on. Ale inak sa od prejavov neonacizmu samozrejme dištancuje a o neonacistickom pozadí Krátkeho procesu nič netuší. Určite rovnako ako evidentne netušil kto je Mikuláš Černák, keď cvičil jeho mužov.

Sťažovať sa však nemôže a biedu určite netrie. Podľa Topiek: „V Detve vlastní niekoľko nehnuteľností a veľkú haciendu.Bystricoviny tvrdia: „V Detve sa vie, že Miroslav Suja je bohatý muž a má rád luxusné  autá. Vozí sa napríklad na Bentley či Range Roveri.

Ťažkú hlavu si nerobí ani z dopravných predpisov. Po tom ako nedal prednosť v jazde inému vozidlu, skončil jeho vodič s ťažkými zraneniami. A Sujove spôsoby mali okúsiť aj policajti, ktorí nehodu vyšetrovali.

Iba o tri dni neskôr mal kvôli alkoholu za volantom problémy aj jeho pán syn.

Po plodnej spolupráci so županom Marianom Kotlebom v Bankobystrickom samosprávnom kraji a Regionálnej správe ciest, ktorá okrem iného priniesla aj výpredaj starších strojov ako „neupotrebiteľného hnuteľného majetku“ za 1€, prišiel pre Suju čas zmeniť dres. Veď zelená ako zelená, nie?

V dobe keď už vystupoval spolu s Kotlebom, Mazurekom a ďalšími na tribúnach a bol predstavovaný ako špecialista ĽSNS pre bezpečnosť, ho podpredseda Milan Uhrík takto zapieral keď tvrdil, že Suja „nebol a nie je ani člen strany, ani náš kandidát.“

V kampani pred parlamentnými voľbami sa činil.

Nový čas ho spolu s inými kandidátmi Kotlebovej ĽSNS predstavil ako nádejného ministra vnútra, takto: „Podpredseda strany ĽSNS a číslo 15 na kandidátnej listine robil v minulosti ochrankára mafiánskemu bossovi Mikulášovi Černákovi. Poznal sa s nájomným vrahom Alojzom Kromkom či popraveným šéfom podsvetia Tiborom Pápayom. Bol stíhaný za vydieranie a odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví a na 4,5 roka podmienečne za ťažkú dopravnú nehodu.

Hoci mal na kandidátke ĽSNS sľubné 15. miesto, do parlamentu sa napriek tomu, že vedenie z nej tesne pred voľbami vyradilo bratislavského krajského predsedu Ing. Vladimíra Zemana, pôvodne nedostal. Prekrúžkovali ho totiž Marek Kotleba z 22. miesta, otec a syn Kuffovci z 33. a 36. miesta a Milan Mazurek zo 150. miesta. Po zohľadnení prednostného hlasovania skončil na 18. mieste keď dostal 4315 prednostných hlasov.

Po odstúpení Danice Mikovčákovej pre škandál s pornoinzerátmi sa do parlamentu dostal ako náhradník. Sľub zložil v čase pandémie a prísnych opatrení, napriek povinnosti nosiť ochranné rúško, s pre neho typickou ohľaduplnosťou s rúškom v ruke.

Okrem sporadických vystúpení v parlamente sa angažuje najmä pri pokusoch o radikalizáciu protestov tak ako to bolo v prípade protestu majiteľov fitnescentier, či 14. mája pri proteste Únie súkromných autobusových dopravcov, keď zo všetkých ich problémov súvisiacich s opatreniami prijatými vládou kvôli pandémii ochorenia Covid 19, obvinil vládu a príhovor zakončil slovami, že verí: „že problém sa skoro vyrieši aby nemuselo prísť k nejakým razantnejším opatreniam.“

Uvidíme ako bude pokračovať parlamentná kariéra Miroslava Suju a či ho náhodou nedobehne niektorý z hriechov jeho vzdialenejšej, či nedávnej minulosti.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.