Denník N

Môj študentský život v Canterbury

Ak chceš študovať v Anglicku ale bojíš sa nevyspytateľného počasia, Canterbury a jeho nadpriemerný počet slnečných dní môže byť riešením. Jedno z najstarších miest v Británii, Canterbury s jeho stredovekým centrom a bohatou históriou je na skok z Londýna, ponúka množstvo možností na túry ako aj dní na pláži a je finančne dostupnejšie než napríklad Londýn. Čítaj ďalej a náš člen Samo ti predstaví život a pomery v tomto meste z vlastnej skúsenosti.

Meno: Samo Achberger
Univerzita: University of Oxford
Odbor: Nature, Society and Environmental Governance MSc
Ročník: Jednoročný magister

Samo študuje politickú ekológiu na Oxforde, ale svoje štúdium v Británii začal bakalárom v komparatívnej literatúre na University of Kent v Canterbury. Ešte ako bakalár sa venoval témam totality, dystópie a vzťahov človeka a prírody vo svetovej literatúre, čo zvládol ľavou-zadnou vďaka disciplinárnej flexibilite odboru, ktorý študoval. Ako magister sa venuje urbánnej politickej ekológii a tomu ako pripraviť naše mestá a ich obyvateľov na klimatickú zmenu.

Všeobecná atmosféra:

Vchod do katedrálneho komplexu v meste Canterbury v Kente, obklopený klasickými britskými domami s dreveným skeletom

Keď som prvý krát navštívil Canterbury, prekvapil ma kontrast tohto mesta v porovnaní s inými miestami v Anglicku. Ako hlavné mesto grófstva Kent, ktoré sa nazýva aj Zahradou Anglicka, Canterbury je plné parkov, obkolesené zelenou krajinou a vzdialené dvadsať minút autobusom od pobrežia a necelú hodinu vlakom od Londýna. Vďaka svojej pozícii medzi Lamanšským prielivom a Londýnom, Canterbury bolo dôležitým dejiskom histórie a to sa odráža v každej prechádzke mestom. Canterbury ma nikdy neprestalo prekvapovať, či už kvôli pozostatkom pôvodného rímskeho mesta, neskutočne dobrými kaviarňami poschovávanými po meste, alebo mohutnou katedrálou, ktorá je centrom Anglikánskej cirkvi.

Nachádza sa tu hneď niekoľko univerzít, pričom najväčšou a najznámejšou je práve University of Kent, kde som študoval bakalára. Táto univerzita sa sústreďuje na európske záležitosti, kvôli čomu majú kempusy nie len v Canterbury, ale aj v Paríži a Bruseli a množstvo bilaterálnych dohôd s univerzitami v Európe a po celom svete. Toto sa odráža aj v atmosfére domáceho kempusu, ktorý má obrovskú medzinárodnú komunitu. Samotný kempus v Canterbury je postavený na kopci nad mestom a trvalo tu býva niekoľko tisíc študentov a študentiek. Väčšina budov je moderná a kempus preto v mnohom pôsobí ako iný svet v porovnaní s mestom, čo som si osobne veľmi užíval, keďže som nikdy nenabudol pocit rutinnosti.

Ako niekto kto má rád krajinu aj mesto, v Canterbury som sa nikdy nenudil. Počasie je v Kente lepšie ako vo zvyšku Anglicka, čo bola skvelá motivácia stráviť množstvo víkendov na neďalekom pobreží s džúsikom v ruke, na výletoch v okolitých mestách, či túrach po početných turistických chodníkoch. Verejná doprava je tiež ľahko dostupná a univerzita ponúka lacné prenájmy bicyklov pre tých, čo sa chcú vytrápiť na kopcovitom teréne okolo mesta. V neposlednom rade, Canterbury je veľmi živé mesto. Študenti a študentky tvoria väčšinu roka jeho značnú populáciu, pričom mnohí sa po dokončení školy rozhodnú v Canterbury usadiť, čo v posledných rokoch začalo mesto značne pretvárať. Populácia je teda aj vďaka tomuto skôr mladšia a je tu hneď niekoľko farmárskych trhov, hip reštaurácií, barov a kaviarní a dobrá komunita.

Lokálne pomery

Vľavo slnkom zaliata ulica v Canterbury, vpravo fotografia časti fasády miestneho domu. Kent, Anglicko

V prvom roku štúdia väčšina študentov a študentiek býva na kempuse v univerzitou poskytnutom ubytovaní, kde spravidla nezdieľajú izbu. Vďaka ubytovaniu na univerzite majú prváci a prváčky možnosť sa lepšie socializovať a zvyknúť si na nový režim, čo je veľmi užitočné v neskorších ročníkoch, keď voľného času ubúda.

Ja som býval v študentskej dedinke Park Wood, ktorá je vzdialená približne desať minút chôdzou od centrálneho kempusu. V dome, v ktorom som býval so štyrmi ďalšími študentmi, sme zdieľali dve kúpeľne a kuchyňu, no možností na ubytovanie je niekoľko. Môžeš si vybrať izby, ktoré majú vlastnú kúpeľňu, ako aj ubytovanie s menšou kuchyňou, ak plánuješ platiť za raňajky a večere poskytnuté univerzitou. Výberu je teda viac než dosť. Ja som si vybral svoje ubytovanie lebo bolo lacnejšie a obklopené leso-parkom.

V druhom ročníku (a neskôr) si vačšina študentov a študentiek vyberie bývanie v meste, keďže je o niečo lacnejšie a môžu bývať s kamarátmi a kamarátkami z predchádzajúceho roku. Vtedy je na tebe, aké očakávania od ubytovania máš, vo všeobecnosti je ale výber dosť prehľadný a univerzita ponúka asistenciu pri hľadaní bývania mimo kempusu. Cesta do školy z mesta trvá okolo 10-30 minút, zaleží od toho, kde bývaš. Autobusy premávajú 24/7 počas školského roka, čo výrazne zjednodušuje situáciu počas neskorých hodín strávených v knižnici, ktorá je tiež otvorená nonstop. Autobusová doprava ťa v Canterbury dostane všade kam potrebuješ a prepája aj navzdialenejšie kúty univerzitného kempusu s centrom mesta, vlakovými stanicami a aj s priamymi spojmi na letiská a do Londýna.

Cesta pešo z kempusu do centra trvá okolo 30 minút, preto ak sa chceš vyhnúť hromadnej doprave, je užitočné prenajať si na začiatku roka bicykel za pomerne nízku cenu. V centre potom nájdeš množstvo potravín, či už lacnejších ako sú Aldi alebo Lidl, alebo Tesco a Marks & Spencer. Do pozornosti by som ale určite priniesol aj lokálne trhy a “východoeurópske” potraviny, kde sa dajú zohnať šmaky ako bryndza či halušky v prášku, čo sa ti zíde pri vysvetľovaní slovenskej kultúry. Canterbury má obrovské množstvo skvelých reštaurácií a podnikov, o ktorých by som vedel rozprávať hodiny, ale zhrniem to tým, že či už máš rád/rada stredomorskú, japonskú alebo juhoamerickú kuchyňu a čokoľvek medzi tým, tak v Caterbury si prídeš na svoje. Na samotnom kempuse je tiež výber široký a okrem britskej kuchyne tam nájdeš aj thajské či vegánske stánky.

Študentský život a voľný čas

Jesenný kempus University of Kent v meste Canterbury

Univerzita má množstvo študentských spolkov (tzv. societies), ktoré neustále vítajú nových členov. Či už ide o športy, kreatívne alebo diskusné spolky, vždy si je z čoho vyberať. Študentská komunita je tu veľmi silná a stojí práve na týchto spolkoch, ktoré spájajú ľudí so spoločnými záujmami, či už ide o rugby, roztlieskavanie, divadlo, debatnú asociáciu, ekologické organizácie, LGBT society alebo náboženské spolky. Mnohé z týchto spolkov majú vzťahy s organizáciami ako OSN alebo Amnesty International, čo tiež zároveň obohacuje životopis o zaujímavé skúsenosti z dobrovoľníctva. Okrem toho univerzita organizuje hneď niekoľko programov, skrz ktoré môžu študenti  a študentky získať stáže a pracovné skúsenosti naprieč rôznymi sektormi.

Z hľadiska kultúrneho života je Canterbury zaujímavým mestom. Nachádza sa tu množstvo múzeí, starodávnych budov a vrcholom tohto celého je určite katedrála, ktorá nikdy nezmizne z dohľadu a v ktorej každú nedeľu možno počuť známe dieľa v podaní svetoznámeho katedrálneho zboru. Okrem toho, študentské aj neštudentské spolky neustále organizujú kultúrne podujatia, vzdelávacie semináre a filmové noci, čiže mnohokrát vie byť problémom nájsť si čas na všetky možné aktivity, než ich postrádať.

Nočný život je v Canterbury tiež veľmi živý, za čo určite vďačí študentom a študentkám. Z klubov sa dá vyberať, pričom jeden je priamo na kempuse a samotná univerzita často organizuje tématické večierky k príležitostiam ako sú začiatok roka, či Halloween (alebo každý utorok, z nejakého dôvodu). Či už fandíš latino hudbe, technu alebo Britney, prídeš si na svoje.

Okrem toho má Canterbury obrovské množstvo stredovekých aj moderných barov, ktoré sú o niečo pokojnejšie a väčšinou majú veľké záhrady, kde sa dá v pokoji rozprávať s kamarátmi a vypiť lokálne pivo, cocktail alebo džúsik.

Financovanie

Katedrála v meste Canterbury, kde študenti University of Kent každý rok absolvujú promócieNapriek svojej blízkosti k Londýnu je Canterbury na anglické pomery relatívne lacné. Ubytovanie je najdrahšou položkou. Na kempuse vychádza na približne £440-650 mesačne v závislosti od konkrétneho ubytovania (vlastná kúpeľňa, dvojitá posteľ, či najmodernejšie ubytovanie zvýšia cenu). Toto však klesá pri ubytovaní v meste, kde sa ceny pohybujú medzi £350-500 mesačne.

Ceny verejnej dopravy sa líšia od toho ako často ju používaš. Ročný lístok, ktorý je najvýhodnejší a zahrňuje celú oblasť Kentu, vychádza na £174 (okolo 60 pencí na deň, pričom denný spiatočný lístok z mesta na univerzitu stojí £3.30). Prenajímanie bicykla, na druhú stranu, vychádza na niečo medzi £70-100 v závislosti od modelu. Možné je, samozrejme, si aj bicykel kúpiť, či už od iného študenta/študentky, v špecializovaných obchodoch, ktorých je v Canterbury niekoľko, alebo v niektorej zo študentských Facebookových skupín.

Cena za jedlo je veľmi individuálna. Ak nakupuješ v obchodoch ako Aldi a varíš si raňajky, obedy aj večere, tak vieš na jedlo minúť medzi £120-180 mesačne. Táto suma sa ale mení v závislosti od toho ako často chceš jedávať mimo domu. Cena hlavného jedla v reštauráciach sa pohybuje medzi £8-12, no obed si vieš na kempuse kupiť už od £4. Dôležité je teda plánovanie.

Cena voľnočasových aktivít je tiež individuálna, ale omnoho nižšia než napríklad v Londýne. Za pivo dáš približne £4 a za cocktail £5-7, pričom vstup do väčšiny klubov sa pohybuje v podobnej hladine medzi £5-7. Kým veľa podujatí je zadarmo a kiná majú dobré študentské zľavy (v priemere £6 za film), návšteva divadiel vie byť finančne náročnejšia a pohybovať sa aj v desiatkach libier, treba si preto naplánovať aj rozpočet na voľnočasové aktivity.

Canterbury tiež ponúka množstvo príležitostí na part-time jobs, či už na kempuse alebo v meste. Počas svojho štúdia som pracoval 15 hodín týždenne v kaviarni na univerzitnom kempuse, vďaka čomu som bol schopný zarobiť okolo £400 mesačne. Práca sa dá nájsť počas celého roka, ale najviac podnikov hľadá zamestnancov na jeseň a pred letom. Univerzita tiež ponúka niekoľko štipendií, ktorých detaily sa dajú nájsť tu.

Teraz najčítanejšie