Denník N

Naša práca počas krízy

Zbierka a distribúcia rúšok v jednej z lokalít, kde pracujeme. Zdroj: komunitná organizátorka Jolka Nátherová
Zbierka a distribúcia rúšok v jednej z lokalít, kde pracujeme. Zdroj: komunitná organizátorka Jolka Nátherová

Čo robili komunitní organizátori a komunitné organizátorky v Banskobystrickom kraji počas krízy?

Je za nami náročné obdobie plné výziev, ktoré nás naučilo, aká vzácna je sloboda voľného pohybu, aké vzácne je byť so svojimi staršími členmi našich rodín a aké ľahké je narušiť naše plány a zabehnutý spôsob života.

Na druhej strane nám táto doba dala čas sa zastaviť, zamyslieť sa nad tým, čo je pre nás dôležité a naopak, bez čoho dokážeme bežne existovať aj naďalej – napr. zatvorené obchodné centrá či voľné nedele so zatvorenými samoobsluhami.

Táto doba nám taktiež dokázala aj to, že sa dá urobiť množstvo dobre odvedenej práce aj v online priestore, v bezpečí a pohodlí domova bez toho, aby utrpela jej kvalita a výsledky. Absolvovali sme množstvo online porád, webinárov, zodpovedali na množstvo emailov a virtuálny svet sa tak pre nás všetkých stal opäť o niečo bližší a objavili sme tak jeho skrytý potenciál a silu.

Sú tu však aj komunity, ktorých denno-denné existenčné otázky nadobudli iný rozmer. Situácia na hranici prežitia sa stala ešte vyhrotenejšou a dôsledky života pod hranicou životného minima sa zrazu stali ohrozujúce nielen pre členov a členky týchto komunít, ale aj pre ich susedstvá, obce či mestá. Štát, samosprávy a aj mnohé rodiny sa pasovali s rýchlym nastavením vlastného fungovania tak, aby zvládali ako domácnosť, vzdelávanie detí aj prácu z domu v krízovom režime. Napriek tomu však vznikali iniciatívy a aktivity na dobrovoľníckej báze, ktoré sa snažili poskytnúť pomoc a promptné riešenia.

Distribúcia rúšok v jednej z lokalít, kde pracujeme. Zdroj: komunitná organizátorka Adelka Matulayová
Distribúcia hygienických pomôcok v jednej z lokalít, kde pracujeme. Zdroj: komunitná organizátorka Majka Koledová

Aj naša organizácia ponúkla niekoľkým malým komunitám svoju pomoc. V lokalitách Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Slovenská Ľupča či Jelšava, kde dlhodobo pôsobíme, sme poskytovali rúška, hygienické a dezinfekčné prostriedky či potravinové balíčky, ktoré aspoň čiastočne pomohli preklenúť dobu izolácie a strachu z osobných stretnutí, návštevy miest či obchodov.

Centrum komunitného organizovania bolo tiež iniciátorom diskusie o potrebe hľadať efektívnu a fungujúcu náhradu vzdelávania žiakov a žiačok, čo zostali doma, a nemajú dostupné online nástroje. Hoci sa nám nepodarilo presadiť prenos vzdelávania na obrazovky verejnoprávnej televízie podľa vzoru niekoľkých okolitých krajín, diskusia otvorila mnohé témy a pomenovala vážne problémy a rozdiely v našom vzdelávaní, ktoré sa v období krízy ešte viac prehlbujú. Na lokálnej úrovni žiakom a žiačkam pomáhali naši dobrovoľníci a dobrovoľníčky, hoci to bolo v mnohých prípadoch veľmi náročné.

Pomoc s vzdelávaním, tlač, distribúcia pracovných listov. Zdroj: komunitná organizátorka Jolka Nátherová

No môžme tiež skonštatovať, že toto obdobie prinieslo aj pozitíva, alebo minimálne nové zistenia. Medzi nimi bola nie len čistejšia obloha a vzduch, ale aj prázdnejšie cesty, ktoré boli aspoň čiastočne oslobodené od hluku a prachu spôsobeného ťažkou nákladnou dopravou. Obyvatelia a obyvateľky Dobrej Nivy a iných obcí pozdĺž plánovanej R3ky získali predstavu, ako by to mohlo vyzerať, keby jej centrom neprechádzal jeden z hlavných dopravných koridorov smer Varšava – Budapešť, ale táto doprava by bola odklonená vďaka existujúcemu obchvatu obce. Práve v Dobrej Nive má CKO komunitného organizátora na plný úväzok. Tému neúnosnej dopravy pomenovali dobronivčania ako problém na prvom mieste. Po petícii, blokádach prechodov pre chodcov, či po proteste pred Národnou radou SR spolu s občanmi Krupiny a Šiah v minulom roku, plánujú ďalšie kroky tak, aby dali jasný signál novej vláde, že otázka bezpečnosti a zdravia by sa mala stať prioritou súčasnej vlády. Počas obdobia pandémie sa aktívnym občanom a občiankam podarilo odoslať podnet apelujúci na riešenie obchvatu tejto obce aj do programového vyhlásenia vlády.

Cesta cez Dobrú Nivu počas pandémie. Foto: komunitný organizátor Miro Ragač
Cesta cez Dobrú Nivu počas bežných dní a nocí. Foto: komunitný organizátor Miro Ragač

Aj ďalšie témy, ktoré sa ukázali ako ešte vypuklejšie, dostali v novom svetle väčšiu prioritu. Nastal dlho očakávaný čas, keď sa vládne opatrenia  postupne uvoľnujú a my, komunitní organizátori, sa pomaly vraciame späť do svojich komunít s našou bežnou agendou, aby sme im opäť pomohli stať sa súdržnejšími, silnejšími, samostatnejšími, udržateľnejšími a ešte akčnejšímí ako predtým. Dôvera, ktorú sme si posilnili v našich lokalitách adresnou pomocou v pravý čas, je veľmi vzácna a stojí za riziko, ktoré naši organizátori a organizátorky niesli, keď vstupovali do komunít, kým tí a tie z nášho tímu, čo sa venujú najmä administratívnym a manažérskym úlohám, zostávali s bezpečí svojich domovov. Pripomíname si ich odvahu a obetavosť a týmto im vyjadrujeme obdiv.

Ich práci pomôže, ak nás budete sledovať, podporovať, fandiť nám, či zdieľať s nami vaše podnety. Vždy sa potešíme, ak budete vždy tak agilní voči nenávisti a extrémizmu ako doteraz. Ďakujeme!

Tím Centra komunitného organizovania

 

Teraz najčítanejšie

Centrum komunitného organizovania

Záleží nám na rozvoji občianskej spoločnosti, posilňovaní hlasu občanov a ich zapojeniu do verejných procesov. Vytrvalo napomáhame aktívnemu občianstvu. Sme šíriteľmi myšlienky a princípov komunitného organizovania na Slovensku a rozhodli sme sa o svojej práci a poslaní aj písať. Sme mimovládna organizácia - občianske združenie, ktoré úspešne realizuje svoje programy od roku 1999.