Denník N

Teraz

Množstvo ľudí si neuvedomuje, že práve súčasnosť je najpodstatnejšia.

čas (1)

Ako tak pozerám z terasy na letnú, nočnú oblohu, môžem napísať len to, že hviezdy sú krásne. Ľudia sa stali voči klišé vyznaniam a klišé životným múdrostiam úplne imúnnymi. Všetky tie životné múdrosti, ktoré nám v súčasnosti píše odkazom kníh každý druhý autor, ktorý sa zaoberá motivačnou literatúrou.

Ako sa tak pozerám na tú nočnú, bezoblačnú oblohu, počujem vonku ľudí, ktorí si chcú užiť piatok, uvedomujem si jednu z tých typických právd, ktorú vo svojich knihách píše Coelho, Táňa Vasilková, alebo aj nejaká pseudospisovateľka, akou je Evita. Prítomnosť.

Slovo, ktoré vyjadruje to, čo je teraz. Určite by som našiel nejakú krásnu a dlhú definíciu tohto slova v slovníku. A o to mi ide. Je to klišé, je to niečo, čo nám hovorí z výkladu kníhkupectva skoro každý, je to x tisíc, ak nie viac ľudí, ktorí sú duchovnými, alebo aj niečim iným, to je absolútne nepodstatné čím sú. Všetci hovoria tú magickú formulku- užívajte si prítomnosť. To, čo zažívate teraz.

Okamih s Vašim partnerom, okamih s Vašimi deťmi, priateľmi, či len ak ste sami so sebou. Ľudia túto múdrosť vedia pochopiť. Ale nestotožňujú sa s ňou. Je to ďalšia nútená pravda, viete to sami, keď čítate tieto riadky. Táto doba je hektická, stresujúca. Práca, povinnosti a tento stereotyp stále dookola.

Ľudia sa sústreďujú viac na budúcnosť. Niektorí, čo je väčšou škodou a plytvaním energie sa sústreďujú zas na minulosť. To, čo nezmenia. Opäť Vám píšem niečo, čo všetci viete. Prečo tak ale potom ľudia nekonajú?

Je tak ťažké si TERAZ sadnúť, nič nerobiť, pozrieť si oblohu a uvedomiť si okamih prítomnosti? Treba ju vnímať plnými dúškami. Riadky, ktoré čítate sú klišé, viem, ale ľudia sa stali voči nim až príliš imúnnymi. Skúste sa tomu poddať. Nevnímať prítomnosť podprahovo a nechať ju len bežať, pretože máte niečo na práci.

Niektoré povinnosti sa vyriešia len tak, že ich necháte „plávať“. Len si sadnite a pozrite sa na dnešnú nočnú oblohu. A uvedomte si tú prítomnosť. Urobte to ešte predtým, ako ma vysmejete za tieto riadky.

Príjemný víkend všetkým. Užívajte si prítomnosť.

Teraz najčítanejšie