Denník N

Tučniak – záchranár novorodeniatok

Plastový tučniak, používaný v jednej z jednoduchých nemocníc v Mali.
Plastový tučniak, používaný v jednej z jednoduchých nemocníc v Mali.

Na pomoci ma vždy fascinuje to, že hľadáme rôzne komplexné, technické a inovatívne riešenia, ale najviac aj tak vždy pomáha zdravý sedliacky rozum a tie najjednoduchšie pomôcky, ktoré sa dajú použiť v akýchkoľvek jednoduchých podmienkach. Tak ako plastový tučniak, ktorý zachraňuje životy novorodencom.

Dnes je Medzinárodný deň detí. Deti oslavujú, tešia sa. Rodičia sledujú  podujatia v obci, škole, či rôznych kluboch, aby svoje deti potešili pekným programom. A deti nadšene pobehujú so sladkými odmenami, balónikmi, zmrzlinou a ďalšími darčekmi.

Keď dieťa prichádza na svet, je to pre matku ťažká a bolestivá chvíľa, ale potom prichádza nadšenie a pocit šťastia. No nie všetky mamičky majú to šťastie, že ich dieťa sa narodí v dobre vybavenej nemocnici s dostatkom odborného zdravotného personálu.

Vo svete je stále veľa žien, ktoré rodia doma za pomoci pôrodných babíc, ale aj v jednoduchých nemocniciach so slabým vybavením, ktoré nie sú pripravené na komplikácie.  Často prídu do nemocnice jednoduchou preplnenou verejnou dopravou. V Keni mi rozprávali, že ak do preplneného matatu príde žena s pôrodnými bolesťami a šofér je milý, uháňa s porušením všetkých pravidiel premávky najskôr do nemocnice, až potom sa stará o ostatných cestujúcich. Riziko havárie je ale obrovské pre všetkých, ktorí sedia v aute.

Deň pôrodu je rizikový pre mamičku, aj bábätko. Vedeli ste, že každý deň zomrie okolo 7 000 bábätiek? A každý rok plače viac ako 2,6 milióna matiek lebo ich bábätko zomrelo ešte v prvom mesiaci živote?  A väčšine týchto úmrtí sa dá predísť.

Niekedy stačí taká úplne obyčajná pomôcka. Zoznámte sa s jednou z nich. Predstavujem vám TUČNIAKA – ZÁCHRANÁRA NOVORODENIATOK v akcii:

Táto jednoduchá novorodenecká odsávačka v tvare tučniaka vyzerá ako plastová hračka. S jej pomocou sa bábätku môžu odsať tekutiny z nosa a ústočiek novorodeniatka. Dá sa použiť viackrát a mnohým deťom zachraňuje život.

A tak vás chcem v tento Medzinárodný deň detí pozvať, aby ste darovali túto skvelú pomôcku tým úplne najmenším deťom, ktoré v svoj prvý deň života bojujú o svoj prvý nádych.

CHCEM VENOVAŤ TUČNIAKA – ZÁCHRANÁRA NOVORODENIATKAM

Tučniačik na fotke  už zachraňuje v Mali. Úmrtnosť detí je v tejto krajina vysoká. Na tisíc detí umiera viac ako 30 novorodencov.  Príčin je viac. Väčšina novorodencov umiera na perinatálnu asfyxiu – nedostatok kyslíka pred pôrodom, počas pôrodu alebo tesne po narodení, novorodenecké infekcie alebo predčasné narodenie. Príčinou je aj to, že v tejto krajine sa takmer každé siedme dievča vydáva ešte pred svojimi 15-timi narodeninami. Každý rok tu veľký počet dievčat ešte stále postupuje ženskú obriezku, čo zvyšuje smrteľné infekcie. No a nemocnice nemajú dostatok zdravotného personálu. Napríklad v meste  Koumantou bol v roku 2016 iba jeden lekár, vyškolený UNICEFom ktorý slúži celej populácii. Pomáhala mu jedna pôrodná asistentka, jedna zdravotná sestra a traja zdravotnícki pracovníci.

Portrét novonarodeného dievčatka v jednej z nemocníc, podporovaných UNICEFom.

V krajinách akou je aj Mali, je takýto plastový tučniačik hrdinom a záchrancom detí. Aby prvý deň bábätka nebol aj jeho posledným.

Teraz najčítanejšie

Mária Sliacka

Začínala som ako dobrovoľníčka v Keni, neskôr som pracovala na koordinácii projektov v Keni, Južnom Sudáne, na Haiti, v Afganistane a Gruzínsku. Viedla som misiu na turecko – sýrskych hraniciach pre ľudí vo vojnou zasiahnutých oblastiach Sýrie, koordinovala som humanitárnu pomoc na Ukrajine, pracovala s mládežou na Slovensku. Keď som vyrastala, netušila som, že taká práca existuje. Bola som slovenskou reprezentantkou v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, vyštudovala som cestovný ruch na Ekonomickej fakulte UMB a pracovala ako hotelová manažérka. Každá skúsenosť je dobrá. Lebo nie je nič tak komplexné ako pomoc.