Denník N

Koľko ľudí umrie na zákaz nedeľného predaja?

Foto: BORIS NÉMETH
Foto: BORIS NÉMETH

Vyrušuje ma, keď človek človeku vnucuje svetonázor. Ešte viac ma vyrušuje, keď ľudia argumentujú, že to robia v mene ochrany života. Rozbieha sa valec, ktorému sa treba postaviť. Ponúkam niekoľko faktov a zamyslení o živote a smrti. Narúšajú stereotyp o zlých liberáloch, ktorí sú hrozbou pre spoločnosť, život …a samozrejme, pôjdu do pekla. 

Do koaličnej zmluvy sa dostala pasáž o voľnej ruke pri otázkach takzvanej „ochrany života“. V praxi to znamená, že 3 mesiace po voľbách, v čase najväčšej svetovej epidemiologickej krízy od čias Španielskej chrípky, sa v skorumpovanej krajine postihnutej 12-ročnou vládou SMERu nerozprávame o riešeniach a potrebných reformách, ale o zákaze nedeľného predaja, skomplikovaní prerušenia tehotenstva a zákaze umelého oplodnenia.

Všetci si vážime život. Ten ľudský špeciálne. Rozbiehajúci sa konzervatívny valec môže mať na život však presne opačný efekt. Nezachráni ho, ale skomplikuje. Niekedy aj zničí.

Koľko ľudí teda príde o život kvôli zákazu nedeľného predaja?

Neviem. Viem však, že sa rútime do ekonomickej krízy a mnoho ľudí príde o prácu. Keď donútime maloobchod v nedeľu zatvoriť, bude sa prepúšťať ešte viac. Podľa údajov z Treximy a štúdie INESS, by sa opatrenie mohlo dotknúť 3300 pracovných miest. Pôjde o predavačov a predavačiek, medzi ktorými sú často živitelia rodín pred dôchodkom (kto ich zamestná?) ale aj študenti, či dôchodcovia, ktorí si chcú privyrobiť. Chudoba je tichý zabijak – zhoršená životospráva, horší prístup k zdravotnej starostlivosti, neadekvátne bývanie, rozpadnuté rodiny, samovraždy. Nie je to teória, je to žiaľ fakt, štúdie o kauzalite chudoby a úmrtnosti napr. tutu, či tu. Od nezamestnanosti je k chudobe už len krôčik. Koľko ľudí balansuje nad priepasťou chudoby a práve kvôli tomuto zákazu do nej upadne? Najohrozenejšou skupinou z pohľadu úmrtnosti spôsobenej chudobou sú deti. Nedávna štúdia z Anglicka vypočítala, že pri zvýšení chudoby medzi deťmi o 1 %, zomrie o 5,8 novonarodených detí viac na 100 000 pôrodov.

A že to nie je kultúrno-etická téma? Tak dajme zákaz predaja na sobotu. Že zákaz predaja ľudia poväčšine chcú?  Spýtajte sa ľudí, koľkí by boli za to, aby Rómovia nemohli bývať v ich bytovke, či meste. Verejná mienka má svoje limity.

 

Zakázať interrupcie je ako zakázať samovraždu. 

Kto ide na prerušenie tehotenstva bezdôvodne? Kto má posúdiť či je dôvod adekvátny? Navyše, počet interrupcií na Slovensku dlhodobo klesá. Priemerný vek matky je okolo 31 rokov. Keď ich zakážeme, alebo opäť nejaký diletant vymyslí extrémne nebezpečné „riešenia“, interrupcie sa presunú do iných krajín, alebo sa budú diať načierno. Koľko matiek zomrie na neodborný zákrok? Riešme poriadne prevenciu a podporu pre matky. Matky, ktoré idú na interrupciu sú zúfalé, nie sú to zločinci. Zákazy, či sprísnenia neriešia dôvod, ale následok.

Koľko detí by sa nenarodilo bez umelého oplodnenia?

Vo svete už 8 miliónov. Na Slovensku to bolo v roku 2014 asi 600 detí. Povedať neplodnému páru, že sa s tým majú zmieriť, lebo im Boh nepožehnal, je podobné, ako povedať človeku chorému na rakovinu, že nemá podstúpiť liečbu, lebo mu Boh už nedopraje života. Odporcovia IVF (In-vitro Fertilization) liečby však majú aj jeden racionálnejší argument. Pri tejto liečbe sa totiž oplodní viacero vajíčok (napr. 10). Životaschopných ostáva niekoľko embryí (napr. 2-3) a do maternice sa bežne vkladá 1 až 2. Zvyšné embryá sa väčšinou zmrazia, alebo zničia. Je však aj iná možnosť a veľa párov ju využíva. Môžete sa stať darcom a embryo dostane pár, ktorý nie je plodný. Nezničíte tak život ani v jeho prapočiatku.

 

Chceme chrániť život? Reformujme zdravotníctvo a školstvo.

Keď je nám vzácny život, riešme prosím naozajstné problémy – poruchy obehovej sústavy a nádory. Iba tieto dve príčiny majú na Slovensku na svedomí viac ako 70 % všetkých úmrtí. Keď je reč o morálke, poďme sa rozprávať, či je morálne a etické, že u nás ročne zomrie viac ako 9000 ľudí na odvrátiteľné úmrtia. T.j. také, ku ktorým by vo funkčnom štáte s funkčným zdravotníctvom nedošlo. Toto nie je hriech?

Každú minútu, ktorú riešime štvavé kultúrno-etické témy, odďaľujeme riešenie skutočných problémov, ktoré trápia Slovensko. Nahlodávame navyše koalíciu, ktorej poslaním nemá byť presadiť svetonázor istej skupiny ľudí, ale zlepšiť kvalitu života pre všetkých ľudí. Pre gejov, pre ľudí, ktorí chodia do kostola a dokonca aj pre gejov, ktorí chodia do kostola. Potrebujeme spravodlivý a funkčný štát, kde darebáci idú do väzenia, pracovitým a slušným ľudom sa darí, štruktúra ekonomiky sa mení s dobou, všetci majú prístup ku kvalitnému vzdelaniu a zdravotníctvu, nedrancujeme prírodu, atď. Preto išlo veľa ľudí do politiky. Preto sme aj my pomáhali Andrejovi Kiskovi založiť novú stranu.

Keď hovoríme o ochrane života, začnime teda prosím zdravotníctvom a školstvom (prevencia, životospráva, atď.). Nepleťme do toho náboženstvo.

 

***

Na záver mám ešte nutkavú potrebu uviesť, že som veriaci, mám dve deti, manželku, som tak trocha slniečkár a myslím si, že akýkoľvek valec, či už konzervatívny, alebo liberálny, kazí vyhliadky Slovenska ako domova, kde sa všetci cítime dobre.

Foto: BORIS NÉMETH, .týždeň

Teraz najčítanejšie

Michal Kovács

Som odborným garantom programu Školstvo a Veda strany ZA ĽUDÍ. Pôsobil som vo vzdelávaní a komunikácii, pracoval som v manažmente medzinárodnej korporácie, neziskových organizácií a verejnej vysokej školy.