Denník N

Po tele má niekoľkoročné jazvy. Sama má však rokov len šesť. Kde je Viera Tomanová?

Anička bola bitá palicou, niekedy aj niekoľko dní nejedla, bruško mala nafúknuté a na hlave rany. V noci sa dnes budí s plačom a zúfalo vykrikuje zo sna.  Po tele má jazvy staré možno aj pár rokov. Sama má však rokov len šesť.

Do opatery ju konečne dostal otec. Sám je onkologickým pacientom a preto poznám jeho príbeh.

Keď Tamarku a Soňu vo veku 5 a 6 rokov po rokoch bolesti umiestnili do detského domova, bola to  úľava. Už žiadne bitky a kopance. Ani od otca ani od mamy. Dnes v opatere starej mamy, hoci majú psychické aj zdravotné problémy, sú z nich výborné žiačky. Aj v tejto rodine je rakovina a preto poznám ich príbeh.

Tento mesiac sme obe rodiny prijali do Dobrého anjela. Za roky tu nám prešli rukami tisíce osudov a ja som sa stretla s toľkými neprávosťami na deťoch, že sa sama občas v noci strhávam. Aj sama som chodila na úrady, vyjednávala, bránila deti a vyzerala väčšinou v očiach úradníčok ako paranoidný idiot. Alebo som počúvala, že na chránenie detí nieto kapacít a peňazí.

Tento týždeň našla polícia telo sedemmesačného dievčatka Lucky, ktoré zakopali rodičia na dvore domu. Rok po smrti na neho rodičia ešte poberali prídavky.

O mesiac  to budú tri roky, čo u novinárky Moniky Tódovej zaklopala kontrola z úradu práce, aby vraj preverili, či má deti a správne využíva prídavky na ne. Dnes vieme, že ju chceli zastrašiť.

Tento týždeň prebieha poslanecká kontrola na úrade komisárky pre deti Viery  Tomanovej (SMER-SD) vedená poslankyňou Vladimírou Marcinkovou (Za ľudí). Nedajú im dokumenty, ktoré potrebujú a p. Tomanová je zrazu práceneschopná. Riaditeľka úradu odmieta bez prítomnosti komisárky s poslancami jednať, je tam dusno a s obštrukciami akoby sa vrece roztrhlo. Príklad Aničky a dvoch sestier uvádzam len pre predstavu, aká je situácia na Slovensku, nie v spojení s úradom komisárky pre deti.  To zlyhávanie v ochrane detí má oveľa väčší rozmer.

Kupliarčenie s detskými osudmi za roky vlády SMERu je niečo, o čom sme sa bavili málo, lebo rozkrádanie našich daní kričalo oveľa hlasnejšie ako tie deti. Ale nezabudnite na to, až raz zase pôjdete voliť. Nezabudnite na Čistý deň, dobité deti a zneužívanie štátnej moci, ktorá sa o nich mala starať. A tá strana, pred ktorou varujem, sa už možno ani nemusí volať SMER ale nejako inak. Ale ľudia to budú tí istí.

 

 

 

Teraz najčítanejšie