Denník N

Čísla odsúdeného rasistu Mazureka nesedia

Foto - TASR
Foto – TASR

Milan Mazurek je právoplatne odsúdeným rasistom. Ľsns ho napriek tomu znova postavila na kandidátku a máme ho znova v parlamente. Mladý neonacista kedysi s kumpánmi agresívne zaútočili na nevinnú saudsko-arabskú rodinu na bratislavskej stanici. Kedysi popieral holokaust a dnes klame o situácii v USA.

Milan Mazurek nie je hlúpy človek. Napriek pochopiteľnému odporu voči jeho osobe, bolo by nezodpovedné a aj nebezpečné označiť tohto človeka za hlupáka. Milan Mazurek veľmi dobre vie, čo robí. V najnovšom videu na FB to len dokazuje. Skúste sa vžiť do situácie človeka, ktorý rozmýšľa nejako takto : „Ten Kotleba je extrémista, ale v niečom/v tomto má pravdu…“

Môžme len hádať, koľko ľudí na Slovensku takto o Kotlebovi, či Mazurekovi rozmýšľa. Dáta nám však hovoria, že Kotlebovi dôveruje viac ako 20% z nás. Minimálne každý piaty občan SR teda s Kotlebom v mnohým témach súhlasí a dôveruje mu. Môže nás síce ako-tak hriať pri srdci, že napriek o niečo vyššiemu počtu hlasov, ich percentuálna podpora oproti parlamentným voľbám pred 4 rokmi veľmi mierne klesla (7,97 vs. 8,04%).

V prieskumoch už však táto strana atakovala 15% a nebolo to tak dávno, čo sme sa triasli, pretože reálne hrozilo, že zvíťazia vo voľbách do Európskeho Parlamentu.

Mazurekov najnovší počin

Vo svojom najnovšom videu Mazurek tvrdí, že žiaden systematický rasizmus, ani rasizmus zo strany policajtov v Amerike nie je. Svoj hlavný argument opiera o tweet istej Candace Owens. Candace Owens na svojom tweeterovom účte pravidelne podporuje Donalda Trumpa. Používa hashtagy na jeho podporu a v jednom z posledných tweetov napríklad napísala toto :

This year has been an act of war against@realDonaldTrump and the people that voted for him. The Democrats are truly evil.

Poďme však k predmetnému príspevku, z ktorého Mazurek čerpal. V ňom sa píše, že až 55% ľudí, ktorí sú zabití policajtmi, sú bieli. 27% ľudia čiernej pleti, 19% tvoria Hispánci. Mazurek na základe týchto čísel (ktoré majú byť štatistikou FBI) argumentuje, že žiaden systematický rasizmus voči černošskej komunite v USA neexistuje.

Poďme teda do kontextu. Samé o sebe sú tieto čísla príliš vzdialené, všeobecné. Dôležité je sa pozrieť aj na to, aké je zloženie amerického obyvateľstva podľa rasy. Odhady z pred troch rokov nám hovoria, že 61,5% Američanov tvorili ľudia bielej rasy (non-Hispanic), 17,6% Hispánci, približne 12,7% Afroameričania.

Ak by sme sa teda riadili logikou Mazureka, ktorý argumentuje len na základe štatistík zabití/usmrtenia policajtmi, k systematickému rasizmu naozaj dochádza, nakoľko Afroameričania sú policajtmi zabíjaní vyše dvojnásobnou mierou, ako zvyšok obyvateľstva.

Systematický rasizmus ale nie je (len) o tom

Nebudem však argumentovať ako Mazurek, pretože samé o sebe nám tieto čísla ešte nedokumentujú systematický rasizmus na černošskom obyvateľstve. Nevieme, koľko % z týchto prípadov bolo nevyhnutných, koľko z nich bolo ozbrojených (aj keď poznáme mnoho „omylov“, kedy útočník ozbrojený nebol), či neozbrojených. Kľúčové je ale to, že v posledných rokoch sme videli obrovské množstvo záberov, kde policajt použil voči černochovi vysoko neadekvátnu silu. Oveľa viac, ako voči Američanom inej rasy.

Navyše som presvedčený, že streľba, ktorá by mohla viesť k fatálnym (a často vedie) následkom, by mala byť vždy úplne poslednou možnosťou, nie tou prvou. Pozrel som ale aj na iné relevantné štatistiky a ukazovatele. Journalist´s Resource, ktorí pôsobia v rámci Harvard Kennedy School vo svojej minuloročnej štúdii zistili, že muž černoch má 2,5x väčšiu šancu ako biely muž (non-Hispanic), že bude počas svojho života zastrelený policajtom.

Prirodzene, čím vyšší má človek vek, tým nižšia pravdepodobnosť, že sa dostane do stretu s policajtom, ktorý ho zabije. Aj tu je však veľký rozdiel medzi černochmi a belochmi. 40-ročný černoch je na tom približne rovnako, ako 25-ročný beloch.

Štúdia navyše zistila značné nezrovnalosti v štatistikách FBI, ktoré nesedia aj s inými štúdiami. Tou FBI, ktorou sa Mazurek oháňa. No presne v tom istom videu si protirečí, keď hovorí o tom, aby sme neverili mainstreamu. Ako príklad použil tento článok Denníka N. Hovorí, že „slovenské, liberálne média a niektorí americkí politici“ tvrdia, že tieto protesty organizujú belošské, nacionalistické skupiny.

A na potvrdenie svojho argumentu vypichol z predmetného článku tieto slová : „ide o skupiny krajnej pravice“.

Opäť, ách ten kontext. Mazurek opäť podlo zavádza. Netvrdia to „liberálne média“, ani politici. Sú to zistenia NSA a práve tej FBI, ktorou len chvíľu predtým Mazurek argumentuje na podporu svojho argumentu (!). Dokonca to má napísané priamo v tej istej vete, z ktorej čerpal.

Navyše, netvrdia presne to, o čom hovorí Mazurek. Ak by Mazurek poriadne čítal (resp. cielene neklamal), tak by zistil, že sa s týmito relevantnými informáciami pracuje a všetko je v štádiu vyšetrovania. Je tiež ale pravda, že Twitter zmazal jeden z účtov, ktorý vystupoval ako hnutie ANTIFA, pretože za ním bola americká, neonacistická skupina. Tá vyzývala k násilnostiam. Čiže žiadne výmysly „liberálnych médii a politikov“, ako sa nám Mazurek snaží nahovoriť.

Nehoráznosť týchto klamárov a rasistov, zdá sa, nemá hranice. Najprv argumentovať (údajne) štatistikou FBI, následne zosmiešňovať média (ktoré nám vraj klamú), pričom tie len reprodukujú zistenia FBI!

Ďalšie štatistiky a znepokojujúce zistenia

O štatistikách včera písala aj BBC. Tu sú tie čísla výrazne odlišné. V roku 2019 bolo 36% zabitých pri policajnej streľbe bielej pleti, 23% čiernej pleti a takmer 16% Hispáncov :

 

štatistika 2019 – zabitie pri policajnej streľbe podľa rasy
Zatknutia za drogy – podľa rasy

Táto druhá štatistika nám ukazuje, že Afroameričania sú vyše 2-násobne častejšie zatýkaní za drogy, ako americkí belosi. Pri tejto štatistike sa spomína aj štúdia American Civil Liberties Union, ktorá zistila, že Afroameričania sú zatýkaní za marihuanu až 3,7-krát častejšie ako belosi, napriek tomu, že miera užívania marihuany je porovnateľná s americkým obyvateľstvom bielej rasy.

Americký senátor Bernie Sanders, ktorý v demokratických primárkach vydržal proti Bidenovi najdlhšie a získal veľmi významnú podporu, píše o nespravodlivosti voči Afroameričanom, ale aj celkovo amerického systému a to dlhodobo. V jednom zo svojich posledných príspevkov na FB adresuje znepokojivé štatistiky :

Tretina černošských detí žije v chudobe (z celej populácie USA cca. 12%). Miera úmrtnosti matiek je u černošiek trojnásobne vyššia, ako u belošiek. Americké, černošské rodiny vlastnia desatinu majetku belošských rodín. Prirodzene, na tieto a predošlé štatistiky už Mazurek nepoukazuje. To už nepasuje do jeho mentálnej výbavy a videnia sveta.

Podlosť Mazureka pokračuje

Podlosť príspevku Milana Mazureka je však aj v tom, že účelovo vyberá len tie zábery, kde černošskí protestujúci útočia na policajtov, či na odporcov, ktorí majú bielu pleť. Úplne inak by vyzeralo, ak by niekto vytiahol napr. tieto zábery (najmä prvé 3 minúty). Video za videom neadekvátnych až brutálnych útokov zo strany policajtov.

Ideme teraz tvrdiť, že všetci policajti sú zlí, opovrhnutia-hodní a všetci protestujúci sú naopak dobrí? Asi aj takí sú medzi nami. Svet však nie je čierno-bieli a áno, aj medzi protestujúcimi je kopec zlých ľudí. Ľudí, ktorí tieto protesty len sprosto zneužívajú. Pozri napr. tu alebo tu. Dokonca sám brat zabitého Georga Floyda protestujúcich vyzýva, aby sa nemstili, aby nerozbíjali, neničili.

Táto téma je bezpochyby nesmierne zložitá a neexistuje na ňu jedná, zázračná odpoveď či riešenie. Systematický rasizmus, resp. skôr nespravodlivosť, sú rozhodne v Spojených Štátoch prítomné. Milan Mazurek však vytiahol jednu, jedinú štatistiku, ktorú navyše nezasadil do veľmi potrebného kontextu. Účelovo vytiahol také videá, ktoré mu zapadajú do jeho pokrútených argumentov. Žiaľ, jeho voličom a sympatizantom to stačí.

Musíme sa však voči tomu pravidelne stavať. To, že Kotlebovci neuspeli v parlamentných voľbách tak ako sa očakávalo, je jedná vec. Nabudúce to ale môže skončiť úplne inak. Navyše, už dnes majú ich názory nebezpečné následky. Viď napr. postoj Slovákov k očkovaniu. Buďme rozumní, používajme rozum a argumenty. Ak mi chcete dať follow, môžete tak urobiť tu alebo tu.

Teraz najčítanejšie

Tarek Yacoob

Som študentom politológie na magisterskom stupni na Univerzite Komenského v Bratislave. Zaujímam sa o spoločenské a politické dianie a udalosti posledných dní ma nenechávajú chladným.