Denník N

„Nech ťa sila sprevádza.“ (May the Force be with you. Film Hviezdne vojny (1977))

„Len toto dočítam a začnem s tou úlohou. Počkať! To sa tá mačka naozaj vozí na vysávači?“ Spoznávate sa? Alebo: „Ešte treba roztriediť ponožky podľa množstva žmoliek, dierok a podľa farebných odtieňov a hneď potom dorobím projekt do školy.“

Áno, odkladáme, presúvame, prekladáme atď. Je ťažké nájsť motiváciu do učenia či práce, ak všetko naokolo volá po našej pozornosti. Facebook, Instagram, TikTok, YouTube a pod. A keď sme boli nútení zostať doma, je to o to ťažšie prinútiť sa plniť úlohy, keď všade naokolo je toľko rušivých elementov.

Sú chvíle, keď sa nám ale že totálne nič nechce. Ani len prstom pohnúť. Dôvod? Lebo sa nám proste nechce! Tak toto je lenivosť! A povedzme si narovinu, lenivý je tak trošku každý z nás. Ale, teraz vravíme o tom, že prácu, ktorú musíme dokončiť radšej odložíme a robíme niečo iné. Vnútri v nás je len akési mizivé zrnko motivácie, ktorá nás ženie vpred. Ak neustále svoje povinnosti odkladáte, ide o prokrastináciu. Je to chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (napríklad na zajtra). Aký je rozdiel medzi lenivosťou a prokrastináciou? Nuž, lenivosť je záležiťosť fyzická, kým prokrastinácia je o psychike.

Čo však spraviť? Ako tú motiváciu v sebe nájsť?

Odborníci radia sústrediť sa na to, ako začať. Urobiť k tomu vôbec krok. Vraj akonáhle začneme, zvyčajne pokračujeme aj ďalej. Podľa iných štúdií je to o emocionálnom nastavení. Údajne odkladáme veci na neskôr a nechávame sa uniesť tými „zábavnejšími“ preto, aby sme sa kladne naladili a hľadáme pozitívnu energiu, ktorá nás nakopne k úlohe, ktorú potrebujeme dokončiť. Ale, následne aj tak cítime vinu, že sme sa nevenovali tomu, čo tak či tak raz musíme dokončiť… Je to krátkodobé riešenie.

Motivácia je hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb, vedie nás k dosiahnutiu našich cieľov, či už osobných alebo profesijných. Je to vôľa niečo dosiahnuť.

Mnohí radia mať pred sebou cieľ, ktorý chceme dosiahnuť. Vizualizovať si ho, dať do obrázkov. A keď začneme strácať smer alebo príde onen slabý moment a my vybočíme zo smeru cesty, teda vzdialime sa od cieľa, treba si ho reálne pripomenúť. Vybaviť si, prečo to všetko vlastne robíme, toľko námahy navyše, prečo sme sa dali na túto cestu. A čo ňou reálne chceme dosiahnuť, pretože, ten cieľ tam je a raz sa tam dostaneme, ale čím viac budeme presúvať a odkladať, tým tá cesta bude dlhšia a kľukatejšia.

Koľko ľudí, toľko chutí a každého motivuje niečo iné, resp. jeho hnacím motorom je niečo iné.

Tu je zopár reálnych možností od študentov v našich Laboch, ako sa snažia nestratiť svoj cieľ. Pretože všetci dobre vieme, že keď sme náhle zostali doma, nájsť rovnakú silu takisto sa učiť a nepoľaviť je ťažšie ako sa javí.

Ako s prokrastináciou bojuješ?

✔    „Denno-denné pripomínanie si cieľov, sledovanie motivačných videí.“ GamesLab
✔    „Úlohy a veci, čo mám urobiť si neodkladám na poslednú chvíľu, ale robím ich čo najskôr, nech len nezleniviem a mám nejaký režim.“ IoTLab
✔    „Pomáha mi, že nechodím von medzi tie zombie, čo sa stále nejak chcú ulievať, idem si prikladom…“ HybridLab
✔    „Zapisujem si čo najviac vecí do kalendára, čo, kedy mám robiť, viem, že musím aspoň niečo spraviť, kým ma kalendár upozorní, že mám ísť robiť niečo iné.“ HybridLab
✔    „Viem, že keď spravím svoje povinnosti skôr, tak mám viac času na seba.“ GamedLab
✔    „Snažím sa mať v tom nejaký systém a uplatňovať pravidlo: Najprv práca a potom koláče.“      AppsLab

Odkiaľ čerpáš motiváciu? / Čo ťa ženie vpred?

✔    „…myslím pozitívne…“  IoTLab
✔    „Len idem … nedostávam sa do kontaktu s bezcieľnymi ľudmi.“ HybridLab
✔    „Vždy ma popoženie pravidelný sync, a keď vidím deadline dátum v kalendári.“ HybridLab
✔    „Motiváciu čerpám skôr z toho, že sa chcem niečo naučiť. Vpred ma ženie feedback …“       HybridLab
✔    „Keď mám viac času, tak teraz je šanca na to, aby som riadne vyvíjal svoje skills.“ GamesLab
✔    „Pocit, že som len tak nepremárnil môj čas a bol produktívny.“ AppsLab

Ako uvádzajú mnohé zdroje, najlepšie sa vie práci vyhýbať inteligent. Nakoľko jeho výhovorky sú vždy veľmi silné argumenty. Ale, dôležité je správne si zorganizovať svoju prácu, vybrať si tú najdôležitejšiu úlohu ako prvú a aj ju naozaj dokončiť.

Nuž, hláška: ‚odlož prácu na zajtra a máš deň voľna‘, v tomto prípade motivačná veľmi nebude. Odkladanie práce na neskôr nás skôr demotivuje a psychicky deptá, pretože sa jej nezbavíme, ale ju iba zapraceme ďalšímí vecami. Čiže, žiadne výhovorky a poďme sa pustiť do práce, aby sme si s pocitom víťazstva užili chvíle voľna ;-).

Autorka článku: Lenka Košaňová
Autorka je expertná dobrovoľníčka vzdelávacej organizácie OpenLab

Teraz najčítanejšie

OpenLab

OpenLab je vzdelávací program pre školy vytvorený odborníkmi z top slovenských firiem na princípoch open source a demokratickej spoločnosti. Pod vedením odborníka z praxe LabMastra, študenti v rámci vyučovania pracujú v tímoch na reálnych projektoch s firmami - partnermi OpenLab-u, pričom získavajú mäkké zručnosti a digitálne zručnosti v technológiách 21. storočia. OpenLab postupne rozširujeme ako neziskový vzdelávací projekt s cieľom otvoriť OpenLab-y zamerané na rôzne IT technológie na čo najväčší počet škôl vo všetkých slovenských regiónoch. Veríme, že OpenLab bude natoľko úspešný, že sa stane štandardom vzdelávania na Slovensku. OpenLab partneri: SPŠE Hálova 16, Bratislava, SPŠ IT, K.N. Mesto, WEZEO, PowerPlay Studio, Siemens Healthineers, ASIT