Denník N

IPO Warner Music „bodovalo“ napriek koronakríze

Hudobné vydavateľstvá boli pred desiatimi rokmi „na umretie“ kvôli pirátom. Dnes sa trojka trhu triumfálne vrátila na trhy a prekonala očakávania. Koronakríza sa aj napriek obavám na vstupe na burzu nijako neprejavila.

Hudobné vydavateľstvo Warner Music sa počas uplynulej stredy vrátilo na burzu a stalo sa zatiaľ najväčším IPO roku 2020. A to napriek tomu, že niektoré firmy svoj vstup aktuálne odkladajú kvôli pandémii COVID-19. Pred emisiou kvôli veľkému záujmu potenciálnych investorov firma dokonca zvýšila objem svojich ponúkaných akcií z pôvodných 70 na 77 miliónov.

Emisná cena za jednu akciu bola stanovená na 25 USD. Ale akcie vydavateľstva odštartovali novú éru na burze Nasdaq na cene 27 USD za akciu. Hodnota akcií sa počas prvého obchodného dňa vyšplhala tesne cez 30 USD za akciu, čo predstavuje rast na úrovni takmer 20,5 percenta.

Graf: Vývoj hodnoty akcií Warner Music počas prvého obchodného dňa v porovnaní s poslednou obchodovanou hodnotou v roku 2011. (Zdroj: Tradingview.com)

Warner Music počas IPO získala od investorov celkovo 1,9 miliardy USD a trhová kapitalizácia firmy sa vyšplhala na 12,75 miliardy USD. Prekonala tak prvotné očakávania analytikov, ktoré odhadovali hodnotu firmy približne na úrovni 6 miliárd USD.

Spoločnosť už v minulosti bola kótovaná na burze v New York Stock Exchange (NYSE) do roku 2011, kedy ju za približne 3,3 miliardy USD kúpila investičná skupina Access Industries, ktorá je väčšinovým vlastníkom a spadá pod miliardára Leonarda Blavatnika. Posledná hodnota akcií sa v tom čase podľa dostupných informácií z Tradingview.com pohybovala okolo 8 USD za akciu.

Odvtedy prešla firma so sídlom v New Yorku (a rovnako aj ďalšie nahrávacie spoločnosti na trhu) veľký kus cesty a jej pozícia sa výrazne zlepšila najmä vďaka rozvoju predplatiteľských hudobných streamovacích služieb, ako je napríklad Spotify, Deezer,  Tidal, Google Play Music alebo Apple Music. Vďaka nim dokázali nahrávacie spoločnosti vykompenzovať straty spôsobené pirátstvom a opäť stabilizovať svoje miesto na trhu.

Momentálne si Warner Music drží pozíciu tretej najväčšej nahrávacej spoločnosti na svete podľa podielu na trhu a spolupracuje s takými zvučnými menami ako je Madonna, Ed Sheeran alebo James Taylor. V prvej trojici sa nachádza spoločne s Universal Music Group a Sony Music Entertainment.

Počas uplynulého fiškálneho roka, ktorý sa skončil v septembri 2019 firma vykázala výnosy vo výške 4,48 miliardy USD a zisk 258 miliónov USD.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).