Denník N

CoolTajneR doposiaľ navštívilo viac ako 1500 návštevníkov

Na Bystričanov čaká ďalší bohatý program až do konca leta.

Projekt CoolTajneR, ktorý potrvá od 1. júla až do 1. septembra, má za sebou prvú štvrtinu svojho programu. Doterajší program si prišlo priamo na námestie pred dom kultúry pozrieť odhadom viac ako 1500 divákov a tento počet kontinúalne s prebiehajúcimi akciami neustále narastá. Najbližšie dni budú patriť jednak mamičkám a ich najmenším ratolestiam, ale i najväčšiemu rodinnému pikniku v Považskej Bystrici, ktorý bude spojený s hľadaním stratených kľúčov od veľkého sladkého pokladu.

divadlo2

Program CoolTajneRu od 20.7. do 31.7. 2015

22.7. streda – Víťazný pohár majstrov sveta

Udalosť ako ušitá pre najmenších i veľkých fanúšikov športu. Už v stredu 22. 7. o siedmej hodine večer do CoolTajneRu zavíta člen víťazného slovenského hokejbalového tímu, ktorý so sebou prinesie majstrovský pohár. Roman Bujdák, člen hokejbalového tímu z Považskej Bystrice, príde s trofejou, porozpráva o úspechu národného tímu a, samozrejme, veľmi rád sa so záujemcami aj odfotí.

23.7. štvrtok – Čo ste vždy chceli vedieť o pôrode

Od 16:00 bude prebiehať diskusia s členkami troch občianskych združení – MAMILA, Ženské kruhy a Slovenské duly, od ktorých sa dozviete viac o ich činnostiach, úspechoch aj prekážkach, ktoré musia prekonávať. Dotkneme sa tém podpory rodiacej ženy, dojčenia a podpory prirodzenej starostlivosti o dieťa, určite príde reč aj na situáciu v slovenských pôrodniciach. Aby sa rodičia mohli lepšie zapojiť, budú pripravené aj aktivity pre deti.

O 20:00 premietanie filmu Sloboda pre pôrod, ktorý opisuje príbeh maďarskej pôrodnej asistentky Ágnes Geréb, ktorá vlastnou slobodou platí za podporu žien v ich slobodných rozhodnutiach.

Každú stredu od 9 do 11 stretnutia s laktačnou poradkyňou Dankou o dojčení, nosení, kontaktnom rodičovstve a prirodzenej starostlivosti o dieťa.

divadlo4

25.7. sobota – Rodinný víkend spojený s najväčším piknikom v Bystrici, hľadanie kľúčov od veľkého sladkého pokladu

Táto sobota bude od 15:00 patriť celým rodinám. Pozývame všetkých Bystričanov na najväčší bystrický piknik, spojený s grilovačkou a bohatým programom pre najmenších. Už o štvrtej popoludní vypukne hľadanie stratených kľúčov od veľkého sladkého pokladu. Tie pre nich poctivo ukryla maškrtná ježibaba, no je ochotná deťom kľúče dať, pokiaľ obstoja v rôznych zábavných disciplínach, ktoré si pre ne pripravila.

Okrem hľadania pokladu si budú môcť deti spoločne s rodičmi vyskúšať batikovanie tričiek, tiež si budú môcť vyrobiť lampión a večer na ne čaká lampiónový sprievod.

Návštevníkov prosíme, aby si na piknik zabezpečili vlastný gril či stravu podľa osobných požiadaviek, pre deti na batikovanie biele tričko, ktoré si následne môžu odniesť domov a zaváraninový pohár na výrobu lampiónu.

O pitný režim pre návštevníkov sa postará kaviareň Retro Music and Coffee v spolupráci so spoločnosťou Gastrovia – bude sa zdarma podávať ľadový čaj a káva.

divadlo1divadlo6

25.7. sobota – Vývrtka na tému archeológie v Považskej Bystrici s hudobným hosťom

Počas diskusného večera vyspovedajú kolegovia z Púchovského združenia Mŕtva kosť pána Ladislava Janecha, vášnivého amatérskeho historika a zberateľa z Považskej Teplej, ktorý si v podkroví svojho domu zriadil vlastné mini múzeum zo zozbieraných exponátov. Dozviete sa veľmi veľa o histórií regiónu, zabudnutých remeslách či zaujímavostiam, o ktorých ste ani nevedeli. Hudobným hosťom večera bude Róbert Fapšo.

26.7. nedeľa – Ukážka výcviku psíkov kynologického klubu

Ukážky základnej poslušnosti, vyhľadania páchateľa, agility (čo znamená, že psík prekonáva rôzne prekážky) a prvkov z dogdancingu (čo je tanec so psom) ukážu tréneri kynologického klubu v nedeľu o 18:00. Samozrejme, že si každý môže zobrať so sebou aj svojho štvornohého kamaráta. Určite bude aj priestor pre otázky ohľadom výcviku alebo výchovy.

26.7. nedeľa – Zhodili si Američania dvojičky sami a dá sa rakovina liečiť mrkvovou šťavou?

Posledná júlová nedeľa bude od 19:00 patriť lovcovi konšpirácií, Bystričanovi Jurajovi Smatanovi, ktorý pred niekoľkými mesiacmi zostavil list konšpiračných webov a začal sa tejto tematike podrobnejšie venovať. Vo svojej prednáške sa dotkne tých najznámejších konšpirácií, poukáže na ich labilné základy a spornosť v argumentácii, zároveň bude hovoriť aj o prevencii ako sa nestať obeťou či aktívnym šíriteľom fám a bludov.

divadlo3divadlo5

O projekte CoolTajneR

Cieľom projektu je aktívnym prístupom Bystričanov a občianskych združení, ako aj miestnych firiem, vytvoriť pre obyvateľov Bystrice kultúrno-spoločensko-športové útočisko, kde sa budú môcť počas celého letaa realizovať v rôznych oblastiach. Potrvá od 1.7.2015 do 1.9.2015 – teda počas celých letných prázdnin.

CoolTajneR sa chce zamerať na všetkých obyvateľov mesta bez rozdielu veku či záľub – pripravuje pre všetkých návštevníkov množstvo koncertov lokálnych i cezpoľných hudobných skupín a umelcov, rôzne besedy, diskusie, vernisáže miestnych umelcov, divadelné predstavenie, rôzne workshopy, stredovekú dedinu, premietanie filmov, tančiarne pod holým nebom, ale aj tematické víkendy pre mamičky s deťmi či celé rodiny, ako aj pre seniorov.

Všetky podujatia v rámci projektu CoolTajneR, na ktoré vás organizátori i účinkujúci srdečne pozývajú, sú bezplatné a určené pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta. Viac na www.cooltajner.sk.

Veľká vďaka patrí všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim a sponzorom – firme Bonfiglioli, Nadácii Medeko a spoločnosti Megawaste.

Autor: Tomáš Bořuta

Teraz najčítanejšie

CoolTajneR

Kultúrno-spoločensko-športový program obyvateľov Považskej Bystrice pre ostatných obyvateľov a návštevníkov.