Denník N

Ďakujeme za dva mesiace spoločného života doma

Bubka, šiška, dubáčik – takto láskyplne volali svoje dievčatko rodičia malej Majky. Hoci čas, ktorý mohli s dcérkou stráviť, nebol dlhý, dnes majú naň krásne spomienky. Navždy si budú pamätať niekoľko týždňov, ktoré namiesto pobytu v nemocnici prežili doma, v pokoji, spolu, ako rodina.

Majkina mama sa pri spomienkach na dcérkine nežné prezývky usmieva.

„Majka sme ju takmer nevolali. Vyzerala ako malý hríbik, preto bubka a dubáčik.“

Bubka Majka sa narodila s viacerými vážnymi poruchami mozgu a s epilepickými záchvatmi, ktoré nereagovali na liečbu. Príčinou bol genetický sydróm, ktorý  jej nestihli určiť. Prvé štyri mesiace života bola Majkiným domovom nemocnica. Pre jej mamu a otca, ktorým sa narodila ako prvé bábätko, to bol veľmi náročný čas.

„Nevedeli sme presne, čo je našej dcérke, nič nebolo isté. V nemocnici sme boli samé dve, bez môjho manžela, s cudzími ľuďmi. Majka absolvovala množstvo vyšetrení a nevedela som si predstaviť, ako sa bude jej stav vyvíjať, čo budeme robiť.  Potom nám jedna pani doktorka povedala o detskom hospici Plamienok,“ rozpráva Majkina mama.

Priznáva, že o neziskovej organizácii Plamienok, ktorá sa venuje detskej paliatívnej starostlivosti o nevyliečiteľne choré deti, nevedela vôbec nič. „Nikdy som o Plamienku nepočula, manžel však áno. Stretli sme sa s MUDr. Máriou Jasenkovou a porozprávali sme sa, ako by vyzeral náš život doma podporou a starostlivosťou Plamienka. Spočiatku som rozmýšľala, prečo by sme práve my mali potrebovať ich pomoc. Medzitým sa však Majkin stav zhoršoval. Napokon som sa s obavami manžela pýtala – a myslíš, že nás Plamienok určite príjme? Budeme môcť ísť domov? Napokon bolo rozhodnuté. Naozaj sme šli!,“ hovorí mama dievčatka s úsmevom.

Na dva mesiace, ktorí prežili všetci traja spolu doma, spomína s láskou.
„Ten pokoj, pohodlie a istota, že v prípade nutnosti nám Plamienok okamžite pomôže – to sa nedá ani opísať. Pani doktorka Jasenková nám denne volala, posielali sme jej množstvo fotiek, videií, so všetkým sme sa na nich mohli obrátiť. S Plamienkom sme riešili Majkine vážne záchvaty, ale aj kožné problémy. Nemuseli sme behať po vyšetreniach.  Konečne sme mohli byť spolu, ako rodina. Mohli nás navštevovať moji rodičia, moja sestra s krstniatkom. Po dlhom čase v nemocnici sme si konečne vydýchli a užívali si spoločné chvíle,“ hovorí Majkina mama.

S odpoveďou na otázku, čo by odkázala rodičom detí, ktorí sú v podobnej situácii, neváha: “Zoberte vaše bábätko domov. My sme to s pomocou Plamienka zvládli. Dva mesiace sme prežili doma s našou dcérkou a budeme si navždy pamätať každý okamih. Naša Bubka vďaka Plamienku nemusela zomrieť v nemocnici.“

V Plamienku pomáhame, aby krátky život nevyliečiteľne chorých detí bol radostnejší. Navštívte náš zázračný eshop a darujte deťom ako Majka zázračný deň v teple domova. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.