Denník N

Voľná nedeľa

Milí čitatelia,
dovoľte aj mne ako mladému človeku, ktorý je v neustálom kontakte nie len s mladými ľuďmi, vyjadriť sa k predmetnému návrhu zákona o voľnej nedeli.
Myslím si, že všetci  si uvedomujeme, že rodina je základná bunka spoločnosti. Aj ja ako kresťan vnímam rodinu ako taký symbol viery. Za normálnych okolností  by som s radosťou doprial, aby matka, otec a deti trávili čo najviac voľného času spolu, aj v nedeľu.
Na druhej strane sa musíme k návrhu zákona postaviť pragmaticky. Predtým, ako plošne zatvoríme obchody v nedeľu sa musíme postarať o to, aby mohli rodičia  svoje deti uživiť, aby mali rodičia prácu a aby mohli navštíviť napríklad ZOO alebo aby v tú nedeľu mohli ísť na kúpalisko či na nejakú inú atrakciu. To sa nám podarí len v prípade, keď sa bude ekonomicky dariť aj Slovensku. Len vtedy sa bude dariť aj rodinám. Áno, v Rakúsku voľná nedeľa funguje ale v Rakúsku majú rodiny podstatne iné ekonomické podmienky.  Na Slovensku rodinám pomôže každé jedno euro aj z príplatkov za odpracovanú nedeľu.
Všetci by sme si mali uvedomiť, že ekonomická situácia na Slovensku začína byť veľmi komplikovaná. Prognózy hovoria o desaťtisícoch Slovákov, ktorí skončia na úradoch práce. Automobilový priemysel, na ktorom sme závislý, stagnuje.
Je podľa mňa veľmi nezodpovedné presadzovať v tomto ťažkom čase návrh, ktorý môže spôsobiť, že vďaka nemu príde o svoju prácu a o svoje živobytie tisíce rodín. V Maďarsku tu jeden pokus už bol, no priniesol prepúšťanie a spomalenie ekonomiky, a toto naozaj nie je podpora rodín, práve naopak.
Prosím, nechajme si tento návrh zákona do lepších časov, keď sa ekonomike bude dariť a keď tým rodinám naozaj pomôžeme a nie teraz, keď to môže mať opačný efekt. Zatvorenie prevádzok celkom iste zníži potrebu pracovnej sily v maloobchode a službách. Navyše, ako som už spomínal, v nedeľu majú zamestnanci či brigádnici možnosť privyrobiť si až o desiatky eur viac na príplatkoch, ktoré za svoju prácu v nedeľu dostávajú.
Vystupujem za rečníckym pultom aj preto, aby som podporil mladých študentov, ktorí cez týždeň študujú. Tí si môžu privyrobiť na svoje živobytie či na internátny život väčšinou a hlavne iba počas víkendov, ako predavači či skladníci.
Na záver ešte spomeniem citát jednej pani predavačky Lucie, ktorý som si prečítal v médiách. Citujem: „Bola som nábožensky vychovaná, ale pracovať v nedeľu v dnešnej ťažkej situácii sa mi nezdá ako hriech, ale ako boží dar“.
Takže najprv si urobme Slovensko také, aby pre rodiny v ňom neboli poplatky za prácu v nedeľu  bytostne dôležité a potom pouvažujme spoločne o tom, aby sme v nedeľu zatvorili všetky maloobchodné prevádzky. Myslím, že existujú aj iné cesty, napríklad dohody zamestnanca so zamestnávateľom o tom, či chcú pracovať v nedeľu alebo nie a podobne.
Ďakujem

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.