Denník N

Japonsko plánuje iniciovať stanovisko k situácii v Hongkongu

Ostrov vychádzajúceho slnka pociťuje obavy z ohrozenie vzťahov s Hongkongom

Na samite vedúcich predstaviteľov G7 chce Japonsko predstaviť návrh právnych predpisov na ochranu demokracie v Hongkongu. Japonský premiér Shinzo Abe uviedol, že situáciu v Hongkongu sleduje s obavami a čínske rozhodnutia podľa neho ohrozujú hongkongskú autonómiu a slobodu.

Hongkong je pre obe ekonomiky dôležitým spojencom aj v oblasti ľudských práv. Premiér Shinzo preto dúfal, že sa podarí dosiahnuť rozumné riešenie, ktoré by nenarušilo systém „jeden národ, dva režimy“, a umožnilo pokračovanie pôvodnej dohody.

  1. mája schválil čínsky parlament sporný zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Podľa kritikov nerešpektuje demokratické princípy, ktoré boli Hongkongu prisľúbené po roku 1997, kedy sa po 99 rokoch britskej správy vrátil pod administráciu Číny. Japonsko okamžite vyjadrilo obavy z krokov Pekingu a vyzvalo čínskeho veľvyslanca k reakcii.

„Čínskej strane sme na vysokej diplomatickej úrovni tlmočili naše stanovisko a náš postoj je zrejmý aj v medzinárodnom meradle“, uviedol hlavný tajomník japonskej vlády Yoshihide Suga.

Napäté vzťahy medzi USA a Čínou v súvislosti so situáciou v Hongkongu dostávajú Tokio do citlivej pozície aj kvôli plánovanej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pching, ktorá sa posunula z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19. Japonský minister zahraničných vecí Toshimitsu Motegi uviedol, že návšteva čínskeho prezidenta sa neuskutoční skôr ako samit skupiny G7, ktorý Donald Trump posunul na september. Plán amerického prezidenta Trumpa prizvať na samit aj Rusko, Austráliu, Indiu a Južnú Kóreu, môže napäté vzťahy s Čínou vystupňovať a Japonsko by sa počas návštevy čínskeho prezidenta ocitlo v neľahkej diplomatickej pozícii.

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.