Denník N

Tá naša nezávislosť (demokracia) po slovensky

Toto sa žiaľ opakuje dookola… Vždy, keď vládnu „socialisti“ = bývalí komunisti, tak sa skutok nestal, súdy nevedia nič zablokovať, nič sa nedá vyriešiť, exekútori nepodávajú návrhy na zablokovanie atď. A zrazu tam nie sú komunisti a všetko ide. Polícia zatvára, súdy vydávajú predbežné opatrenia, štát blokuje majetok Pente atď.

Nie že by som sa netešil, že to konečne funguje. Neteší ma, čo to vypovedá o našom štáte.

Vypovedá to, že sme „papierová“ demokracia. Na papieri všetko funguje. Máme jedny z najlepších zákonov, máme pomaly najviac policajtov na obyvateľa, máme dokonca aj špecializované súdy… ale ľudia, dokonca tí najdôležitejší, ktorí by mali chrániť tieto zákony, sa správajú ako – podriadené ovečky. Bez hrdosti.

Správajú sa, akoby stále slúžili komunistom a nie zákonu, akoby sa z toho „zvyku“ nikdy nedostali. Ani tí noví. A ak je to tak, netreba sa hrať, že to je inak, ale pomenovať to nahlas.

Druhá vec, čo ma zaráža, že státisíce ľudí toto vidí, že ako sa za „vlád“ komunistov nielen neustále kradne, ale dokonca jasne a viditeľne sa ľudia – v polícií, na prokuratúre a na súdoch – boja, a oni tých gaunerov volia ďalej.

A vôbec im pritom nevadí, že ich cez ustráchaných a ovládnutých policajtov, prokurátorov či sudcov pripravia o majetok. Viď tam, kde vraj „nič nie je“ – Východ. A deje sa to aj inde, aj u nás na Orave.

Od revolúcie už ubehlo 30 rokov, v 30-tich rokoch to už býva u človeka šikovný vyrovnaný sebavedomý človek. Náš štát je aj po 30-tich rokoch stále na úrovni batoľaťa :( Niekedy mám dojem, že aj celkom infantilného batoľaťa, ktorému by nezaškodila k lepšiemu vývinu lepšia škôlka…

Dobre, a čo ďalej?

Dobre, posťažovali sme si (posťažoval som sa). A čo ďalej? Žiadne nezávislé výberové konania? Zasa vymeníme ich ľudí za našich, aby to o 4 – 8 rokov mohli aj oni zopakovať? Stále sme sa nepoučili z opakujúcich sa chýb? Stále sme sa nepoučili z „Lopatku“? (Ani vymeniť za najlepších nič nerieši.)

A z Mečiara, Fica, Kaliňáka, Kočnera a Baštrnáka?

Papierová demokracia

Kto prevedie Slovensko od papierovej demokracie k tej ozajstnej? A kedy budeme mať odvahu a hrdosť prestať sa konečne podriaďovať sa bývalým komunistom ako tá posledná ovečka?

Zamyslime sa. A potom sa pýtajme aj tých našich, čo teraz vládnu, či, a vlastne ako to chcú napraviť… Lebo len to nám pomôže. Zbožné „mečanie“ v košiaroch jedných alebo druhých pánov nám k ničomu nepomôže.

Nech takéto správy sú v podobných nekalých konaniach bežné. A nie „skutok sa nestal“, lebo vládneme my – komunisti. Nech už nie sme o ďalšie 4 či 8 rokov len „papierovou demokraciou“.

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.