Denník N

Humorista Andrásy a sloboda ženy

Ak ste pro-life, ak vás tak dojímajú ručičky, nožičky a hlavičky, tak v prvom rade myslite na tie stovky, tisícky a milióny žien, ktorých ručičky, nožičky či zadočky sa dennodenne stávajú terčom sexuálneho obťažovania.

Nebudem reagovať na osobu pána humoristu, jeho vyjadrenia si len požičiam, aby som na nich ilustrovala nelogiku zmýšľania niektorých ľudí. Pán veľký humorista asi ani nevedel ako, no na svojom facebooku v priebehu pár dní zhrnul, ako funguje naša empatická spoločnosť.

Začalo sa to primitívnym statusom, ktorý stupídnym spôsobom vyjadroval nesúhlas s interrupciami. Všímavý čitateľ azda z tých trápnych riadkov vyčítal, že humorista nesúhlasí s interrupciami a pani Pietruchovej želá nenarodenie.

Následne sa humorista vyjadril k sexuálnemu obťažovaniu a znova exkluzívne primitívnym spôsobom vyjadril svoj názor. Z toho statusu zase pozorný čitateľ vylúštil, že humorista nevidí na sexuálnom obťažovaní nič zlé. Navyše, ženy, ktorým sexuálne obťažovanie prekáža, sú škaredé a ich vnímanie toho, čo je obťažovanie, je touto menejcennosťou značne pokrivené.

Nuž a svoju spŕšku názorov zakončil srdcervúcim statusom o ručičkách a nožičkách nenarodených detí a vražedných sklonoch žien, ktoré podstupujú interrupciu. Žena by si mala dobre premyslieť, či chce splodiť dieťa a ak otehotnie, je to jej zodpovednosť či nezodpovednosť.

Vyjadrenia tohto pána trpia značným nedostatkom. Protirečia si. Na jednej strane je v poriadku sexuálne obťažovanie a telo ženy je v takomto prípade telo patriace mužovi, ktorý je ovládaný pudmi či nedostatkom rozumu. Na druhej strane má žena právo slobodne o svojom tele rozhodovať pred otehotnením, aby nedochádzalo k neželaným tehotenstvám.

Žiaľ, v spoločnosti, kde je tolerované sexuálne obťažovanie a hranice ženského tela určuje prísediaci muž, je skutočne náročné predchádzať neželaným dotykom, návrhom a v konečnom dôsledku aj sexuálnym stykom a tehotenstvám. Zdá sa vám to možno prehnané, no pri hlbšom skúmaní a zamyslení sa skutočne dostanete k tomu začarovanému kruhu. Ženské telo patriace mužovi, ktorý sa jej slobodne môže dotýkať, inak bude žena hysterická ohrdnutá škrata. Ženská sloboda, ktorá má zabrániť neželaným tehotenstvám, pretože žena má rozhodovať o svojom tele pred otehotnením. Kedy je ten moment ženskej slobody, o ktorom vravíte? Keď sa slobodne žena ozve, že nesúhlasí s vaším dotykom, vyurážate všetky ženy, ktoré presadzujú bojujú proti sexuálnemu obťažovaniu. Mnoho mužov má domnelý pocit, že žena, ktorá kráča po ulici oproti, je automaticky vhodným objektom pre jeho sexistické poznámky a dotyky. Mnoho ľudí má domnelý pocit, že neželané tehotenstvo je zlyhaním ženy a jej zbrklým rozhodnutím.

Vážení páni odborníci na etiku a maternice. Mýlite sa, ak si myslíte, že je v poriadku sexuálne obťažovať ženy a brať im ich slobodu a zároveň hovoriť o ženách, ktoré podstúpia interrupciu ako o vrahoch. Tolerancia a necitlivosť k sexuálnemu obťažovaniu iba prispieva k tomu, že ženy nemajú možnosť slobodne sa rozhodnúť ešte pred otehotnením. Ak ste pro-life, ak vás tak dojímajú ručičky, nožičky a hlavičky, tak v prvom rade myslite na tie stovky, tisícky a milióny žien, ktorých ručičky, nožičky či zadočky sa dennodenne stávajú terčom sexuálneho obťažovania. Takáto atmosféra v spoločnosti je ideálnou pôdou pre ďalšie a ďalšie neželané tehotenstvá, ktoré končia interrupciou, ktorá, verte či nie, je traumatická najmä pre ženu.

Teraz najčítanejšie