Denník N

Verbálne agresívna osoba

Medzi hádkou dvoch rovnocenných osôb a napadnutím od agresora je rozdiel. Verbálne agresívna osoba totižto nemá za cieľ vyriešenie konfliktu a byť opäť za dobre, ale vyvrieskať sa, zbaviť sa hnevu a frustrácie.

Doporučená hudba: Danheim – Runar

V skutočnosti ty nie si tá, ktorá ho nahnevala. Len ťa využíva na „vypustenie“ svojich emócií, pretože má dojem, že si to môže dovoliť.

Klasický agresor

Ide o klasického agresora, ktorý má pre svoje správanie pripravených hneď niekoľko ospravedlnení, do budúcna množstvo výhovoriek a veľmi rád ti celú situáciu mizinterpretuje tak, aby jeho správanie vyzeralo oprávnené a vyprovokované, zatiaľ čo ty budeš pôsobiť labilne, hlúpo až šialene. Aj toto ti rád dokáže a podloží ďalšími mizinterpretovanými príbehmi a zvláštnymi úsudkami o tom, kým si. Jeho prerozprávania vašich interakcií vždy budú iné ako tie tvoje a presne tak budú vzdialené i od nezávislého opisu týchto situácií.

Samozrejme, jeho pravda bude mať pre neho vždy väčšiu váhu a to, či mu poskytneš svoje zámery a budeš s ním zdieľať svoje dojmy a pocity alebo nie, je irelevantné. Resp. by bolo irelevantné, ale ty vďaka tejto ignorácii a prekrúcaniu uvidíš, že konflikt nevznikol tvojim zapríčinením. To agresor má určité problémy. A je na ňom, aby sa dal do poriadku.

Počas napadnutia máš niekoľko možností

Môžeš si stáť za svojim a nesúhlasiť. V tomto prípade je pravdepodobné, že to bude vnímať ako provokáciu, snahu o to mať nad ním prevahu a oprávnenie pre stupňovanie svojho násilia. Taktiež to môže vyhodnotiť ako drzosť, aroganciu alebo i útok. Samozrejme, to, že celý konflikt začal on je pre neho v poriadku, lebo jeho napádanie je oprávnené a ospravedlniteľné.

Môžeš ustúpiť v snahe ukončiť konflikt. V hádke takýto prístup funguje, pretože to v ten moment prestáva byť o egu a sebaobrane a začína to byť o spolupráci a nájdení riešenia, kompromisu. Ale v prípade agresora to fungovať nebude. Niektorí agresori to ignorujú a ďalej pokračujú vo svojom emocionálnom výleve. Iní tento tvoj pokus o udobrenie sa prekrútia. Buďto sa z neho stane snaha o to ho oklamať a zmanipulovať. Alebo si náhle uvedomí, že to čo tvrdil predtým, myslel úplne inak. A teda po novom s ním vlastne nesúhlasíš. Takisto nie je výnimkou, že jednoducho otvoria inú tému.

Môžeš sa rozhodnúť, že na neho nebudeš reagovať a necháš ho sa ukľudniť. Keďže pre to, aby sa upokojil a začal správať normálne, nestačí vyriešiť tento konflikt (o ktorom to reálne nikdy nebolo), môžeš mať dojem, že zareagovať nemá zmysel. I tak bude všetko, čo povieš či urobíš prekrútené alebo preignorované. Prípadne teda nadhodí inú záležitosť, ktorá mu dokazuje, aká si hlúpa, labilná, manipulatívna a zákerná. Ale keď už on sám sa vzdal zodpovednosti a kontroly nad svojim správaním a nechce si stanoviť hranice tam, kde ich každá slušná osoba má, je potrebné, aby si tak urobila ty. Lepšie povedané, aby si si obhájila tie svoje hranice. Kvôli sebe.

Rovnako je dobré, aby nemal priestor pre dojem, že sa k tebe môže správať podľa vlastného uváženia. Ako každý agresor nemá dostatočne vybudovaný charakter ani ucelenú osobnosť na to, aby bol tejto dôvery hodný.

Dôsledky napadnutia

Keďže sa voči tebe správa zle, zatiaľ čo svetu ukazuje ako tak úctyhodnú tvár, potrebuje, aby ťa ostatní vnímali ako nedôveryhodnú a neuverili ti, ak začneš rozprávať. Prípadne, aby na základe toho, čo o tebe vďaka nemu vedia, dokázali samostatne nájsť ospravedlnenie pre jeho činy. Pravdepodobne ťa teda začne pred ostatnými očierňovať a vykresľovať ako zlú, zákernú, narušenú, hlúpu,…. Veľa z nich s ohováraním začína ešte predtým, ako si dovolia na teba.

A ako sme si už povedali, pokiaľ bude vidieť, že si takéto správanie môže bez nesenia následkov dovoliť, je možné, že začne svoje správanie stupňovať. Preto je potrebné zareagovať hneď v úvode tohto toxického vzťahu.

Stoj si za svojim. Udržuj vzťahy s ostatnými a rozprávaj im, čo sa ti deje. Nenechaj sa gaslightnúť. A pokiaľ nedôjde k zmene, zo vzťahu odíď. Jeho správanie neospravedlňuj a prestaň očakávať tú zmenu, ktorej sa tak vehemontne bráni.

Hlavne zabráň tomu, aby ti agresívne správanie pripadalo tak normálne, akým je pre neho.

Teraz najčítanejšie