Denník N

Praktická pomoc smútiacemu priateľovi

Pre smútiaceho môže byť veľmi náročné zvládnuť každodenné úlohy. Zvlášť počas prvých mesiacov po strate môže byť praktická pomoc veľmi potrebná. Vášmu priateľovi to pomôže tráviť viac času so sebou samým a tiež vyrovnať sa s celou škálou emócií počas smútenia.

Tento článok sme pre Vás pripravili ako súčasť projektu „Ako pomôcť smútiacemu priateľovi“.  Nechajte sa inšpirovať článkami  s originálnymi ilustráciami Daniely Olejníkovej, praktickými odporúčaniami našich terapeutov a rozhovormi v našich podcastoch.

Pre smútiaceho môže byť veľmi náročné zvládnuť každodenné úlohy. Zvlášť počas prvých mesiacov po strate môže byť praktická pomoc veľmi potrebná. Vášmu priateľovi to pomôže tráviť viac času so sebou samým a tiež vyrovnať sa s celou škálou emócií počas smútenia. Zároveň tým ukazujeme, ako nám na priateľovi záleží. Skúste ponúknuť pomoc v nasledujúcich veciach:

Pomôžte rodine vybaviť úradné záležitosti.
Je pravdepodobné, že po úmrtí je smútiaci zahltený mnohými novými povinnosťami. Vybaviť pohrebnú službu, objednať kvetiny, odpovedať na kondolencie… v tomto čase môže byť veľkou pomocou mať po boku niekoho, kto vás bude sprevádzať na úrady, pomôže vybaviť potrebné záležitosti, pripomenie termín splatnosti alebo dokonca sám uhradí časť nákladov. Predovšetkým po strate partnera a jeho príjmu môžu financie predstavovať pre rodinu problém. Poskytnite rodine kontakty, ktoré môžu potrebovať – psychológ, psychiater, sociálny pracovník atď.

Ponúknite sa, že sa postaráte o deti.
Vaša prítomnosť prospeje nielen vášmu priateľovi, ale aj deťom. Starostlivosť o deti je často náročná aj v bežných situáciách. Ak navyše rodina smúti, môže byť fajn mať priateľa, ktorý sa s deťmi nejaký čas zahrá, vezme ich na prechádzku alebo do kina. Poskytnete tak priestor rodičom, aby získali čas pre seba a zároveň pomôže deťom na chvíľu sa odpútať od smútku a ťažkostí, ktorým rodina čelí.

Navarte slávnostné jedlo.
Skúste napríklad navrhnúť priateľovi, že by ste ho radi na víkend navštívili a pri tej príležitosti pripravili slávnostný obed. Spoločne strávený čas pri jedle môže odľahčiť atmosféru a pomôže nadviazať rozhovor.

Pozvite priateľa na aktivitu, ktorú má rád.
Krátka prechádzka môže smútiacemu priateľovi pomôcť “vypadnúť” z domu a udržať kontakt s vonkajším svetom. Ak ho dobre poznáte, pravdepodobne viete, čo rád robí a aké má koníčky. Zožeňte lístok na nejaké podujatie a pozvite ho naň. Buďte pripravený aj na odmietnutie. Neberte to príliš osobne a prijmite fakt, že napriek jeho vďačnosti na to ešte nemusí byť emocionálne pripravený.

Navrhnite, že pomôžete s domácimi prácami.
V momentoch, kedy je žiaľ stále veľmi silný, môže Váš priateľ oceniť pomoc v domácnosti. Urobiť nákup, navariť alebo upratať môže byť momentálne nad jeho sily. Je dôležité mať v domácnosti dostatok potravín, najmä ak sú v rodine deti. Vyhne sa nákupom na poslednú chvíľu a zbytočnému stresu. Pamätajte, že váš priateľ nemusí mať v tomto ťažkom období kapacitu riešiť chod domácnosti.

Ponúknite sa, že vyvenčíte psa.
Venčenie psa v období smútenia môže byť pre priateľa zaťažujúce, najmä preto, že všetečné otázky susedov priateľa opakovane vystavujú nepríjemným situáciám.

Ponúknite rodine odvoz.
So spomenutým vybavovaním administratívnych vecí je spojené aj presúvanie sa z miesta na miesto. Nie každý má auto, a nie každý je po strate blízkeho schopný šoférovať. Neplatí to však len v dňoch bezprostredne po úmrtí. V čase, kým si rodina nájde nový spôsob fungovania môže byť prínosom, ak odveziete deti na krúžky alebo do školy.
V princípe však platí, že ako prvé je vhodné rešpektovať priania smútiaceho. To, čo pre niekoho predstavuje veľkú pomoc, môže byť inému nepríjemné alebo ešte viac zaťažujúce.

 

Ak je článok pre Vás inšpiratívny, ZDIEĽAJTE ho prosím na sociálnych sieťach. Možno tak pomôžete práve Vy tomu, kto takúto pomoc hľadá a potrebuje. Ďakujeme.

plamienok ponuka

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.