Denník N

Ľudia zo SNS v službách SaS

Hoci som členom strany, ktorá patrí k porazeným nedávnych parlamentných volieb, aj ja som si prial, aby nová vláda priniesla radikálne lepší spôsob správy vecí verejných ako predvádzal Smer so SNS. A síce si vláda I. Matoviča zaslúži uznanie za to, ako zvládla šírenie koronavírusu, jej postup pri obsadzovaní dôležitých postov vo verejnej správe je na hanbu. A žiaden posun oproti minulosti.

O manévroch na 72 okresných úradoch pod velením hnutia OĽaNO sa už popísalo veľa. Mňa  zaujala výmena šéfov banských úradov, ktoré spadajú pod rezort hospodárstva vedený predsedom SaS.

Okresné kádre 

Za nového predsedu Hlavného banského úradu bol začiatkom apríla vymenovaný Bohumír Zvrškovec. Ten bol podľa Transparency International ešte pred rokom okresným predsedom SaS v Žarnovici a jeho manželka je okresnou šéfkou SaS v Banskej Štiavnici. Menovaný nemá žiadne skúsenosti s odborom a neprešiel výberovým konaním. SaS tvrdí, že banský úrad teraz potrebuje niekoho so skúsenosťami s krízovým riadením, čo je vraj Zvrškovcov prípad.

K výmenám postupne dochádza aj na Obvodných banských úradoch (OBÚ) a do funkcií sa dostávajú zaujímaví ľudia. Predseda OBÚ Košice sa už síce hľadal cez výberové konanie, ale expresne rýchlo. Oznam o výberovom konaní bol zverejnený na stránke slovensko.sk 30. apríla, na poslanie prihlášok mali záujemcovia len 11 dní.

Novým predsedom OBÚ Košice sa stal Ing. Ľubomír Ontkovič, ktorý mi v telefonickom rozhovore povedal, že so Zvrškovcom sa poznajú dávnejšie. Ontkovič bol pred tromi rokmi krajským predsedom SNS v Košiciach. Po desiatich mesiacoch vo funkcii ho Andrej Danko odvolal a bolo to práve v čase, keď si pre manželku Ľ. Ontkoviča prišla NAKA. Pre médiá sa vtedy vyjadril, že členom SNS zostáva. Dnes hovorí, že v strane už nie je.

Ľubomír Ontkovič (prvý zľava) a poslanec SNS Peter Pamula (druhý zľava) pred vatrou ku Dňu ústavy v roku 2016. Foto: SNS

Aj keby bol pán Ontkovič naďalej členom národniarskej strany, nič zlé by na tom nebolo. Zákon úradníkom nezakazuje politicky sa angažovať, vyžaduje od nich pri výkone verejnej služby konať politicky neutrálne.

Pri takej špecifickej činnosti, akou sa banské úrady zaoberajú, je však na mieste požadovať od uchádzačov relevantné skúsenosti. Koniec koncov, v ozname o výberovom konaní boli uvedené aj nasledovné očakávania na nového šéfa OBÚ Košice: “Riadi vedenie základnej dokumentácie OBÚ. Riadi a organizuje práce na OBÚ. Pripravuje podklady pre koncepčnú a normotvornú odbornú činnosť v oblasti ochrany a využívania nerastných surovín, výbušnín a správu úhrad za dobývacie priestory a za vydobyté nerasty výhradných ložísk, výrobu a používanie výbušnín na trhacie a ohňostrojné práce a v oblasti bezpečnosti práce a prevádzky technických zariadení, požiarnej ochrany v podzemí a pracovných podmienok v rámci pôsobnosti OBÚ.”

Pán Ontkovič nemá pracovné skúsenosti z oblasti, ktorej sa banský úrad venuje. On sám však v tom nevidí problém. “Je riaditeľ NASA astronaut? Nie je,” vysvetlil mi. Úlohou vedúceho OBÚ, podobne ako pri riaditeľovi NASA, je podľa pána Ontkoviča nastavovať procesy v organizácii tak, aby jej zamestnanci mohli pracovať na prospech štátu. Osobne sa chce zamerať na zvýšenie úhrad od ťažobných firiem za vydobyté nerasty.

Asistent za euro 

S nástupom nových pánov na obvodné banské úrady sa začala meniť aj ich organizačná štruktúra, čo je obvyklý spôsob, ktorý sa využíva na preobsadenie zaujímavých pozícií. Na obvodných banských úradoch vznikla nová pozícia podpredsedu úradu. V Košiciach sa zástupcom Ľ. Ontkoviča stal bývalý policajný vyšetrovateľ Richard Beli. Ten v ostatných parlamentných voľbách kandidoval za Harabinovu stranu Vlasť z 22. miesta.

Ontkovič s Belim sa poznajú osobne a to vďaka ich pôsobeniu v SNS. V minulom volebnom období robil Richard Beli asistenta poslancovi za SNS Petrovi Pamulovi. Odmena jedno euro, ktorú Beli od poslanca Pamulu poberal, naznačuje, že jedným z účelov tejto zmluvy bolo umožniť pánovi Belimu vstup do Národnej rady.

Beli bol do príchodu na banský úrad v Košiciach spolumajiteľom a konateľom dražobnej eseročky VIAM, a tiež spoluvlastníkom firmy zaoberajúcou sa správou bytov s názvom TOP správa bytov s.r.o. Zaujímavé to je v kontexte jeho pôsobenia ako asistenta poslanca Pamulu. Ten v decembri minulého roku predložil do parlamentu návrh, ktorý mal zvýšiť právomoci správcov domov. Napr. tak, že by byt, za ktorý vlastník pätnásť mesiacov nezaplatil príspevok do fondu opráv, išiel do dražby. Pamula nedokázal vysvetliť užitočnosť svojho návrhu a zákon schválený nebol. No národniarsky poslanec mohol byť spokojný. Na jar minulého roku totiž uspeli s novelou, ktorá postavila záložné právo vlastníkov bytov na byt neplatiča pred záložné právo iných veriteľov, napr. bánk. V dražbách takýchto bytov sú uprednostnení, čo k vyriešeniu problému s bytovými mafiami nepomohlo, skôr naopak.

To, že sa vo vedení banského úradu v Košiciach ocitli ľudia bez skúseností z odboru, je len smutným konzervovaním tradície politických nominácií, ktoré sa využívajú oveľa častejšie ako len pri štátnych tajomníkoch a prednostoch okresných úradov. Bizarné je, že v tomto prípade si nominant SaS vybral ľudí z prostredia SNS. Strany, ktorej predstavitelia majú všetko iné, len nie povesť dobrých hospodárov.

Pavel Sibyla

Nestačilo vám? Sledujte ma  na facebooku

 

Teraz najčítanejšie