Denník N

Ako reformovať obchodný register?

Zrušiť obchodný register ako register vedený súdmi a ponechať iba živnostenský register, tak ako to je napr. v USA, Veľkej Británii.

Zrušiť obchodný register ako register vedený súdmi a ponechať iba živnostenský register, tak ako to je napr. v USA, Veľkej Británii. Následne premenovať živnostenský register na obchodný a živnostenský register. Obchodný register a živnostenský register zapisujú rovnaké údaje. Ide tu o  neefektívnosť výkonu verejnej správy, časové predlžovanie procesu, zbytočnú byrokraciu a plytvanie finančnými prostriedkami občanov. Pokiaľ ide o citlivejšie zápisy, tak sa pri ich zápise bude vyžadovať osvedčený podpis alebo elektronický podpis a časová pečiatka ako napr. zápis a výmaz konateľa, výmaz spoločnosti, prípadne zápis a výmaz spoločníka. Vo výnimočných alebo citlivých prípadoch, napr. na výmaz spoločnosti bude potrebný súhlas súdu na predídenie podvodných výmazov.

Vytvoriť rámec na zápis do obchodného registra nie len štátnym orgánom ale aj notárom, advokátom a iným licencovaným subjektom, krytým poistením pre výkon týchto zápisov, tak ako to je už v Česku od roku 2015.

Centralizovať obchodný register do iba jedného ústredného štátneho orgánu so sídlom na východe, kde je viac dostupná kvalifikovaná pracovná sila a budú môcť vykonávať zápisy do dvoch hodín, tak ako to je vo Veľkej Británii. Ako je uvedené vyššie, veľká časť zápisov bude vykonávaná notármi a advokátmi.

Znížiť minimálnu výšku základného imania pri všetkých typoch spoločností na 1€, tak ako to je už teraz pri j.a.s. (jednoduchých akciových spoločnostiach) na Slovensku alebo s.r.o. v Česku od roku 2015. Veritelia a obchodní partneri sa riadia vlastným imaním a nie základným imaním.

Zrušiť zákaz reťazenia jedno-osobových s.r.o., tak ako to už je zrušený tento zákaz pri jedno-osobových spoločnostiach v Česku od roku 2015.

Po zrušení obchodného registra na súdoch, presunúť vyšších súdnych úradníkov a sudcov na úseku obchodného registra na iné sekcie za účelom zrýchlenia iných konaní. Po zrušení okresných živnostenských registrov, presunúť úradníkov na iné sekcie, za účelom zrýchlenia týchto konaní.

Zaviesť možnosť úhrady poplatkov a daní platobnou kartou online, čím sa skrátia konania na obchodnom registri o tri pracovné dni, resp. v prípade konaní pripadajúcich aj na víkend, o päť dní.

Zrušiť povinnosť notárskych zápisníc pri úkonoch o spoločnostiach a pre zmeny štatutárov, spoločníkov a výmaz spoločností vyžadovať iba formu osvedčeného podpisu, alebo elektronického podpisu s časovou pečiatkou a v niektorých výnimočných prípadoch výmazu spoločností požadovať súhlas súdu na predídenie podvodných výmazov. Povinnosť formy notárskych zápisníc pri obchodných spoločnostiach neexistuje v USA a Veľkej Británii. Notárske zápisnice pri obchodných spoločnostiach majú za účel zvýšiť príjmy notárov, na úkor občanov. Taký účel je neprijateľný, ak jeho dôsledkom je byrokratizácia, časové predĺženie, a predražovanie procesu zápisov a zmien v obchodných spoločnostiach.

Zrušiť povinnosť zápisu zoznamu akcionárov a ich zmien do Centrálneho registra cenných papierov. Táto povinnosť pri obchodných spoločnostiach neexistuje v Česku. Táto povinnosť pri spoločnostiach má za účel zvýšiť príjmy Centrálneho registra cenných papierov, na úkor občanov. Taký účel je neprijateľný, ak jeho dôsledkom je byrokratizácia, časové predĺženie, a predražovanie procesu zápisov a zmien v obchodných spoločnostiach.

Zrušiť možnosť zápisu nových s.r.o. a j.a.s a ponechať iba a.s. (akciovú spoločnosť), pri ktorej nebudú potrebné notárske zápisnice, nebude povinnosť zápisu akcionárov do Centrálneho registra akcionárov a výška minimálneho základného imania bude 1€. Jediný účel aký má s.r.o. je tradícia a história, čo nie je dôvodom na jej ďalšiu existenciu. Množenie typov obchodných spoločností, tak ako množenie zmluvných typov v právnom poriadku iba zneprehľadňuje právnu úpravu. Vo Veľkej Británii majú iba dva typy obchodných spoločností – Ltd. a LLP jednoduchú, prehľadnú a konsolidovanú zákonnú úpravu.

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.